Népszámlálás: az ideiglenesen külföldön tartózkodók is beleszámítanak

Népszámlálás: az ideiglenesen külföldön tartózkodók is beleszámítanak
A külföldön tartózkodó romániai magyarok továbbra is közösségünk részét képezik. Számukra új lehetőséget jelent, hogy a világ bármely részéről részt lehet venni az önkitöltéses szakaszban. Arra biztatunk mindenkit, hogy regisztráljon és töltse ki a kérdőívet, függetlenül attól, hogy milyen okból és mióta tartózkodik külföldön.

– A kérdőív különbséget tesz a már régóta, véglegesen kitelepedettek, illetve az ideiglenesen kint tartózkodók között. A „huzamos ideig távol levő személyek” és az „időszakosan távol levő személyek” besorolások közül lehet majd választani a kérdőív kitöltésekor.

– Aki csak ideiglenesen tartózkodik külföldön, azaz kevesebb, mint 12 hónapja van folyamatosan külföldön, vagy az elkövetkező 12 hónapban itthon szándékszik élni, az beleszámít az ország lakosságába. Fontos, hogy a kétlakiak, az idénymunkások, a külföldön tanulók, a közelmúltban kimentek, a hazatelepedést tervezők rezidens lakosként regisztráljanak, mint időszakosan távol levő személyek (persoane temporar absente).

– Ha épp külföldön tartózkodunk, és nem töltjük ki a kérdőívet, jó eséllyel utólag fognak „beemelni” a népszámlálási adatbázisba. A tervek szerint azokkal a személyekkel fogják utólag kipótolni az adatbázist, akik 2020. december 1. és 2021. november 30. között: állandó lakhellyel vagy tartózkodási címmel rendelkeztek Románia területén, ebben az időszakban valamikor társadalombiztosítást és jövedelemadót fizettek az országban, aktív munkaszerződésük volt, munkakereső személyként regisztrálva voltak, nyugdíjukat utalvánnyal vagy romániai bankszámlára kapták, egészségügyi szolgáltatást vettek igénybe, be voltak iratkozva iskolába vagy egyetemre, szociális segélyben részesültek, mezőgazdasági támogatást kaptak. Az ebbe a csoportba tartozó személyeknek tehát fontos részt venni a népszámláláson, mert ha nem teszik, utólag ugyan bekerülnek, de ebben az esetben hiányozni fognak az etnikumra, anyanyelvre, felekezeti hovatartozásra vonatkozó adataik.