Ortodox hatalmi harcok

Hatalmi harc dúl a román ortodox egyházon belül, miután az ultrakonzervatív nyilatkozatairól hírhedt konstancai Teodosie érsek tüntetésre akarta hívni az ortodox papokat. Tomisz érseke már jó ideje harcban áll Daniel pátriárkával, az ortodox egyház vezetőjével, noha sokáig ez a konfliktus olybá tűnt, mintha a felek szándékosan fenntartották volna, hogy az ortodox egyház haladáspárti és konzervatívabb szárnyát is kielégítsék, és mindenki megtalálja a számára tetszőbb üzeneteket az ortodoxián belül. A vita azonban mára annyira elfajult, hogy Teodosiét berendelték az ortodox egyház zsinata elé, amely lázítás vétsége miatt fogja kivizsgálni az érseket.

Vasile Bănescu, a román ortodox egyház szóvivője közölte, hogy Teodosie érseknek február 29-én kell a zsinat elé állnia, és magyarázatot adnia a lázadás szervezése és nyilvános nyomásgyakorlás vádjára. A konfliktus azt követően hágott a tetőpontra, hogy Teodosie az idén ismét kezdeményezte és nyomást gyakorolt, hogy a konstancai érsekséget emeljék metropolitai rangra, ami magasabb, mint az érsekség. Megtette ezt háromszor is az elmúlt négy évben. Teodosie érseksége, ha megkapná ezt a rangbeli előléptetést, akkor ő metropolitává válna, s megszerezhetné a pátriárka-jelölt státust, hiszen a román ortodox egyház fejét, a mindenkori pátriárkát a metropoliták közül választják. Teodosie számítása szerint a Tomisz érsekség régebbi, mint a jelenlegi moldvai metropolitai hivatal, ezért joggal tarthatna igényt annak a szokásjognak a megváltoztatására, hogy ne a mindenkori moldvai metropolita legyen az ortodox egyházfő feje, hanem a konstancai. Jelenleg ugyanis ez a szokásjog van gyakorlatban, hogy mindig a moldvai metropolita lesz a következő pátriárka. 

A vita régi, hiszen az ortodox egyház zsinata már 2003-ban elutasította Teodosie erre vonatkozó kérését. A konstancai érsek azonban nem nyugodott bele a döntésbe, és többször is kezdeményezte az ügy újratárgyalását. Az elmúlt években többször kérte a zsinat titkárságától, hogy tűzzék ismét napirendre, ám sikertelenül. Legutóbb tüntetéssel akarta nyomatékosítani a hatalmát, ez volt az a pont, amikor az ortodox egyház szóvivője bejelentette, hogy a zsinat elé hívják az érseket.

Vasile Bănescu szóvivő már régóta folyamatosan vitatkozik a nyilvánosság előtt a konstancai érsekkel, aki rendszerint oltás-, nő- és általában haladásellenes üzeneteket fogalmaz meg a prédikációkban vagy a médián keresztül. Daniel pátriárka soha nem nyilatkozott a nyilvánosság előtt Teodosie ténykedéseiről, de Bănescu közvetlenül a pátriárkát képviseli, akit az ortodox egyházon belül a pátriárka jobb kezének tartanak. A szóvivő a metropolitai hivatali rangra emelés egyik akadályaként nevezte meg, hogy a Konstanca környéki érsekségek közül egyik sem akar az esetleges Tomisz metropolitai hivatalhoz tartozni, márpedig egy metropolitai hivatalnak az alárendeltségébe több érsekségnek kell tartoznia. 

Egyelőre úgy néz ki, hogy Teodosie egyedül van, hiszen egyik magas rangú ortodox egyházi vezető sem állt ki a konstancai érsek mellett. Teofan moldvai metropolita közölte, nincs semmi szükség a jelenlegi egyházi szerveződés módosítására, vagyis nem kell újraalapítani semmilyen szervezeti formát. Ezzel világos jelzést adott, hogy a nem hivatalosan Daniel pátriárka utódának tekintett Teofan is az ortodox egyház jelenlegi vezetőjét támogatja.

Teodosie az idők során számos vitatott kijelentést tett. Ezek közé tartozik a nőkkel szembeni meglehetősen konzervatív álláspontja, miszerint a bűnt először a nő követte el, ezért jár fájdalommal a szülés. Kijelentette, nem normális, hogy egy pap megáldoztasson olyan személyt, aki dohányzik vagy élettársi kapcsolatban él. Az érsek szerint egy férfi, aki elvált nőt vesz feleségül, házasságtörést követ el. Az érsek 2021-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a koronavírus elleni oltás megtagadására buzdította a híveit. Az idén az ortodox egyház szóvivőjével a szenteltvíz kapcsán is összeszólalkozott. Az érsek szerint ugyanis dohányzó személy nem ihat a vízkeresztkor megszentelt vízből. Vasile Bănescu szóvivő azzal az érvvel utasította rendre az ultrakonzervatív érseket, hogy éppen a szenvedélyekkel küzdőknek van a legnagyobb szükségük Jézus segítségére és a szentelményekre.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei