Megáldották a magyarok kenyerét a Szent Mihály-templomban

Megáldották a magyarok kenyerét a Szent Mihály-templomban
A Pro Agricultura Egyesület és a Kolozs Megyei Magyar Gazdák Egyesülete az államalapítás ünnepén, a magyar gazdatársadalom összefogásának jeleként szervezte meg az új kenyér megáldásának ökumenikus ünnepségét ma a Szent-Mihály templomban.

A Magyarok Kenyere program, ennek részeként pedig a gazdák által felajánlott búza összeöntése az összetartozás, az egy kenyéren osztozás, ezen keresztül pedig a nélkülöző nemzettársainkkal való szolidaritás jelképe – tudatják a szervezők. Ennek kifejezéseként pedig Beszterce-Naszód, Aranyosszék, Kalotaszeg és Mezőség térségeiből, a dél-erdélyi szórványból felajánlott kenyérbúza-adományokat, augusztus 5-én, a válaszúti búzaösszeöntésen egybetöltötték a falugazdászok és gazdaküldöttek. A búza adományából készült lisztből sütött kenyerek ünnepélyes megszentelésére ezúttal is nemzeti ünnepünk napján, a déli harangszót követően került sor Kolozsváron. Az ünnepségen részt vett Németh Zsolt, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is.

- Hálát adni a békéért, a békességért, amiben élünk, a kenyérért, amit megszelhetünk, és ami az asztalunkon van. Van okunk hálát adni a Kolozsvári Magyar Napokért – fogalmazott az anyaországi vendég.Tizenöt millió búzaszem- A Kárpát-medence közös kenyerével és a Magyarok Kenyere program szívből jövő üzenetével jöttem el ma Önökhöz, hozzátok.  A Magyarok Kenyere program vezetőjeként azt szoktam hangsúlyozni, hogy nincsenek határaink, csak 15 millió búzaszemünk. Ahogy a program szlogenje is kifejezi: összeköt minket a búza, lisztté őrölve, a kovásszal, úgy egyesülünk, a világ magyarsága egy kenyérben - nyilatkozta Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere program projektvezetője.Ugyanakkor Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke a szülőföld szeretetéről beszélt a hallgatóságnak.- Szeretet és alázat. A szülőföld szeretete, ragaszkodás az elődeinktől kapott örökséghez. Konok harc az elemekkel azért, hogy mindenkinek legyen minden napi. Alázat, amelyre a termőföld, a természet tanít. A mai napon a gondviselő Istennek adunk hálát, amiért ebben az esztendőben bőkezű áldással viszonozta a földművesek alázatos munkáját – mondta az érdekvédelmi szervezet képviselője.Az ökumenikus ünnepség a magyar himnusz közös éneklésével, valamint a megszentelt kenyereknek a kalotaszegi, népviseletbe öltözött fiatalok általi szétosztásával zárult.

(Borítókép: Várszegi Asztrik emeritus pannonhalmi főapát megszenteli kenyeret a Szent Mihály-templomban tartott Szent István-napi ünnepi misén)