Rollerezőket és bringásokat ellenőriznek Kolozsváron

Rollerezőket és bringásokat ellenőriznek Kolozsváron
Főleg biciklizőket és rollerrel közlekedőket ellenőrzött a közúti rendőrség hétfőn este 6 és 8 óra között Kolozsváron. A cél a közlekedési szabályok tudatosítása a biztonságos közlekedés érdekében. Többszáz személyt igazoltattak, több tucatnyit bírságoltak.

A közlekedési szabályok betartása szükségességének tudatosítása azért fontos, főleg a rollerrel és biciklivel közlekedők esetében, mert e járművek használata nem jogosítványhoz kötött, ugyanakkor használóik sokkal sérülékenyebbek a közúti balesetek esetében.

A napokban például röviddel éjfél után egy Câmpulung Moldovenesc-i illetőségű 30 éves nő elektromos rollerrel közlekedett a Pata/Titulescu utcán a járdán, a haladási sebességet nem alkalmazta a közúti viszonyokhoz, így elvesztette uralmát a roller fölött, és kiesett az úttestre. A rendőrségi ellenőrzés 0,5 mg/l alkoholtartalmat mutatott ki a balesetet szenvedett hölgynél, akit orvosi ellátásra kórházba szállítottak.

A balesetmegelőzési akció során 260 személyt igazoltattak és 164 járművet ellenőriztek, 142 jegyzőkönyvet állítottak ki különféle kihágásokért, többségüket a közlekedési szabályok megszegéséért. 11 rollerezőt és 14 biciklizőt bírságoltak szabálytalan közlekedés miatt, további 9-et az úttesten való szabálytalan átkelés miatt. 33 gépkocsivezetőt bírságoltak gyorshajtásért, 5 jogosítványt visszatartottak, és több személyt az új koronavírus felszámolását és terjedésének megelőzését szolgáló jogszabály betartásának elmulasztása vagy csendháborítás miatt. A rendőrségi ellenőrzések a következő időszakban is folytatódnak.