Rafila: jelenleg még nem vezethetünk be lazításokat

Rafila: jelenleg még nem vezethetünk be lazításokat
Az utóbbi héten leszálló ágba került az új koronavírusos fertőzési esetek száma, a lazításokhoz azonban arra van szükség, hogy huzamosan csökkenjen az intenzív osztályon ápolt betegek száma is – nyilatkozta hétfőn Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Az Agerpres hírügynökség szerint Rafila kijelentette: az utóbbi héten jelentősen csökkent a pozitív tesztek aránya is. A korlátozások lazításához azonban nem elég az esetszámok csökkenése, a kórházban ápolt betegek és az intenzív terápián fekvő páciensek számának mérséklődésére is szükség van – szögezte le a miniszter.

A korábbinál valamivel kisebb a koronavírusos páciensek elhalálozási száma is, viszont az intenzív terápián ápolt betegek száma stagnál, sőt, enyhe növekedést mutat. „Jelenleg nem vezethetünk be lazításokat, csak majd akkor, ha az intenzív terápián elfoglalt helyek száma huzamosan csökken” – tette hozzá Rafila.

A miniszter elmondta: az intenzív terápián ápolt páciensek közül minden nyolcadiknál a koronavírus delta-változatát mutatták ki. Rafila arról számolt be, hogy egy, a közelmúltban végzett vizsgálat során 350 mintát vettek az ország különböző kórházaiban intenzív terápián ápolt betegektől. A mintákat a bukaresti Matei Balş járványtani intézet laboratóriumában szekvenálták. Az előzetes eredmények szerint a vizsgált megbetegedések 87,5%-át az omikron, 12,5%-át a delta vírustörzs okozta.