Pavljucsenkova–Krejcikova döntő lesz a nőknél a Roland Garroson

Pavljucsenkova–Krejcikova döntő lesz a nőknél a Roland Garroson
A 31. kiemelt orosz Anasztaszija Pavljucsenkova és a cseh Barbora Krejcikova jutott a francia nyílt teniszbajnokság női versenyének döntőjébe.

Pavljucsenkova Tamara Zidanseket győzte le, mindkét játszmában 3–2-re nyerte a brékcsatát, és 1 óra 36 perc alatt kerekedett szlovén ellenfele fölé.

Az orosz teniszező idén az Australian Openen az első körben kiesett, de a párizsi tornán nagyszerű formában játszik. Ezt megelőzően az amerikai Christina McHale-t, az ausztrál Ajla Tomljanovicot, a harmadikként rangsorolt fehérorosz Arina Szabalenkát, a 15. kiemelt fehérorosz Viktorija Azarenkát, majd a 21. kiemelt kazah Jelena Ribakinát búcsúztatta. A 29 éves Pavljucsenkova Grand Slam-tornákon eddig csupán negyeddöntőig jutott, összesen hat alkalommal, Párizsban viszont csak egyszer, még 2011-ben.

A második elődöntőben Krejcikova a 17. helyen kiemelt görög Maria Szakkarit győzte le maratoni csatában, döntő szett 9:7-re. Az első játszma óriási brékcsatát hozott – a 12 játékból hétszer az adogató veszített –, és végül Krejcikova került előnybe. A második szettben Szakkari 4:0-ra meglépett, és a folytatásban kettős brékelőnyéből egyet ugyan leadott, de végül kiegyenlítette hátrányát. A harmadik játszmában 1:1 után a görög játékos ismét brékelőnyre tett szert, majd 5:4-es vezetésénél brék-, egyben meccslabdához jutott, amelyet azonban Krejcikova hárított. Ettől lendületbe jött a cseh teniszező, átvette a vezetést, majd fogadóként jutott két gémben is meccslabdákhoz, amelyekből az ötödikkel tudta lezárni a találkozót. Az összecsapás 3 óra 19 percet tartott.

Krejcikova Grand Slam-tornákon korábban egyesben legtovább tavaly a Roland Garroson jutott, amikor nyolcaddöntős volt. Női párosban viszont már több sikerélményben lehetett része: 2018-ban Párizsban és Wimbledonban is győzött, idén döntős volt az Australian Openen, ezeken kívül ötször volt még elődöntőben. Párosban most is ott van a legjobb négy között.

A 29 éves Pavljucsenkova (32. a világranglistán) és a 25 éves Krejcikova (33.) egyesben még nem, csupán párosban találkozott egymással, mindkét alkalommal utóbbi volt a győztes duó tagja.

Eredmények, nők, elődöntő: Krejcikova (cseh)–Szakkari (görög, 17.) 7:5, 4:6, 9:7; Pavljucsenkova (orosz, 31.)–Zidansek (szlovén) 7:5, 6:3.

Nem jutottak döntőbe Beguék

Az Irina-Camelia Begu, Nadia Podoroska (román, argentin) páros az elődöntőben szenvedett vereséget: 94 perc játék után 6:3, 6:4-re kaptak ki a Bethanie Mattek-Sands, Iga Swiatek (amerikai, lengyel) kettőstől. Mindkét jászmát egyetlen brék döntötte el, az elsőben 4:3-as, a másodiknál 3:3-as állásnál veszítették el adogatásukat Beguék. A román teniszezőnek ez volt a második Grand Slam-torna-elődöntője, 2018-ban az Australian Openen Monica Niculescu oldalán jutott a legjobb négy közé. Beguék 84 749 eurós csekkel és 780 világranglistaponttal vigasztalódhattak.

Magyar ifi lányok Párizsban

Amint azt már korábban jeleztük, Szabanin Natasa a második körben búcsúzott a junior egyes küzdelmeitől (6:1, 6:4-re kapott ki a spanyol Ana Montegi Del Olmótól), a másik magyarnak viszont még ennyi sem jutott: Tóth Amarissa Klára a 7. kiemelt fehérorosz Kristina Dmitriuktól az első körben szenvedett 2:6, 6:3, 6:4-es vereséget.

Párosban viszont tovább tartott a két magyar lány menetelése. Szabanin a horvát Petra Marcsinko oldalán az 5. kiemelést kapta a szervezőktől, s a negyeddöntőben búcsúzott. Az első fordulóban legyőzték az amerikai Robin Montgomery, Clervie Ngounone duót 7:6 (3), 2:6, 12–10 arányban, majd túljutottak a Barbora Palicova, Anabelle Xu (cseh, kanadai) kettősön is 6:3, 7:6 (5) arányú sikerrel. A végállomást az első favorit páros jelentette, de becsülettel megküzdöttek a Fülöp-szigeteki Alexandra Eala és az orosz Okszána Szelekmetyeva kettőssel, két rövidítéses szettben, 7:6 (7), 7:6 (5) arányban szenvedtek vereséget.

Tóth Amarissa Klára viszont még versenyben van, az orosz Maria Bondarenko a párostársa, és a 8. kiemelt kettős a döntőbe jutásért a 3. favorit Victoria Jimenez Kasintseva, Linda Noskova (andorrai, cseh) duóval mérkőzött pénteken. Menetelésük során legyőzték az Anasztaszija Gureva, Lola Radivojevics (orosz, szerb) párost 6:3, 2:6, 10–8 arányban, az Elisabeth Coleman, Michaela Laki (amerikai, görög) duót 6:3, 6:1-re és a negyeddöntőben a 2. kiemelt Linda Fruhvirtova, Polina Kugyermetova (cseh, orosz) búcsúztatták 5:7, 6:4, 11–9 arányú sikerrel.

Tóthéknak a döntő is összejött: másfél óra alatt 6:7 (2), 6:2, 10–4 arányban nyertek, ellenfelük pedig az Eana, Szelekmetyeva–Eleonora Alvisi, Lisa Pigato (olasz) párharc győztese lesz a fináléban.

 

Borítókép: Az orosz teniszező a női egyes finálé egyetlen kiemelt játékosa – FOTÓ: MEDIAFAX