Nopcsa Ferenc báró és a hátszegi-medencei Jurassic Park

Dél-Erdély kincsei borítókép
Őslénykutatók Nopcsa egykori gyűjtőhelyén, Szentpéterfalván (Fotó: Főzy István)
A hátszegi-medencei Dinoszaurusz Geopark létrehozásának ötlete a Prágában tartott ProGEO konferencián röppent fel először 2000-ben. Hosszas egyeztetés, szervezés után a gondolat megvalósult, a Geopark a Bukaresti Egyetem gyámsága alatt működik. Nemcsak több ezer turista keresi fel évente, de a kiterjedt területen komoly őslénykutatást célzó ásatások is folynak. Arról viszont csak kevesen tudnak, hogy mindez báró Nopcsa Ferenc 19. század elején megkezdett tudományos munkásságának köszönhető.

Nopcsa Ferenc (1877–1933) igazán nem volt szobatudós, inkább amolyan „nyugtalan vér”. Esetében az alma tényleg nem esett messze a fájától, hiszen nagyapja, a Hunyad megyét 15 évig igazgató Nopcsa László főispán maszkos útonállóként is gyarapította tekintélyes vagyonát, nem csoda, hogy Jókai Mór róla mintázta a Szegény gazdagok című regénye negatív főhősének, Fatia Negranak, vagyis Hátszegi Lénártnak az alakját. A mendemonda szerint Nopcsa Lászlónak olyannyira nem volt ínyére a regény, hogy pisztollyal kényszerítette Jókait arra, hogy ne írja meg a könyv folytatását. Bárhogy is történt az eset, tény, hogy Jókai sietett megjegyezni, hogy Hátszegi Lénárt alakja a képzelet szüleménye. 

A nagyapától örökölt genetikai batyu Ferencet is igazán „rendkívülivé” tette, komoly tudományos érdemei mellett igazi kalandor volt. Bejárta egész Európát, barangolásai során a 20. század elején eljutott az akkor még jórészt ismeretlen, török megszállás alatt sínylődő Albániába. Elsőként írta le a nép nyelvét, történelmét, törzsi viszonyait, geológiáját és néprajzát. Titkára, Bajazid Elmaz Doda, Nopcsa későbbi szeretője szintén albán volt. A két férfi közötti intim kapcsolatot nemcsak tragikus haláluk körülményei bizonyítják, hanem az is, hogy a tudós – horribile dictu – egy ősteknőst is elnevezett titkáráról (Kallokibotion bajazidi). Nopcsa nemcsak úttörő tudományos munkát végzett az országban, de mindvégig szoros kapcsolatot tartott az Osztrák–Magyar Monarchiával, diplomáciai feladatokat látott el – magyarul kémkedett. Nagyszabású törökellenes fegyveres akciót is készült szervezni, annyira felbőszítve ezzel a törököket, hogy azok bérgyilkost küldtek utána. Amikor 1910-ben a török csapatok atrocitásai miatt felkelés tört ki az országban, Nopcsa Ferenc kiadta magát a bécsi külügyminisztérium titkos teljhatalmú ügynökének, és a nemzetközivé terebélyesedő konflikust megpróbálta a maga elképzelései szerint megoldani. Blöffje hamarosan kiderült, és Bécs török nyomásra hazarendelte. Az 1912-ben kitört I. balkáni háborút követő évben a nagyhatalmak elhatározták az önálló albán királyság létrehozását, a trónra, természetesen, Nopcsa Ferenc is bejelentette igényét. Kész volt egész vagyonát feláldozni, hogy jól kivitelezett katonai puccsot követően magához ragadhassa a hatalmat, de mivel a monarchia nem támogatott ilyen szeszélyes trónkövetelőt, Nopcsából nem lett albán király, hiába vette meg azt a fehér lovat, amelyen elképzelései szerint a nép közé lovagolt volna megkoronázását követően. 

Nem önszántából tért haza 1916-ban Magyarországra: a vezérkar tiltotta ki Albániából, mert mindenáron sereget akart verbuválni, hogy bevegye Tiranát. A „nyugtalan vér” itthon is kiütközött, az első világháború utolsó hónapjaiban juhpásztornak öltözve a románok között kémkedett. Amikor kikiáltották a Tanácsköztársaságot, Budapesten hamis okmányokkal repülőre szállt, és pisztollyal arra kényszerítette a pilótát, hogy szálljon le Bécsújhelyen, nem is sejtve, hogy ezzel a tettével ő lesz a világtörténelem első repülőgép-eltérítője. (Csak érdekességképpen: a második repülőgép-eltérítő szintén magyar volt: IV. Károly, az utolsó magyar király 1921-ben térített el egy svájci repülőgépet, hogy hazaszökjön.)

Érdekes, hogy Trianon után, mintegy feledve korábbi románellenes ténykedését, meghívták a Bukaresti Földtani Intézet élére, a felkérést Nopcsa nem fogadta el. Hazatért Hunyad megyei birtokára, ahol a felbőszült románok majdnem halálra verték. Az ütlegekből, azt követően, hogy beszakadt koponyájának egy darabját ezüstlemezzel kellett pótolni, soha többet nem gyógyult fel teljesen A Magyar Királyi Földtani Intézet igazgatója lett 1925-ben, ekkor tette közzé Észak-Albánia geológiáját feldolgozó, több száz oldalas tanulmányát. Miután 1929-ben elhagyta az intézetet, és mivel idegösszeomlásai ekkorra egyre gyakrabban jelentkeztek, szanatóriumba vonult. A harmincas évek elején bejárta Itáliát, megírta a félsziget történetét, de ez már Nopcsa Ferenc hattyúdala. Élete hátralévő idejét Bécsben töltötte, vagyon nélkül, betegen. Nopcsa 1933. április 24-én lelőtte hűtlenkedő titkárát és annak szeretőjét, majd altatóval önmagával is végzett. 

Ezek után majdnem hihetetlennek tűnik, hogy Nopcsa Ferenc kora egyik legelismertebb tudósának számított, rövidebb-hosszabb publikációinak száma 191 (!), túlnyomó többségük német nyelven jelent meg. A Hunyad megyei arisztokrata akadémiai pályafutása 1895-ben kezdődött, amikor nővére dinoszauruszcsontokat talált a családi birtokon. Az ekkortájt felsőszilvási báró Nopcsa Ferenc, Hunyadi Mátyás távoli rokona a bécsi Theresianumban tanult, ahova Erzsébet királyné főudvarmestere, a szintén Nopcsa Ferenc nevet viselő keresztapja révén jutott. A dinoszauruszleleteket a paleontológia nagynevű professzora, Suess nem tudta besorolni egyetlen ismert kategóriába sem, ezért felkérte az ifjú tudósjelöltet, hogy a besorolást végezze el ő maga. Nopcsa önálló kutatási eredményeit 1899-ben mutatta be előadás keretében a Bécsi Tudományos Akadémián, ettől kezdve neve elválaszthatatlanul egybefonódott az őslénykutatással, napjainkig a tudomány legnagyobbjai között tartják számon. Doktori fokozatot 1903-ban szerzett. Az ő nevéhez kötődik a kacsacsőrű őshüllő, a Limnosaurus transsylvanicus és négy további dinoszaurusz leírása, amelyek közül a Titanosaurus dacust a harmincas években átnevezték Magyarosaurus dacusra, de feltárt számos egyéb, teknős-, krokodil- és repülő őshüllőfajt, például a nevét is őrző Elopteryx nopcsait. Beszédes tény, hogy 191 közleményéből 18-at szentelt a hátszegi leletegyüttesnek. 

Megfigyelte, hogy a hátszegi őslények minden bizonnyal zártan fejlődtek. Ebben az elzárt környezetben törpe és primitív fajok éltek, tehát olyan őslények, amelyek jóval kisebbek voltak a velük egykorú amerikai vagy ázsiai rokonaiknál, s kezdetleges jegyeket mutattak. Egy nemzetközi kutatócsoport 2010-ben hitelt érdemlően bizonyította, hogy Nopcsa báró nem tévedett: az általa leírt dinók valóban törpe növésűek voltak, 65-70 millió évvel ezelőtt éltek, és így alkalmazkodtak szigetté zsugorodó élőhelyükhöz. A kréta időszak vége felé Európa legnagyobb részét tenger borította, Kelet-Európán és a Földközi-tenger térségén is szigettenger húzódott végig. A leletek azt tanúsítják, hogy több ilyen szigeten is éltek dinoszauruszok. A trópusi éghajlatú Hátszeg-sziget területe mintegy 80 ezer négyzetkilométer volt, s rendkívül gazdag növény- és állatvilággal büszkélkedhetett. Az itt élő dinoszauruszok méreteire a „szigethatásként” ismert jelenség volt befolyással. Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha nagy termetű állatok elszigetelődnek egy kisebb szigeten, a testméretük fokozatosan csökken, nagyjából feleakkorára, mint kontinenseken élő rokonaiké. Az még nincs egyértelműen tisztázva, hogy miképpen kerültek a dinók a Hátszeg-szigetre. Vagy ottrekedtek, amikor a tengerszint emelkedése folytán élőhelyük elkülönült a szárazföldtől, vagy véletlenszerűen sodródtak oda. Bárhogy is történt a dolog, tény, hogy testméretűk fokozatos csökkenése révén gyorsan elkezdtek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Mike Benton, a Bristoli Egyetem tanára, valamint román, német és amerikai kollégáinak részletes vizsgálata igazolta Nopcsa elméletét, alátámasztva az erdélyi tudós tételét, amellyel egy évszázaddal megelőzte korát.