Roland Garros: Djokovics 19. Grand Slam-trófeája

Roland Garros: Djokovics 19. Grand Slam-trófeája
Amint azt már korábban jeleztük, a világelső Novak Djokovics nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben kétszettes hátrányból fordítva, öt játszmában legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt.

A találkozó 4 óra 12 percet tartott.

A belgrádi sztár 29. Grand Slam-döntőjében lépett pályára, és 19. trófeájára hajtott, amivel már csak egy diadalra került volna az örökranglistán holtversenyben éllovas svájci Roger Federertől és a spanyol Rafael Nadaltól. A 34 éves szerb világelső formáját jelzi, hogy az utóbbi kilenc GS-ből hatot megnyert, és pénteken 4 óra 13 perces küzdelem után megfosztotta trónjától a 13-szoros bajnok Rafael Nadalt, aki 2005 óta csupán harmadszor kapott ki a párizsi salakon. A Párizsban 2016-ban is bajnok Djokovics sikerével a harmadik férfi teniszező lehetett a legendás ausztrál Rod Laver és Roy Emerson után, aki mind a négy Grand Slam-versenyt legalább kétszer megnyerte.

Cicipasz 22 évesen első GS-döntőjére készült, ez 1982 óta a legnagyobb korkülönbség a Roland Garros férfi döntőjében, amikor a 17 éves Mats Wilander legyőzte a 29 éves Guillermo Vilast. Az esélyek egyértelműen Djokovics mellett szóltak, mivel korábbi hét találkozójukból ötször megverte az athéni játékost, aki Nadal 2008-as diadala óta a legfiatalabb Garros-finalista.

A Roland Garros-döntők történetében legutóbb az argentin Gaston Gaudio tudott kétszettes hátrányból fordítani 2004-ben.

Djokovics karrierje 84. trófeája, a Muskétások Kupája mellé 1,4 millió eurót kapott.

Végeredmény: Djokovics (szerb, 1.)–Cicipasz (görög, 5.) 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.