Miért fontos a népszámlálás?

Miért fontos a népszámlálás?
2022-ben a népszámlálás lesz Románia legnagyobb társadalmi szintű eseménye. A cenzus eredményeinek ismeretében értékelhetőek az elmúlt évtized társadalmi változásai, illetve tervezhető a jövő.

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás óta Románia lakossága minden valószínűség szerint csökkent. A természetes fogyás miatt több mint félmillió, a kivándorlás miatt több mint egymillió lakossal csökkenhetett Románia lakossága az elmúlt tíz évben. A természetes fogyás és a negatív kivándorlási mérleg együttesen mintegy 100-110 ezer fős éves veszteséget jelent Romániának. Évente annyi ember fogy, mint Nagybánya vagy Szatmárnémeti teljes lakossága. A kritikus demográfiai helyzetet az is jól mutatja, hogy évente mintegy 35 ezer fővel csökken a közoktatásban tanuló diákok létszáma.

De említhetünk más jelentős társadalmi változásokat is: az elmúlt évtizedben mintegy félmillió lakás épült Romániában, majdnem egy millióan végeztek egyetemet, mintegy 2,5 millió személy változtatott lakhelyet az országon belül, ennyien költöztek más településre, más megyébe.

Ezekről a változásokról az idei népszámlálásnak kell pontos képet mutatnia. Az összeírás célja feltárni a lakosság számát és életkörülményeit.

A következő tíz évben a népszámlálás eredményeinek függvényében: érvényesülnek nyelvhasználati és kisebbségi jogaink; részesülnek oktatási és kulturális intézményeink az állami támogatásokból; kapnak állami finanszírozást az egyházaink; osztják szét a települések között a lakosságarányosan járó támogatásokat; szervezhetik át a közigazgatást, változhatnak a településfejlesztési prioritások és támogatások; változnak majd a lakhatással, a családdal, az oktatással, az egészségüggyel, a foglalkoztatottsággal, a szociális helyzettel kapcsolatos döntések.

A magyar közösség számára különösen nagy a tét

– Elsősorban, mert ismét lehetőségünk adódik arra, hogy felmutassuk, hogy itt élünk és egy számbelileg is erősközösség vagyunk.

– Másodsorban az egyes megyékben, településeken rögzített számarány meghatározza a kisebbségi és nyelvhasználati jogaink érvényesülését, ami a 20%-os küszöb elérésével biztosítható.

– Harmadsorban a népszámlálás eredményei iskoláink, egyetemeink, egyházaink, kulturális intézményeink sorsát is meghatározzák az elkövetkező tíz évben.

– Ezért fontos, hogy mindannyian részt vegyünk a népszámláláson. Mutassuk fel, hogy itt élünk, és miként élünk. 

(nepszamlalas.ro)