Öt estén át lehet követni az Európai Filmdíjak átadóját

Öt estén át lehet követni az Európai Filmdíjak átadóját
Öt estén át lehet élőben követni az Európai Filmdíj kategóriagyőzteseinek díjátadó ünnepségét december 8. és 12. között az esemény honlapján.

A virtuális díjátadó teljes programja elérhető lesz a www.europeanfilmawards.eu honlapon és egy nemzetközi streaminghálózaton keresztül. Az élő adásban a jelöltek és nyertesek videókonferencián keresztül jelentkeznek be – olvasható az Európai Filmakamédia közleményében.

December 8-án az esemény szakmai beszélgetéssel kezdődik, a koronavírus-járványt követő jövő építéséről. A résztvevők az európai filmipar átalakításának, megújításának és újjászervezésének kérdéseit vitatják meg. A beszélgetés vendégei Mark Cousins Európai Filmdíjas brit rendező, Agnieszka Holland lengyel rendező, Kirsten Niehuus, a Medienboard Berlin-Brandenburg filmfinanszírozási igazgatója, valamint Thomas Vinterberg dán rendező lesz.

December 9-én a szakmai díjak (Excellence Awards) győzteseinek kihirdetését követhetik élőben az érdeklődők, az estet Wim Wenders és Marion Döring moderálja. Másnap a legjobb európai rövidfilm és az Európai Egyetemi Filmdíj átadóját tartják, míg december 11-én a legjobb európai vígjáték és a legjobb európai animációs film kategóriák díjátadója lesz elérhető online.

December 12-én a berlini Futuriumból közvetítik a 33. Európai Filmdíj idei gáláját, amelyen a fő kategóriák győzteseit és Legjobb Európai Filmnek választott alkotásokat hirdetik ki, de ekkor jelentik be a LUX Európai Közönségdíj jelöltjei is.

Az Európai Filmdíjra jelölt alkotások közül az Európai Filmakadémia csaknem 4000 tagja választja ki a legjobbakat.