Belpolitikai válságban készül országértékelőre Orbán Viktor

orbán
Év eleji egyeztetés Novák Katalin és Orbán Viktor között (Facebook)
Meglehetősen feszült politikai hangulatban fog szombaton évértékelő beszédet tartani Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Várkert Bazárban. Ma este 6 órakor nagyszabású tüntetést szerveznek Budapesten, amelyre a közösségi médiában látható adatok szerint nagy az érdeklődés, 25 ezren jelezték, hogy részt vesznek vagy érdeklődnek a tiltakozó akció iránt. Úgy tűnik, az Orbán-kormány egyik legnagyobb politikai válságát éli át azt követően, hogy Novák Katalin államfő lemondott, de közelebb járunk az igazsághoz, ha inkább azt mondjuk, hogy lemondatták.

Mint ismert, Novák Katalin egy magyarországi pedofilbotrányban érintett K. Endre nevű zabolai származású férfi kegyelemben részesítése miatt kényszerült lemondásra. A férfi a magyarországi bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese volt. Másodrendű vádlottja, majd elítéltje volt annak az ügynek, amelyben a hatóságok szerint ő és felettese, a bicskei gyermekotthon igazgatója akadályozni próbálta az igazgató elleni eljárást. Arra próbálta rávenni a gyermekeket, hogy hamis, a vezetőt felmentő vallomást írjanak alá. Az ügy véletlenül, egy bírósági fellebbezés folytán került nyilvánosságra február 2-án. A magyar ellenzék azonnal rászállt az ügyre, tüntetéseket szervezett a Sándor-palotánál, de feltehetően Novák Katalin nem ennek hatására mondott le. Az után szánta el magát, hogy Orbán Viktor benyújtott egy alkotmánymódosító javaslatot, amelyet ha elfogad a parlament, akkor a mindenkori elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén. Úgy tűnik, ez volt az a jelzés, amely egyértelműen mutatta, hogy Novák Katalin kihullott Orbán Viktor kegyeiből, hiszen a Fidesz az elmúlt időszakban a gyermekek védelmét tette fő kampánytémává. Következésképpen Novák Katalinnak és a valamennyi köztisztségétől visszalépő, valamint a kegyelmi rendeletet ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszternek azért kellett menniük, hogy csökkentsék a Fidesz megítélésében okozott kárt. Magyarán, feláldozta őket a Fidesz és Orbán? Kiderült az is, hogy Balog Zoltán magyarországi református püspök fontos szerepet játszott a kegyelmezésben, hiszen ő tette lehetővé, hogy az elítélt felesége felvegye a kapcsolatot Novák Katalinnal, sőt a döntés előtt a két fél között egy találkozót szervezett. Balog elnézést kért azért, hogy támogatta a kegyelemben részesítést, ugyanakkor Novák Katalin döntéséért nem volt hajlandó felelősséget vállalni, ami sokakban visszatetszést keltett. Balog lemondása is felmerült a református egyházban, de a zsinat megerősítette 86 százalékos többséggel.

Az ügy azonban távolról sem zárult le Novák Katalin lemondásával és Varga Judit visszavonulásával, hiszen nagy politikai vihart kavart, hogy a volt igazságügyi miniszter ex- férje, Magyar Péter kipakolt a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről (NER), és bejelentette: szakít az Orbán Viktor vezette „rezsimmel”. A korábban a Diákhitel Központot vezető férfi lemondott az összes állami vállalatban betöltött tisztségéről. Egyebek mellett elmondta, sokáig hitt a nemzeti, szuverén, polgári Magyarországban, de rá kellett jönnie, hogy mindez csak egy politikai termék, ami csupán két célt szolgál, a hatalomgyár működésének elfedését és az irdatlan mértékű vagyonok megszerzését. A férfi elmondta, hogy Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke irányítja a teljes magyar kormányzati kommunikációt, de a titkosszolgálatok is hozzá tartoznak, így elmondása szerint borzasztóan nagy hatalma van. Hozzátette: hatalmas gépezetről beszélünk, amelyben jó és rossz emberek is vannak. Szerinte nagyon nagy részük jó és becsületes ember, de vannak olyanok is, akik a saját érdekeiket szeretnék szolgálni, amit elmondása szerint többször is szóvá tett hatalmi körökben, de kinevették. Mostanig a NER belső köreihez tartozó férfi szóvá tette Magyarország oligarchizálódását, a korrupciót, kifejtve: nem tartja normálisnak, hogy a fél ország „pár családnak a kezében van.”

Novák Katalin lemondása tehát túlmutat a kegyelmi ügyön, hiszen a kormányt bírálók szerint az Orbán-rezsimről most belülről rántották le a leplet, s éppen azt a gyenge pontját tárta fel és erősítette meg a belső körökhöz tartozó Magyar Péter, amit számos nyugati ország vezetése is Orbán Viktor szemére vet. Kérdés, a Fidesz hogyan kezeli a továbbiakban ezt a politikai válságot. Magyar Péter ugyanakkor nem optimista a tekintetben, hogy az ellenzék képes-e leváltani a NER-t, főleg amíg olyan figurák találhatók az ellenzéki oldalon, mint Gyurcsány Ferenc. Szerinte a NER nem annyira stabil rendszer, mint amilyennek kívülről tűnik, mégis úgy látja, a megújulás csak belülről fog jönni, miután Orbán Viktor „valamikor és valahogyan nyugdíjba vonul”.