A szórványban levő kihívások összefogást és kitartó munkát követelnek meg

A felszólalók értékelték, hogy Nagyenyeden egy folyamatosan fejlődő szervezet működik (a szerző felvétele)
Fehér megye önkormányzati tanácsának és az RMDSZ felső vezetésének közös megbeszélésére került sor csütörtökön délután, az idén első alkalommal, amelyen mintegy negyvenen vettek részt.

A résztvevőket Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere köszöntötte, aki elmondta: idejében kell megtervezni az elkövetkező időszakot, attól függetlenül, hogy jelen pillanatban még nem lehet tudni, hogy összevont választások lesznek-e vagy sem. Az ország politikai életében totális káosz uralkodik és nekünk ebben a zűrzavaros időszakban kell racionálisan meghatároznunk a feladatainkat. “Fontos, hogy tudatosítsuk az európai parlamenti választások fontosságát és megértessük az emberekkel, hogy ha nem is szeretjük az Európai Unió minden döntését, de nincs is bajunk az unióval, jobb bent, mint kint” – hangsúlyozta. 

A Fehér megyei RMDSZ elnöke, Ladányi Árpád Csaba választási maratonévnek nevezte 2024-et, a jelenlevőket pedig az elkövetkező kampány “derékhadának”. Felhívta a figyelmet arra, hogy “erősek csak akkor lehetünk, ha minden valasztásból nyertesen kerülünk ki.”

Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető elnökségének alelnöke az elkövetkező időszak feledatairól beszélt. A politikus először hangsúlyozta és értékelte, hogy Nagyenyeden egy folyamatosan fejlődő szervezet működik, amelyik még a kampányévben is képes új vezető tagokat bevonni. A kolozsvári politikus szerint nagyon fontos kiemelni, hogy az RMDSZ nemcsak egy párt, mint a többi, hanem a magyarok érdekvédelmi szövetsége, közössége. 

Winkler Gyula európai parlamenti kepviselő az előző felszólaló gondolatát folytatva kiemelte: míg más pártoknak választótáboruk van, az RMDSZ egy közösséget képvisel. A politikus azt is elmondta: a felmérések alapján az erdélyi magyarságra nem jellemző az Európai Unió-ellenesség, csak annak jelenlegi irányelveivel nem ért mindegyikkel egyet, ezeken szeretne változtatni.   

A meghívottak felszólalását követően, a jelenlevő települések képviselői szekciókra osztva megbeszélést tartottak az elkövetkező időszak konkrét terveiről. “Igyekszünk gyakran találkozni az emberekkel, jelen lenni a mindennapjaikban  és a legkülönbözőbb módon segíteni, támogatni őket” – összegezte lapunknak Lőrincz Helga.