Rafila: az iskolák bezárása a kórházak telítődése esetén jöhet szóba

Rafila: az iskolák bezárása a kórházak  telítődése esetén jöhet szóba
Nem csak az esetszámok alakulása, hanem a kórházak telítettségének mértéke függvényében jöhet szóba „átmeneti intézkedésként” az iskolák bezárása – nyilatkozta egy pénteki kórházlátogatáson Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. A tárcavezető szerint nem kellett volna a jelenléti oktatást felfüggeszteni akkor, amikor „csupán néhány száz koronavírusos megbetegedést” igazoltak naponta. A hotnews.ro hírportál által idézett Rafila úgy vélte, „felelőtlenség” volt a korábbiakban így eljárni.

„ A naponta igazolt fertőzések mellett a kórházban ápolt betegek számát is figyelembe kell venni az iskolák esetleges bezárására vonatkozó döntés meghozatalakor. Franciaországban például negyedmilliós napi esetszám mellett is működtek a tanintézmények, mivel az egészségügyi rendszerük nem volt leterhelve”, fejtegette Rafila.

„Ilyenképpen, ha az ötödik hullámban Romániában sok fertőzést jegyeznek, de az embereknek csak kis hányada kerül kórházba, indokolatlan lenne bezárni az oktatási intézményeket. Ellenben, ha a magas esetszám mellett sokan kórházi ápolást is igényelnek, és az egészségügyi intézmények túlzsúfolódnak, akkor ideiglenes intézkedésként bekövetkezhet az iskolák bezárása is”, emelte ki a szaktárcavezető.

Rafilát újságírók arról is kérdezték, milyen álláspontra fog helyezkedni, ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîţu javasolná a kormánykoalícióban a Covid-igazolvány kötelezővé tételét az egészségügyi, a tanügyi és a belügyi alkalmazottak számára. A miniszter kijelentette: minden olyan kezdeményezést támogat, amely „kedvező hatással van a közegészségügyre.” Hozzátette: „nagy érdeklődéssel” várja Cîţu javaslatát, és ha a koalícióban elfogadják, jómaga biztos nem fog ellene szegülni.

A tárcavezető pénteken újra megerősítette korábbi bejelentését, miszerint várhatóan január végéig megérkezik az első szállítmány a koronavírusos betegek kezelésére alkalmas, Molnupiravir nevezetű antivirális gyógyszerből. Rafila szerint Romániában feltételezhetően mintegy 250 ezer páciensnek kell majd célzott antivirális kezelést biztosítani. Ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket a készítményeket csak indokolt esetben, orvosi vizsgálat nyomán és javaslatra szabad csak szedni.