Jubileumi Mezőségi fesztiválon ropták hétvégén, Szamosújváron

Jubileumi Mezőségi fesztiválon ropták hétvégén, Szamosújváron
Ki az, aki ezelőtt 25 évvel is itt volt? – kérdezte a bemondó október 22-én este a Téka Alapítvány 25. Mezőségi fesztiválján. Sok kéz lendült a magasba, de sok mezőségi táncosra, zenészre már csak emlékezünk. Negyed évszázad alatt nemcsak a fesztivál, hanem az életünk is átalakult. A járvány idején a pesszimistábbak azt gondolták, hogy nem lehet majd újraindítani. De szerencsére az optimistáknak lett igazuk, szombat este ismét táncosokkal volt tele a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tornaterme.

A rendezvény célja a mezőségi népi kultúra továbbéltetése, 25 év alatt számos gyűjtés helyszíne volt, de sok barátság is köttetett. Míg induláskor főleg a tánc, zene és népdal gyűjtése volt a fő cél, jelenleg a találkozási lehetőség biztosítása hangsúlyosabb. Teret és lehetőséget adunk a különböző falvakban élő népi értékhordozóknak, hogy mind a színpadon, mind a közönséggel való közvetlen kapcsolat által bemutassák és átadják tudásuk tartalmát, annak szellemiségét és érzelmi jelentőségét. A résztvevő fiatalok számára élő és alkotó valóságként mutatjuk be azt, amit táncházakban, táncpróbákon elsajátítanak.

Prücskök játszóházzal kezdődött pénteken a rendezvény, ahol sok kisgyerek tapasztalhatta meg az élőzenés tánc szépségét. Este a Heveder együttes koncertezett a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum aulájában Eresszed, hogy menjen címmel, főleg erdélyi táncrendeket zenéltek. Ezután a vajdakamarási hagyományőrző néptánccsoport mutatkozott be. Az estet táncház zárta, amelyen a palatkai zenészek, a Heveder és az Ördöngös zenekar húzta a talpalávalót.

Both József tánctanításával kezdődtek a szombati programok. Az esti táncházban bemutatkoztak Feketelak, Melegföldvár, Búza, Ördöngösfüzes, Bálványoscsaba, Kötke, Csabaújfalu, Magyarszovát, Visa, Szék, Magyarfráta, Berkenyes, Mezőpanit, Mezőbergenye, Ormány és Zselyk adatközlői. Énekelt Dezső Balázsné Kádár Erzsébet Magyarszovátról illetve Eke Mária, Takács Anna és Salánki Mária buzai asszonyok.

Az idén 80 éves, feketelaki Füstös Jánost is köszöntötték, akinek táncát sokan rögzítették. A Népművészet Mestere címet is megkapta emiatt.

A hagyományőrzők bemutatója után hajnalig tartó táncházat szerveztek, amelyen Pali Marci és bandája, Hârleț Ioan Nucu budatelki prímás, a szopori zenekar, a vasasszentiványi és a vasasszentgothárdi zenészek, illetve az Ördöngös Zenekar húzták a talpalávalót.

A jubileumi rendezvényt a romániai etnikumközi kapcsolatok hivatala, a Nemzeti Kulturális Alap és az RMDSZ Communitas Alapítványa támogatta. Az esemény partnere volt a Hagyományok Háza, a Hagyományok Háza Erdélyi Hálózata, a Csoóri Sándor Alap és a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum.

A következő negyed évszázadban is közösen táncoljunk, hiszen addig maradunk magyarok, míg magyarul énekelünk és táncolunk – mondta egykor Kallós Zoli bácsi.