Nyolcadikosok iskolabörzéje a református kollégiumban

Nyolcadikosok iskolabörzéje a református kollégiumban
Teltház előtt zajlott szerda délután a sokadszorra megrendezett iskolabörze a Kolozsvári Református Kollégium dísztermében. Az érdeklődők többségét a célközönség, vagyis a városban magyar nyelven tanuló nyolcadikos és hetedikes diákok alkották, de sok szülő és tanár is megjelent a rendezvényen.

Amint azt köszöntőjében Székely Árpád iskolaigazgató elmondta, ilyenkor jó alkalom kínálkozik szétnézni egymás portáján, megismerni egymást, és választani a továbbtanulási lehetőségek közül. Hozzátette: az iskolabörzéket továbbra is meg szeretnék szervezni. Kiss Cserey Zoltán iskolalelkész arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy semmi sem hull készen az ölükbe, hanem kis lépésekkel kell megalapozniuk sorsukat. Török Zoltán megyei főtanfelügyelő-helyettes jó hírrel érkezett: jóváhagyták a jövő tanévi beiskolázási tervet, és – a még nem tisztázott Onisifor Ghibu Elméleti Líceum 9. osztálya kivételével – minden hely változatlanul megmarad, így mindenki kedvére válogathat az anyanyelvén való továbbtanulás tekintetében.

Ezután a kínálatot szolgáltató nyolc iskola képviselői egy-egy humoros, fiatalos ötletbe csomagolt, iskolája előnyeit felsorakoztató információkat közöltek a hallgatósággal. A Báthory István Elméleti Líceum csapata kártyahúzás nyomán tudatta sulijuk jó pontjait. A színjátszó csoport, infólabor, sikeres röplabda egyesület, fizika labor, 3D labor, biológialabor, diáktanács, gólyabál, kémialabor, könyvtár, kórus, focicsapat, jutalomkirándulás szavak szerepeltek a kártyákon. A Református Kollégium Szakosztálya a háztartásokban elkerülhetetlen javítások, szakácskodás, fodrászat szükségességét egy férj-feleség párbeszéd-jelenettel érzékeltette, egyik szakácsruhában érkező társuk pedig mandarinokkal zsonglőrmutatványozott (a három próbálkozásból csak egyszer ejtett földre). A Brassai Sámuel Elméleti Líceum csapata a profiljukba illő turizmust, utazást, természetvédelmet népszerűsítette. A János Zsigmond Unitárius Kollégiumot képviselő két ballagás előtt álló diák vázolta a reál és humán osztályok nyújtotta előnyöket, a Református Kollégium csapata pedig zeneszámmal rukkolt elő. A Közlekedési és Szállítási Szaklíceum két diákja humoros jelenettel mutatta be egy közlekedés közben meghibásodott gépkocsi gyors megjavítását.

Az iskolabörze a szomszédos teremben berendezett standoknál folytatódott, ahol mind a nyolc kiállító látványos szemléltető-eszközökkel, röplapokkal, élőszóval, vetítéssel ismertette az érdeklődő nyolcadikos és hetedikes diákokkal, miért érdemes az ő sulijukat választani. Sokan a várható utazási és táborozási lehetőségekről tudakozódtak, egy széki fiú pedig a szakácsképzés iránt érdeklődött.