Népszámlálás: mikor és hogyan zajlik?

Népszámlálás: mikor és hogyan zajlik?
2022. március 14. – május 15: az úgynevezett önkitöltéses szakasz. Ekkor ki-ki saját magára és családjára vonatkozóan önmaga töltheti ki a kérdőívet.

Az önkitöltés két módon lesz lehetséges: 1 - egyénileg, saját eszközön (számítógép, laptop, táblagép), előzetes online regisztráció után egy internetes felületre belépve töltjük ki a ránk vonatkozó kérdőíveket; 2 - elmegyünk a települési összeírópontra, ahol táblagépeken lehet kitölteni a kérdőívet. Ezeken az összeírópontokon jelen lesz egy számlálóbiztos is, aki segít, ha elakadunk.

2022. május 16. – július 17.: a hagyományos, személyes lekérdezési időszak, amikor népszámlálási biztosok keresik fel lakásukban azokat, akik az önkitöltéses szakaszban nem válaszoltak.

Magyarul is ki lehet tölteni a kérdőívet

Most először a kérdőív magyar nyelven is elérhető lesz. Mind az online önkitöltés honlapján, mind a települési összeírópontokon található táblagépen lehetőség lesz magyar nyelven megválaszolni a kérdőívet.

A 20% feletti magyar aránnyal rendelkező települések összeírópontján kell legyen legalább egy olyan számlálóbiztos, aki beszél magyarul.  Ugyanakkor a 20% feletti magyar aránnyal rendelkező településeken lesz magyar nyelvű, nyomtatott mintakérdőív arra az esetre, ha a számlálóbiztos nem tud magyarul (a személyes lekérdezéskor).

A magyar kérdőív segíti a megbízható adatgyűjtést, csökkenti a félreértéseket, illetve csökkenti annak kényszerét, hogy valaki a számlálóbiztos jelenlétében esetleg más nemzetiséget, etnikumot diktáljon be.

A Fontos, hogy a választott kitöltési nyelv teljesen független az kérdőívben megadott anyanyelvi és az etnikai választól. Ha számunkra egyszerűbb románul megválaszolni a kérdőívet, attól még az etnikumnál és az anyanyelvnél választhatjuk a magyar kategóriákat.