November végén érkeznek az új Covid-elleni oltások

November végén érkeznek  az új Covid-elleni oltások

November végén érkeznek Romániába a koronavírus új változatai elleni első oltások – jelentette be Alexandru Rafila. Az egészségügyi miniszter elismerte, későn érkeznek az oltások, de mint mondta, így jelentős összeget sikerült megtakarítani a költségvetésből, hiszen Románia azzal a helyzettel szembesült, hogy az idén hatmillió Covid-elleni oltás szavatossági ideje lejárt.

Elmondta: az idén 19 millió Pfizer-vakcinát kellett volna megvásárolnia Bukarestnek, de mivel a hűtők még tele voltak vakcinákkal, hatmillió dózis szavatossági ideje pedig lejárt, ezért a 19 millióból 7,5 milliót eladtak, illetve megegyeztek a Pfizerrel, hogy a fennmaradó mennyiségből csak három milliót vesznek meg. Erről hamarosan aláírnak egy szerződést, így a hónap végéig várhatóan megérkeznek az első oltások, amelyek már az új vírusváltozatok ellen is védenek.

A 7,5 millió dózis értékesítésével Románia 150 millió eurót takarított meg, és további 150 millió euró elköltését előzték meg azzal, hogy csökkentették a megrendelt adagmennyiséget, ilyenképpen legkevesebb 300 millió eurót fordíthatnak más célokra.