Rossz autókkal furikázunk az utakon – az ellenőrzött járművek közel fele nem megfelelő műszakilag

Rossz autókkal furikázunk az utakon – az ellenőrzött járművek közel fele nem megfelelő műszakilag
A forgalomban ellenőrzött gépjárművek 45,04 százalékát nem megfelelő műszaki állapotúnak nyilvánították a tavaly, súlyos és/vagy veszélyes műszaki rendellenességek miatt - derül ki a Román Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) kimutatásából.

A RAR tegnapi közleménye szerint legtöbb autónál - 27,62 százalék - a világító és jelzőberendezésnél észleltek hibákat, az esetek 22,6 százalékában a károsanyag-kibocsátás mértéke jelentett gondot, a járművek 13,86 százalékánál a kerekek, gumiabroncsok és felfüggesztés terén tapasztaltak hiányosságokat, az esetek 11,85 százalékában pedig az alvázhoz kapcsolódó problémákat állapítottak meg. A fékrendszernél a vizsgált autók 5,71 százalékánál, az irányítórendszernél pedig a járművek 1,75 százalékánál voltak rendellenességek – írja összefoglalójában az Agerpres.

Az ellenőrzések során 5262 olyan járművet azonosítottak, amelyek közvetlen balesetveszélyt jelentettek. Ugyanakkor az ellenőrzött járművek mintegy 3 százalékának az időszakos műszaki vizsgával (ITP) kapcsolatos problémáik voltak, vezetőik lejárt, hamisított vagy felfüggesztett vizsgaigazoló okmányt mutattak fel.

A RAR és a rendőrség tavalyi közös ellenőrzései során 25.690 bírságot róttak ki, 21.854 járműnek bevonták a forgalmi engedélyét, 264-et lefoglaltak, 408 esetében pedig érvénytelenítették a műszaki vizsgát. A közutakon végzett ellenőrzések eredményei nem tükrözik a hazai géppark általános állapotát, ilyenkor ugyanis eleve olyan gépjárműveket állítanak meg, amelyekkel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy hiányosságaik lehetnek - hangsúlyozta közleményében a RAR.