Nem fogja „megzavarni” a felújítás a következő évadot

Hetvenöt éves a Kolozsvári Magyar Opera

Nem fogja „megzavarni” a felújítás a következő évadot
Az erdélyi magyar zenés színpad 18. századig visszanyúló történetét tekintve 231. évadát kezdi idén a Kolozsvári Magyar Opera, amely 1948-tól működik önálló intézményként. Ennek idén 75 éve.

- A Budapesti Operaházon kívül Kolozsváron működik még magyar opera, amely egyedülálló olyan vonatkozásban is, hogy az előadások nagy része egy kisebbség nyelvén szól. Ez büszkeséggel tölt el, ugyanakkor kötelez, sokszor viszont teher – emelte ki évadkezdő sajtóértekezletén Szép Gyula igazgató. 

A társulat máris túl van az idei évad egyik legnagyobb kihívásán, a bukaresti vendégszereplésen. Amint arról lapunk is beszámolt, a Kolozsvári Magyar Opera először kapott meghívást Közép-Európa egyik legrangosabb zenei eseményének számító George Enescu-fesztiválra, amelyen Claude Debussy Pelléas és Mélisande című operáját mutatta be - ezúttal oratórikus előadás formájában. Az opera zenekarát a román származású Lawrence Foster nemzetközileg elismert karmester vezényelte, a főszerepekben a fesztivál által javasolt neves énekművészek léptek fel. A kolozsváriakat Modra Noémi (Yniold) „képviselte” - nem is akárhogyan. A sajtótájékoztatón szintén jelen levő Kosztin Áron igazgatóhelyettes elmondása szerint Lawrence Foster további együttműködést kínált a fiatal szopránnak, a karmester értékelése szerint a zenekar is várakozáson felül teljesített, tette hozzá.

Szép Gyula elmondta: egyelőre az évad első részét sikerült megtervezni, a tavaszi-nyári előadások körül még van valamennyi bizonytalanság. További részleteket februárra ígértek. Ami biztos: ismét műsorra kerül az Aida - a májusi bemutatón Egyed Apollónia énekelte a címszerepet, ebben az évadban Barabás Zsuzsa és Kele Brigitta mutatkozik be. Az opera vezetősége szerint rendkívüli, hogy a társulatban egyszerre három Aida is „akad”, három olyan szoprán, akik megállják helyüket ebben a nehéz szerepben.  

Az énekesek teljesítményéről szólva Kosztin Áron elmondta: egy hétig az opera vendége volt Sherman Lowe énektanár, a társulat tagjainak így alkalma volt az ismert amerikai oktatótól eltanulni az éneklés mesterfogásait. Lowe tanári pályafutása során számos művészt segített a siker felé vezető úton, közöttük a kolozsvári társulat két tagját, Pataki Adorjánt és Kele Brigittát is.

Megtudtuk: hosszú idő után ismét lesz operett-bemutató, Frederick Loewe My fair Ladyjéről van szó Béres László rendezésében, zenei vezető Jankó Zsolt.

Ezúton tolmácsoljuk a meghívást egy különleges Szerelmi bájitalra: a karmesteri pulpitusnál a jelenleg Amerikában élő ifj. Palló Imre, „minden idők leghíresebb és legismertebb székelyföldi operaénekesének”, az 1978-ban elhunyt Palló Imre baritonnak a fia.

Szép Gyula ez alkalommal is kiemelte a székelyföldi turné fontosságát. Elmondta: idén is sikerült megszervezni a miniévadot. A kolozsvári társulat Magyar Rock Szimfonikot, a János vitézt, a Cirkuszhercegnőt és a Hunyadi Lászlót mutatja be Csíkszeredában.

Október az Operanapok 3. kiadásával kezdődik. Amint azt Tóthfalusi Hajnal irodavezető elmondta: a rendezvény célja zeneértő közönséget nevelni, ezért különösen nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekekre. Az október 5-ei ünnepélyes megnyitót az Opera gyermekcipőben című kiállítás-megnyitó követi, ugyanekkor mutatják be az opera 75 éves történetére visszatekintő albumot, amely nem csak az elmúlt évtizedek magánénekeseit sorakoztatja fel, hanem az előadások sikeréhez hozzájáruló teljes személyzetet, mintegy 250 személyt is.

Az október 11-ei gálaesten adják át az opera szakmai díjait, a kitüntetésekkel az énekesek mellett a balettkar, a kórus, a zenekar, és műszaki osztály tagjainak a munkáját is elismerik.  

A tíznapos rendezvény egyik programja a Petőfi-bicentenárium jegyében összeállított Petőfi Live! Laczkó Vass Róbert és Székely Norbert előadásában. A rendezvény családi nappal zárul, Kacsóh Pongrácz János vitézének rövidített változatát mutatja be Toadere Kovács Dalma karmester.

Júniusban nagy volt a bizonytalanság, ami az ősszel induló évadot illeti, tekintettel a tervezett nagyszabású átalakítási munkálatokra, amelyre a kormány 2020-ban 15 millió eurót ítélt meg. Szép Gyula elmondta: úgy tűnik, végül az operát és a színházat „nem fenyegeti az a veszély”, hogy a színpadtechnikai felújítása miatt csonka évadot zár majd a társulat, különösen az RMDSZ-nek a kormányból való távozását követően. Míg a 2020-as kormányprogramban tételesen is szerepelt a felújításra szánt összeg, az újban már csak általános utalások vannak a kulturális intézmények modernizálására vonatkozóan. A színpadfelújítására kiírt pályázatot megnyert cégnek sem tűnik sürgősnek a dolog – derült ki - ilyenformán a Kolozsvári Magyar Opera „zavartalanul” készülhet jubileumi évadjára.  

Borítókép: Facebook/Andrei Gindac