Múltidézés és jövőformálás a Gyűjtsd a tudást díjátadón

Múltidézés és jövőformálás a Gyűjtsd a tudást díjátadón
Gyűjtsd a tudást elnevezésű, kolozsvári véndiákok által alapított díjakat és okleveleket adtak át december 5-én a Kolozsvári Református Kollégium dísztermében. Az 1956–57-es tanévben végzett diákközösség 2017-ben hozta létre a díjalapot a nehéz időkben őket nevelő tanáraik emlékére, a felnövekvő nemzedékek ígéretes tanulói számára az elkövetkezendő tíz évre. A pedagógusokról elnevezett díjakat hétfőn hat kiemelkedő tehetségű diák vehette át.

Elsőként Gáll Sándor, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) kancellárja köszöntötte a résztvevőket, majd Török Zoltán, a református kollégium igazgatója beszélt a véndiákok kezdeményezésének fontosságáról. Elmondta: kiváló diákokat jutalmaznak annak elismeréseként, hogy jó úton haladnak. Vörös Alpár, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója kifejtette: nem véletlen, hogy az 1957-ben végzett évfolyam tele van tenni akarással, hiszen ők voltak az elmúlt száz év legfiatalabb végzősei. „Az ember élete addig tart, míg emlékezünk rá, így ez a mai esemény az egykori tanárokra való emlékezés és emlékeztetés” – mutatott rá az iskolaigazgató. A házigazdák köszöntéseit a református kollégium énekkarának dalai zárták.

Kolumbán Vilmos, az EREK püspökhelyettesének rövid áhítatát követően az alapítók nevében átadták az intézményi trófeákat. Az Erdélyi Református Egyházkerület trófeáját dr. Bíró József alumnus adta át Kolumbán Vilmosnak, az Apáczai-líceum trófeáját Kovács-Borbáth Katalin alumna nyújtotta át Vörös Alpárnak, a Kolozsvári Református Kollégium és a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület trófeáját pedig Szabó T. Attila alumnustól Török Zoltán vehette át.

Dr. Bíró József három, számára fontosa üzenetet közvetített a diákoknak. Kettőt az újszövetségből idézett, amelyek így szóltak: „Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?”, „nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené”. A harmadik üzenetet pedig édesapja fogalmazta meg, aki az '50-es években a kerekdombi és hídelvei gyülekezetet szervezte, és azt válaszolta a sikerében kételkedőknek, hogy „ha az Úr akarja és élünk, akkor meg fogjuk csinálni”. „Szeretném, ha megéreznétek, amit Ady úgy fogalmazott meg, hogy csöndesen átölelt az Isten” – tette még hozzá.   

Kovács-Borbáth Katalin nyugdíjas kémiatanár felidézte, hogy az egykori kolozsvári 1-es számú Magyar Fiúlíceum utolsó, tíz osztállyal érettségizett két osztályában 83-an végeztek. „A 60 éves osztálytalálkozón Szabó T. Attila vetette fel a Gyűjtsd a tudás díjalap létrehozását azon tanáraik emlékére, akik a megtanították őket várni remélni és készülni az alkalomra” – fogalmazott a nyugdíjas pedagógus, aki röviden ismertette a díjalapítókat is.

Szabó T. Attila beszédében rávilágított, hogy múltat idéző és jövőt formáló rendezvény a református kollégiumban szervezett díjátadás. „Ha a mai napra mint a jövő múltjára tekintünk, akkor kijelenthetjük, hogy ez az alkalom hagyományteremtő. Azt nem tudni, hogy 2024-ben, 2026-ban személyesen ki vesz majd részt a díjátadón, de közösség formájában jelen leszünk és igyekszünk alakítani a jövőt” – fogalmazott a díjalapot kezdeményező véndiák.

A véndiákok Gyűjtsd a tudást 1527–2027 díjazása a Középiskolai MTA Alumni Program|MTA törekvéseinek jegyében fejlődött és fejlődik, ennek sajátos erdélyi leágazása.

A református kollégiumból Borbáth Éva-díjat vehetett át Kádár Boglárka, Hunyadi Mátyás-díjat érdemelt Nyisztor Attila, Székely Ferenc-díjjal jutalmazták Gombár Alettát. A díjazottakat Rácz Melinda magyartanár, Bogya Katalin történelemtanár és Mihályfalvi Katalin biológiatanár ismertette. Az Apáczai-líceumból Vass Lenke-díjban részesült Szilágyi Gabriella, Márton Samu-díjat vehetett át Mikó Henrietta. A díjazottakat Gévald Júlia igazgatóhelyettes, Bárdos László osztályfőnök ismertette. A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület díjazottja, Petki Szilvia a Xantus János-díjat vehette át. A laudációt Dénes Ida olvasta fel.  A díjazottak nevében Kádár Boglárka mondott köszönetet, majd Sylvester János Az magyar nípnek és Dsida Jenő Te harangozol című versét tolmácsolták a diákok zárásként.

Kiss Gábor felvételei