Tanévkezdési előzetes: megáldották az iskolatáskákat

Tanévkezdési előzetes: megáldották az iskolatáskákat
A néhány éve megfogant hagyományokhoz híven vasárnap mind a kolozsvári Szent Mihály-, mind az egyházközséghez tartozó Piarista templomban, mintegy iskolakezdési előzetesként, megáldották az iskolatáskákat. Ugyanakkor megköszönve a vakáció örömeit, a résztvevők hívták, kérték Isten Szentlelkének kiáradását.

A főtéri plébániatemplomban a Szentlélek himnuszát követően így imádkoztak az istenházát megtöltő hívek: „Áraszd ki Lelkedet és minden életre kel! És megújítod a föld színét!”

László Attila: „Áldd meg ezeket a táskákat és azok hordozóit”(Potyó István felvétele)

A szentmise elején László Attila főesperes-plébános ezekkel a szavakkal fordult az óvodásokhoz és iskolásokhoz: „Az óvodás/iskolatáskátok a mindennapi fejlődéseteket, tanulásotokat jelképezi. Amikor a táskáitokat megáldjuk, azzal a mennyei Atya áldását kérjük rátok, segítségét kérjük a fejlődésgazdag mindennapjaitokhoz.” Majd szerető Istenünkhöz imádkozott: „A Te oltalmazó kezeidbe ajánljuk e gyermekeket. Légy mindig velük törekvéseikben, fejlődésükben, az örömeikben, és a nehéz percekben is! Áldd meg ezeket a táskákat, és azok hordozóit! Szentlelked világítsa meg szívüket, hogy a tanév folyamán gyarapodjanak hitben, szeretetben, ismeretben és bölcsességben. Áldd meg a pedagógusokat, szülőket, segítőiket! Papi szolgálatunk által áraszd ki mindnyájukra áldásodat, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében!” 

Eközben meghintette a táskákat szenteltvízzel, és megtömjénezte, ez alatt gyermekek énekükkel és zenéjükkel a Szentlélek kiáradását kérték az új tanévre is.

A Piarista templomban a román nyelvű közösség részére celebrált szentmise keretében Popesc Mihăiţă Cristian, a plébánia lelkésze áldotta meg az iskolatáskákat (A szerző felvétele)