Még mindig nincs meg a kellő megbecsültsége a szakiskoláknak

Balázs-Malmos Edit: a diákot ne erőltessék líceumba!

Még mindig nincs meg a kellő megbecsültsége a szakiskoláknak
Kolozs megyében az 1403 meghirdetett szakiskolai hely közül csak 696 telt be az első elosztás után. A megye beiskolázási terve szerint az 1403 szakiskolai hely 56 osztályt tesz ki; ezek közül 577 hely (21,5 osztály) duális oktatású, azaz a szakképzés gyakorlati részét biztosító cégek, vállalatok aktívan részt vesznek és kötelezettséget vállalnak a tanuló képzését illetően, és később akár alkalmazzák is a végzőst. A helyzet még nincs „elveszve”, hiszen augusztus 7-ig lezárul a második iratkozási szakasz, amelyet augusztus 8-a és 10-e között egy harmadik is követ. A Kolozsvári Református Kollégium keretében működő szakiskola vezetője, Balázs-Malmos Edit szaktanár elmondta: náluk a fiatalok jelenleg hét szak közül választhatnak, és egyik évről a másikra változik, hogy éppen melyik a legkeresettebb szak. A választás esetében a döntést sok esetben nem a fiatal, hanem a szülő hozza meg.

Nem teltek be a helyek a Kolozs megyei szakiskolákban: a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség a 2023/2024-es tanévre összesen 1403 szakiskolai helyet hirdetett meg, de az első iratkozási szakasz zárultával csak 696 hely „talált gazdára”. Egyébként az 1403 szakiskolai hely 56 osztályt jelent, ezek közül 21,5 osztály – pontosabban 577 hely – a duális oktatásé. A duális oktatásban az elméleti oktatást biztosító tanintézet és a gyakorlati képzést biztosító cég vezetősége partnerségi szerződést köt a diákkal, illetve a kiskorú szülőjével; az ilyen típusú osztályokat az érintett cégek kezdeményezésére hozzák létre, mivel a cég nem csak a gyakorlati képzést, hanem a majdani munkahelyet is biztosíthatja a szakiskolai végzősnek, és a három éven át tartó tanulmányok idején akár ösztöndíjjal is segíti a fiatalokat.  Ezzel szemben az úgynevezett „sima” szakoktatásban a gyakorlati képzést biztosító cégnek nincs semmilyen kötelezettsége a fiatallal szemben, és ösztöndíjat sem biztosít.

– A Kolozsvári Református Kollégium keretében működő szakiskolában egyes szakokon hamar betelnek a helyek. Viszont nem lehet „megjósolni”, melyik évben melyik szakosztályra lesz több jelentkező. Idén például két eddig felkapott szakra kevesebben jelentkeztek, mint az elmúlt években.  Idén szeptembertől új, autószerelő osztály is lesz a mi szakiskolánkban, itt viszont túljelentkezés is volt... Sajnos, a szülők még mindig azt szeretnék, ha a nem olyan jó képességű gyermekük líceumot végezne, és nem szakiskolát.  Nem gondolnak arra, mi lesz a gyermekükkel, ha ugyan elvégzi a tizenkét osztályt, de gyengébb jegyekkel?  A szakiskolában három év alatt a fiatalok elsajátítanak egy szakmát, és aki akar dolgozni, munkahelye is lesz. Az elmúlt tanév során, illetve minden évben sokat jártunk népszerűsíteni a szakoktatást, hogy a szülők értsék meg: a diákot ne erőltessék a líceumba, hanem próbálják meg, hátha a Kolozsvári Református Kollégium szakiskolája keretében működő hét szak közül valamelyik érdekelné a fiatalt.  Azt tapasztaltam: az a tény, hogy egy-egy fiatal a szakiskola mellett dönt, nem annyira a saját, hanem a szülők óhajának az eredménye – nyilatkozta a Szabadságnak Balázs-Malmos Edit szaktanár, a Kolozsvári Református Kollégium keretében működő szakiskola vezetője.

A szakember szerint a betöltetlenül maradt szakiskolai helyek nagy számának egyik magyarázata az lehet, hogy kezdettől fogva túl sok helyet hirdet meg a megyei tanfelügyelőség, és egyszerűen nincs annyi gyermek a megyében, ahány helyet, illetve osztályt meghirdetnek. Másrészt a szülők a líceum fele irányítják a gyermeket, és az a tény, hogy a nyolcadikos vizsgán ötös alatti átlagot elérő gyermek is folytathatja a tanulmányait a líceumban – amelybe esetleg addig is járt – azt eredményezi, hogy a szakosztályokba kevés lesz a jelentkező.