Orbán: Magyarország folyamatos erősödésével számolhatunk a következő öt évben

Orbán: Magyarország folyamatos erősödésével számolhatunk a következő öt évben
A következő öt évben Magyarország folyamatos erősödésével lehet számolni - jelentette ki ma Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács VI. ülésén, Budapesten.

A magyar kormányfő rámutatott: gyenge anyaország nem tud jó diaszpórapolitikát sem folytatni, csak az, amelyik erősödik, és növekvő presztízst vív ki magának. Az anyaország erősödése ad alapot egy kiváló diaszpórapolitikához - mondta Orbán Viktor a világban szétszórtságban élő magyarság szervezeteit tömörítő tanács tagjai előtt.

Ezzel összefüggésben idézte a friss munkanélküliségi adatokat, amelyek - értékelte - azt mutatják, Magyarország közel van a teljes foglalkoztatottsághoz.

A miniszterelnök az elmúlt évek magyar gazdasági, társadalmi eredményeit úgy kommentálta: "fekete bárányok voltunk, és éppen ezért sikertörténet a mienk".

Szerinte az elmúlt egy év világpolitikai folyamatai, a Brexit és az amerikai elnökválasztás eredménye - ami egy új korszakot nyithat -, alátámasztják azt a magyar értelmezést, hogy "nem egyszerűen csak egymás után telnek a napjaink, hanem egy a világ korábbi formájától távolodó időszak közepette éljük az életünket". Ezzel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy elemzések szerint az előttünk álló évszázadban a világ öt legjelentősebb gazdaságából négy a csendes-óceáni térségben lesz, szemben a korábbi, "atlanti" időszakkal.

A Brexitről azt is mondta, az egy válasz volt a "demokráciakérdésre", arra, hogy sikerül-e ismét átfedésbe hozni a népakaratot és a politikai elit döntéseit. A Brexit mellett hasonló politikai változást hozhat a közelgő olasz népszavazás, az osztrák elnökválasztás, a holland parlamenti választás és a francia elnökválasztás is - sorolta.

varosnapokHirdetés

A magyar kormányfő ismét bírálta a politikai korrektséget, amely miatt "korlátozva voltunk", mert "ha nemzetről mertünk beszélni, akkor azt nacionalistának minősítették", ha a teremtésről volt szó, akkor "klerikálisak, feudálisak és középkoriak voltunk", ha pedig a családról, egy férfi és egy nő házasságáról beszéltek, akkor azt "szexistának vagy homofóbnak" bélyegezték. Ezért úgy értékelte, hogy a politikai korrektség mint beszédmód a szellemi elnyomás egyik legnyilvánvalóbb eszköze volt. Hozzátette, reméli, hogy ennek "az amerikai lábát sikerült kiütni", de "Európában még vannak gondjaink", ám "itt is küszöbön állnak változások", és "a liberal non-democracy helyett végre visszatérhetünk a demokráciához".

Az amerikai elnökválasztás azt is világossá tette, hogy a demokráciaexport "primitív gondolatára" épülő külpolitika korszaka lezárulhat - mondta.