RMDSZ: oda kell figyelni a civil szféra szociális szolgáltatóira

Együttműködést szorgalmaz a közép-erdélyi szociális szolgáltatók fóruma

RMDSZ: oda kell figyelni a civil  szféra szociális szolgáltatóira
A döntéshozók és a civil szféra közötti együttműködés, a párbeszéd, és a kölcsönös segítségnyújtásra lehetőséget adó hálózatépítés céljával szervezte meg október 20-án, Kolozsváron az RMDSZ a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek közép-erdélyi fórumát. A rendezvényre több, idősgondozással, fogyatékkal élők támogatásával, gyermekeknek szánt különféle programokkal, humanitárius segítségnyújtással foglalkozó civil szervezet képviselője jelentkezett be, akiknek lehetőségük nyílt beszámolni az RMDSZ jelenlévő politikusainak főbb törekvéseikről és a nehézségeikről is. Valamennyi szervezet képviselője hangsúlyozta: egyre nő az igény az általuk nyújtott szolgáltatások iránt, ugyanakkor állami támogatást nemigen kapnak. A rendezvény egyik kezdeményezője, Csép Éva-Andrea RMDSZ-es képviselő kiemelte: az RMDSZ és a civil szervezetek egymással szoros együttműködésben tudnának egy jól működő, életképes szociális szolgáltatási hálózatot működtetni.

A kolozsvári Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégiumban szervezett fórum házigazdája Csép Éva-Andrea RMDSZ-es parlamenti képviselő, szociális szakpolitikus volt, aki elmondta: a fő cél az volt, hogy a szociális szolgáltatók képviselői találkozzanak egymással és az RMDSZ politikusaival, s tapasztalatokat, élményeket, szakismeretet cseréljenek. Elmondta: Makkai Péterrel, az RMDSZ-t a munkaügyi minisztériumban képviselő államtitkárral idén májusban, Marosvásárhelyen szervezték meg első alkalommal a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek erdélyi fórumát. A kezdeményezést kiterjesztve, második alkalommal Nagyváradon, a partiumi régióban tevékenykedő szervezetekkel találkoztak, ezt követte most a kolozsvári rendezvény, amelyet főként a közép-erdélyi civil szféra szereplőinek szántak – a legkisebb helyi egyesületektől, alapítványoktól, egyházközségektől egészen a nagy ellátó rendszereket működtető szervezetekig.  

A fórum résztvevőit köszöntő Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke kiemelte: a tapasztalat egyrészt az, hogy Erdély-szerte egyre csak nő az igény a szociális szolgáltatásokra, másrészt pedig több, az állami szociális szolgáltatásokra irányuló politikák úgymond, „mellémentek” az elmúlt években.

Ezt a helyzetet próbálja korrigálni az RMDSZ, és megteremteni azt a lehetőséget, hogy a magánszférában működő – egyházak és civil szervezetek által fenntartott – intézmények ugyanolyan rangot, megítélést kapjanak, mint az államiak.

„Tény, ez mentalitásváltást igényelne, az eddigi rendszert nehéz átállítani, de már vannak eredményeink, és bízunk benne, hogy a továbbiakban is lesznek”, mondta a szövetségi elnök.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Csép Éva-Andrea immár második törvényhozói mandátumában foglalkozik szociális kérdések, problémák megoldására irányuló szakpolitikákkal.

„A legfontosabb számunkra az, hogy próbáljuk megteremteni az esélyegyenlőséget azok számára, akik egyesületként, alapítványként, a civil szféra oldaláról indulnak, és szociális szolgáltatásokat nyújtanak a rászorulóknak”, hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Kiemelte azt is, az RMDSZ javaslatára bekerült a parlament elé beterjesztett sürgősségi kormányrendeletbe az is, hogy a szociális intézményrendszer szolgáltatói a civil szférában is megkapják az állami rendszerben tevékenykedőknek szánt kedvezményeket. Ebben a kormányrendeletben szerepel többek között az, hogy a következő egy évre visszatérnének az állami árszabályozáshoz az energetikai (gáz- és villamos energia) szektorban.

A szövetségi elnök maga is hangsúlyozta: ennek a fórumnak célja az is, hogy az RMDSZ politikusai döntéshozókként meghallgassák az elhangzott észrevételeket, nehézségeket, és szükség esetén törvénymódosítással javíthassanak a szociális szolgáltatási rendszeren, amelyről eleve tudni lehet, hogy „több problémát húz maga után.”

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a szövetség Kolozs megyei elnöke örvendetesnek nevezte, hogy párbeszéd alakul ki a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek és politikusok között. Parlamenti képviselőkként nem élhetünk egy elefántcsonttoronyban, s nem tudunk jó törvényeket alkotni, ha nincs párbeszéd a szakmai testületekkel – vélte. Felhívta a figyelmet, az energiakompenzációt szabályozó sürgősségi kormányrendelet jelenleg a parlamentben van, de nem tudni még, mikor fogadja el a törvényhozás, mert sok módosító indítvány érkezett be, lobbi tevékenységek is zajlanak, de bízik benne, hogy mielőbb szavazásra bocsátják. Arra kérte a résztvevőket, ha törvényalkotással kapcsolatos kérdések, felvetések merülnének fel, bátran forduljanak akár hozzá, akár Csép Éva-Andreához.

Ez a fórum kiváló lehetőség arra, hogy az egyes szereplők törekvéseit össze lehessen hangolni, lévén, hogy „a szociális háló nincs túl jó állapotban, és valahogy mindenképpen javítani kell rajta”, emelte ki Makkai Péter, a munkaügyi minisztérium államtitkára. Megállapítása szerint a rendszerben tevékenykedőknek először maguknak kell „alakítaniuk, reformálniuk gondolataikat, aztán sikerülhet tényleges reformokat is végrehajtani.”

A fórum következő részében a szervezetek képviselői néhány perces bemutatókon összegezték céljaikat, tevékenységi körüket. Többek között elhangzott: a szolgáltatások iránti növekvő igénnyel együtt egyre súlyosbodó gond a szakemberek, és általában, ebben a szférában – például az idősgondozásban, fogyatékkal élők gondozásában – tevékenykedni kívánó munkatársak hiánya. A jelenlévő civil szervezetek képviselői közül sokan elmondták: nagyobbrészt adományok, magán- és jogi személyek által nyújtott támogatások segítségével működhetnek. Többen elmondták: a megnövekedett igényre válaszként szélesítenék működési kereteiket.

Csép Éva-Andrea felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy már életben van egy törvénymódosítás, amely szerint – még ez év végéig – a cégek befizetett adójuknak húsz százalékát a szociális tevékenységet folytató civil szervezeteknek adományozhatják.

Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke összegzésében megállapította: tény, hogy az igény – demográfiai és munkaerő-elvándorlási okok miatt – egyre növekszik a szociális háló szolgáltatásai iránt, az állami ellátórendszer megítélése pedig rossz. A rászorulók, nem utolsósorban a nagyobb fokú empátia reményében, az állami intézmények helyett inkább a civil szervezetekhez fordulnak.

„Ilyenképpen, át kell csoportosítani a forrásokat, és újra kellene gondolni az egyházi ellátó hálózatot is”, állapította meg a politikus.

Borítóképünkön a fórum kezdeményezői: Makkai Péter, Csép Éva Andrea és Csoma Botond

Fotó: RMDSZ/Facebook