Régenvolt találatok régi pástokon

Régenvolt találatok régi pástokon
A 8. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) keretében csütörtök délután a Bocskai-ház Óváry termében, Vívócsörték címmel Killyéni András sporttörténész és a kolozsvári vívósport veteránjainak beszélgetését rendezték.

A találkozó apropóját a kincses városbeli vívás jövőre esedékes bicentenáriuma szolgáltatta. Killyéni András előrebocsátotta, hogy a hátralevő idő meglepetéseket fog szolgáltatni: emlékalbum kiadását tervezik, kiállításokat, találkozókat szerveznek. Egyúttal felelevenítette az eddig eltelt közel kétszáz esztendő fontosabb történéseit, a Béldi Ferenc által Kolozsvárra „elcsalt” Gaetano Biasini olasz vívómestertől, vívótermének 1824-ban nyilvános intézménnyé válásán és az 1872-ben a Sétatéren felépült modern tornatermen keresztül Vermes Lajos sportnépszerűsítő ügyködéseiig, majd Pósta Sándor hazai és nemzetközi sikereiig. A kolozsvári vívósport 1920 után nehéz korszakot élt meg, de később már komoly babérokat termelt id. Gurráth Béla, Szabó Orbán Olga és társaik révén.

A teremben egymást érték a múlt kiértékelésével kapcsolatos nosztalgiaízű, de humoros hangulatú visszaemlékezések nagy versenyekről, bírói tévedésekről, sportolói csalásokról. Papp János, aki 1976-ban és 1984-ben bronzérmet szerzett az olimpiai kardcsapatban, később pedig a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) technikai igazgatói tisztségét is betöltötte hosszú esztendőkön át, több olimpiai és más világverseny szervezése fűződik a nevéhez, sportpályafutásának kezdetét és néhány emlékezetes asszóját elevenítette fel. Annak idején nem akarta elhagyni Kolozsvárt, de a kényszer a Bukaresti Steauához rendelte, ahol megbecsülték, mindenben támogatták karrierjét. Szerinte a vívásban a legnagyobb trükközők a párbajtőrözők. A mai világban pedig az egyes sportágak között igen éles versengés folyik azért, hogy minél látványosabbá, és ily módon minél közönségvonzóbbá tegyék magukat.

A meghívott vendégek között volt még ifj. Guráth Béla volt ifjúsági párbajtőr világbajnok, Uray Zoltán egykori válogatott tőröző, kétszeres országos bajnok, akik régi emlékezetes versenyeket, sporttársakat, edzőket és vezetőket idéztek fel. Záporoztak az adatok, eredmények, korabeli szakmai értékelések, és az is elhangzott, hogy a mai fiatalok körében erőteljesebben kellene propagálni ezt a sportágat.

Fedőkép: Baráti hangulatú beszélgetés alakult ki a vívásról