Kínai csúcstalálkozó Pekingben egy övezetért, egy útért

Orbán-Putyin találkozóra is sor került

Kínai csúcstalálkozó Pekingben egy övezetért, egy útért
Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte: a két vezető a magyar-orosz együttműködésről egyeztetett a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén. A magyar kormányfő és az orosz elnök az Övezet és út elnevezésű nemzetközi együttműködési fórum harmadik, szerdán zajló csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba. A kínai államfővel, Hszi Csin-pinggel folytatott keddi megbeszélésén a magyar miniszterelnök köszönetet mondott vendéglátójának az állandó és töretlen támogatásért, amellyel Hszi Csin-ping a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mögött állt.

Orbán Viktor az orosz elnökkel folytatott megbeszélésen a béke fontosságát is hangsúlyozta. Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak – ismertette a közleményben Havasi Bertalan.  

A kínai államfővel való találkozóján a magyar kormányfő kijelentette: Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai-magyar kapcsolatok „soha nem látott magasságokba emelkedtek”, s ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos. Az Egy övezet, egy út kezdeményezés csúcstalálkozója szerdán zajlik; a hatalmas infrastrukturális beruházásokra épülő program ötlete Hszitől származott.
Orbán Viktor kiemelte: Magyarország a kezdetektől fogva támogatta a kezdeményezést.

„Meggyőződésünk, ez olyan kezdeményezés, amely megváltoztatja a világot, megváltoztatja a világgazdaságot, és olyanná alakítja, amely több ember jólétét szolgálja, mint korábban” – fogalmazott a kormányfő. Kiemelte: Kína a jövőben is számíthat arra, hogy az európai politikai vitáktól függetlenül, Magyarország része marad a kezdeményezésnek, és keresi az együttműködést Pekinggel.

Hszi üdvözölte Orbán Viktort és megjegyezte: nagyon örül, hogy régi barátjával újra találkozhat Pekingben, miután a koronavírus-járvány idején nem találkoztak, csak telefonon tárgyaltak a kínai-magyar kapcsolatokról és a két ország közötti együttműködésekről.

„Szeretném megragadni ezt az alkalmat, hogy Önnel és a többi résztvevő vezetővel együtt dolgozzunk a fejlesztések tervezetének kidolgozásán és az együttműködés nagyobb mértékű fejlesztésének előmozdításán a következő tíz évben” – hangsúlyozta.

Hszi kiemelte, hogy Magyarország volt az egyik első olyan ország, amely elismerte és diplomáciai kapcsolatokat létesített a Kínai Népköztársasággal, így a két ország közötti barátság nagy múltra tekint vissza.

„Az elmúlt években a kínai-magyar kapcsolatok a nemzetközi környezet változásától függetlenül magas szinten fejlődtek” – emelte ki Hszi. Emlékeztetve a résztvevőket, hogy jövőre lesz a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója, a kínai elnök kijelentette: meg kell ragadni az alkalmat, hogy ezt a lendületet kihasználva továbblépjenek, és új szintre emeljék a kínai-magyar átfogó stratégiai együttműködést.

A mostani, harmadik pekingi csúcstalálkozón több mint 130 ország és számos nemzetközi szervezet vesz részt. Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol