Ma kezdődnek a Kolozs megyei töltőállomásoknál az ellenőrzések

Tasnádi Szilárd: tizenegy illetékes intézmény végzi a kontrollt

Ma kezdődnek a Kolozs megyei  töltőállomásoknál az ellenőrzések
A Kolozs Megyei Prefektúra speciális bizottságának döntése alapján a régió egész területén ellenőrzik a cseppfolyósított autógáz-töltőállomásokat csütörtökön – közölte lapunkkal Tasnádi Szilárd alispán. A Bukarest közelében található Crevedián a cseppfolyósított autógáz-töltőállomásnál bekövetkezett szombat esti robbanás következtében Marcel Ciolacu miniszterelnök elrendelte az ország egész területén működő LPG/GPL (Liquefied Petroleum Gas/Gaz Petrolier Lichefiat) állomások ellenőrzését. Mint ismeretes, a Dâmboviţa megyei településen történt tragédia során két személy életét vesztette, 58-an pedig könnyebben vagy súlyosabban megsérültek. Az alprefektus a Szabadságnak kijelentette: az intézménynek nincs tudomása arról, hogy az utóbbi években üzemzavarok, meghibásodások vagy incidensek történek volna a Kolozs megyei létesítményeknél, most viszont széles körű ellenőrzések várhatók.

Akárcsak több korábbi tragédia kapcsán, a központi, regionális és helyi hatóságok az eseteket követően rendelik el a különböző ellenőrzéseket – nincs ez másként a Dâmboviţa megyei Crevedián szombaton bekövetkezett robbanás kapcsán sem, amelynek következtében két személy meghalt, 58-an pedig könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket szenvedtek.

A tragédiát követően Marcel Ciolacu miniszterelnök elrendelte az ország egész területén működő LPG/GPL (Liquefied Petroleum Gas/Gaz Petrolier Lichefiat) állomások ellenőrzését, a Marian-Cătălin Predoiu miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter kézjegyével ellátott rendelet kedden este érkezett meg a Kolozs Megyei Prefektúrára.

Lapunkkal Tasnádi Szilárd alprefektus közölte: a rendelet nem részletezi, hogy az intézmények képviselői vegyes csapatokban vagy külön-külön végezzék az ellenőrzéseket a benzint vagy gázolajat, esetleg kenőanyagokat forgalmazó cégeknél, illetve a cseppfolyósított autógáz-töltőállomásoknál. – A rendelet szerint megyénként tizenegy különböző intézmény illetékes a kontrollok elvégzésére. Ők megkapják az úgynevezett akciótervet, s ennek alapján járnak el. A napokra lebontott terv értelmében az ellenőrzéseknek október végéig véget kell érniük – tudatta lapunkkal az alprefektus.

Tasnádi arról is beszámolt, hogy nem minden intézmény tartozik a prefektúra hatáskörébe. – A rendelet szerint azokat a cégeket kell ellenőrizni, amelyek üzemanyagot forgalmaznak, beleértve a benzinkutakat és a cseppfolyósított autógáz-töltőállomásokat – tette hozzá.

Az ITM már elkezdte az ellenőrzéseket

Az Agerpres hírügynökség szerint a munkaügyi felügyelőség (ITM) már elkezdte az ellenőrzéseket a cseppfolyósított autógázt (LPG) tároló és értékesítő cégeknél.

Az intézmény sajtóközleménye szerint az akció célja egyebek mellett a munkaügyi kapcsolatokra vonatkozó törvényi előírásokat megszegő munkáltatók azonosítása és a feltárt rendellenességek felszámolása kötelező érvényű intézkedésekkel és megfelelő bírságokkal. Célul tűzték ki emellett, hogy tudatosítsák a munkáltatókban és a munkavállalókban a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra vonatkozó jogi rendelkezések betartásának fontosságát.

Továbbá ellenőrzik azt is, a munkavállalók részesültek-e robbanásvédelmi oktatásban, valamint, hogy biztosítják-e a töltőállomásokon dolgozóknak a megfelelő anyagokból készült egyéni védőeszközöket.

Magyarországon például cseppfolyósított gáz töltőállomás kezelését, beleértve a gépjármű, munkagép töltését is, csak kiképzett és szakvizsgával rendelkező személy végezheti, védőfelszerelés használata mellett. A cseppfolyós propán-butángázt (LPG) forgalmazó töltőállomásokon megengedett a gépjárművek cseppfolyós gázzal történő önkiszolgáló tankolása, amennyiben ezek a töltőállomások megfelelnek az erre vonatkozó előírásoknak és erről az engedélyező hatóságtól engedéllyel rendelkeznek.

Egyetemi tanár: elavult a törvénykezés

A román sajtó által megszólaltatott Ruxandra Dârmon, a Kolozsvári Műszaki Egyetem oktatója kijelentette: a különböző üzemanyagot forgalmazó töltőállomások biztonságára vonatkozó hazai törvénykezés elavult, ám a hatalmas gazdasági érdekek miatt ennek a jelenlegi állapotokhoz történő igazítása valószínűtlen.

Tudatta: a jogszabályok értelmében a töltőállomás nagyságától és a forgalmazott üzemanyag típusától függetlenül ugyanolyan távolságot kell tartani az épületektől, gázvezetékektől, iskoláktól. – A tervezőknek egyszerű dolga van: függetlenül attól, hogy benzint, gázolajat vagy cseppfolyósított autógázt forgalmazó gazdasági egységgel kalkulálnak, ugyanazok a szabályok. Nem számít az sem, hogy a töltőállomás két vagy sokkal több üzemanyag-szivattyúval rendelkezik, mit forgalmaz, illetve az sem releváns, hogy az üzemanyagtartályok a felszínen vagy a föld alatt találhatók. Valamennyit ugyanúgy terveznek, bár a rizikópotenciál nagyban különbözik – nyilatkozta az Adevărul napilapnak a szakember.

Hozzátette: 1999-ben nem tudományos alapokon nyugvó tanulmányok alapján állapították meg a távolságokat, s egyébként is a normatíva elavult, ám a hatalmas gazdasági érdekek miatt a módosítások ellenállásba ütköznek majd.

Szerinte az ilyen objektumokat a településeken kívüli telkekre kellene elhelyezni, ahol nincsenek épületek, vagy ha vannak, ezeknek 100 méter távolságra kellene lenniük egy-egy töltőállomástól.