Mihály jelentése: ki olyan, mint az Isten?

Szent Mihály-búcsú Kolozsváron és szerte a főegyházmegyében

Mihály jelentése: ki olyan,  mint az Isten?
Rendhagyó módon szerdán ismét a Szentháromság tiszteletére szentelt kolozsvári piarista templomban tartották a felújítási, restaurálási munkálatok miatt bezárt Szent Mihály-templom búcsús szentmiséjét, amelyen szép számmal vettek részt a városból és más helységekből érkezett katolikus – és nem csak – hívek, meghívottak, betartva a koronavírus-járvány miatti intézkedéseket.

A Jelenések könyve alapján Szent Mihály főangyal a mennyei seregek fejedelme, ugyanakkor a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye, valamint a kolozsvári főtéri templom égi pártfogója. Neve héberül Mikaél, azt jelenti: ki olyan, mint az Isten? Az Ószövetségben a választott nép képviselője és oltalmazója. Ő nagy jelentőségű az angyalok között, aki nemcsak a szenteket, hanem minket is az ő zászlaja alá szólít. Szent Mihály részünkre ugyanakkor a katolikus keresztény hitünkhöz való hűség példaképe. A hit pedig a Szentírás fényében egész vallásos életünk forrása és középpontja. Istennek az időben megvalósuló szándékára az embernek hittel kell válaszolnia, haladva a nekünk rendelt cél irányába.

A szentmisét a szociális testvérek vezetésével az ünnepre való imádságos ráhangolódás előzte meg.

László Attila, a Szent Mihály-egyházközség plébánosa, kolozs-dobokai főesperes bevezetőjében hangsúlyozta: Jézus ígérete nyomán egyházunk mai ajándéka híveinek a búcsú elnyerése, a bűnbocsánat feletti öröm; mindnyájunknak pedig a megváltott létünk tudatosítása és hitben, jóra való igyekvésben megnyíló elfogadása. A plébános felhívására valamennyien a szentatya szándékára imádkoztunk, a Szentlélek erejét kérve életére, küldetésére. Ezt követően elénekeltük a pápai himnuszt.

A legszentebb áldozatot Ferencz Antal kolozsvár-szentpéteri plébános mutatta be, akivel együtt misézett tizenöt pap testvére.

A búcsús ünnep felkért szónoka, Vízi Zakariás Györgyfalvi negyedi plébános, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatótanácsának elnöke szentbeszédében rámutatott, hogy az angyalok szellemi, Isten szolgálatára rendelt lények. Mi továbbra is a gonosszal küzdő egyházhoz tartozunk itt, ezen a földön. Szükség van Szent Mihály segítségére, mert Isten országát csak krisztusi szeretettel, összefogással, imádságos lélekkel tudjuk hitelesen hirdetni és eredményesen megvalósítani. A kommunista ateizmus több évtizedes erőszakos tevékenységének látható jeleit és pusztító következményeit mind a mai napig érezzük. A nagyvilágban pedig nincs egyetlen nap sem, hogy valahol ne gyilkolnának meg keresztényeket. A nyugati szekularizáció jól ismert negatív jelenségei pedig megjelentek közöttünk is: ne gondolkozzunk Istenben, egyházban, családban és nemzetben. Márpedig ezt mi, keresztények, erdélyi magyarok sohasem adhatjuk fel. Legyünk jel, Isten jelei a világban, bárhova is állított bennünket a Gondviselés. Aki ezen az úton halad, érezni fogja a Mindenható jóságát, segítségét és Szent Mihály főangyal védelmét – nyomatékosította Vízi Zakariás.

A búcsúünnepen a jelenlevőkkel közösen imádkoztak és részesedtek az ünneplő plébániai közösség (köztük Bónis Endre főgondnok és az egyháztanács tagjai) örömében a testvérfelekezetek képviselői és hívei, számos vendég, köztük Szélesné Herman Ágnes, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának nemrég kinevezett konzulja, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős alelnöke, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, illetve a Római Katolikus Teológia Kar oktatói, a Báthory István Elméleti Líceum igazgatósága és tanszemélyzete, több diákja.

A Szent Mihály-egyházközség Szent Cecília énekkara és fúvószenekara előadásában felcsendült Jacob de Haan (holland kortárs zeneszerző) Missa Brevis című alkotása, vezényelt Potyó István tanár, karnagy. Egyházzenei szolgálatot végzett Geréd István és Márton Szabolcs kántor.

A szentmise végén László Attila főesperes-plébános szívhez szóló szavakkal vázolta a Szent Mihály-templom restaurálási munkálatainak jelenlegi helyzetét, a felmerült nehézségeket, anyagi segítségért fordulva a kolozsváriakhoz és minden felelősen gondolkodó emberhez.

Mivel ez a nap Isten Szolgája Márton Áron püspök halálának 41. évfordulója is, imádkoztunk boldoggá avatásáért. A búcsúünnep a nemzeti imánkkal zárult.

Szeptember 29-én délelőtt Gyulafehérváron is megtartották Szent Mihály főangyal, főegyházmegyénk és a székesegyház védőszentjének búcsúünnepét, amelyhez társult a Megtestesült Bölcsességről nevezett Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet tanévnyitója, ünnepélyes Veni Sanctéval. A búcsús főpásztori szentmisét Kovács Gergely érsek mutatta be, számos pap testvére koncelebrálásával.

Ugyanakkor ezekben a napokban ünnepelte/ünnepli temploma titulusának búcsúját a Kolozs megyei Jegenye (szombaton), Sinfalva, Szent­mihály; a Hargita megyei Etéd, Csíkszentmihály, Székely­pálfalva, Üknyéd; a Maros megyei Szásznádas, Székelyhodos, Vadad; a Kovászna megyei Málnás, Lemhény és a Brassó megyei Türkös egyházközsége.

(Borítókép: A szentmise főcelebránsa Ferencz Antal, kolozsvár-szentpéteri plébános volt / Fotó: Cziple Hanna-Gerda)