Meghirdette drámaíró rezidensprogramját a Reactor

Dráma 5 rezidensprogram
Április 30-ig várják olyan gyakorlott drámaírók vagy tapasztalattal nem rendelkező érdeklődők jelentkezését FOTÓ: FACEBOOK
Kilencedik alkalommal hirdeti meg drámaíró táborát a kolozsvári Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület: a nyárra tervezett Dráma 5 nevet viselő rezidensprogramra április 30-ig várják olyan gyakorlott drámaírók vagy tapasztalattal nem rendelkező érdeklődők jelentkezését, akik színdarabot szeretnének írni egy speciálisan erre a célra kialakított környezetben – tájékoztat közleményében az egyesület.

A projektben, amelynek célja támogatni a román dráma fejlődését, évente öt szerző vehet részt versenypályázat útján. A kiválasztott alkotóknak júniusban és júliusban lehetőségük adódik véglegesíteni műveiket, ebben segíti őket többek között az Maria Manolescu író, drámaíró által tartott foglalkozás júniusban, valamint rendezőkkel, színészekkel, további drámaírókkal és producerekkel való találkozás július folyamán.

A Dráma 5 idei mentora Maria Manolescu író és drámaíró, aki független és állami színházakban egyaránt szerzett tapasztalatot. Jelenleg a bukaresti I.L. Caragiale Országos Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Marosvásárhelyi Műszaki Egyetem drámaírás mesterképzésének oktatója.  „A 2018-as Drama 5 rezidesprogram résztvevőjeként inspirált a Reactor munkatársaival és az Alina Nelegával való találkozás, és hálás vagyok a biztonságos térért és az itt felfedezett növekedési gondolkodásmódért. Ezek szellemében csatlakozom most a projekthez, és célom, hogy ugyanezt a fajta energiát ápoljam az alkotók új generációjával” – fogalmazott Manolescu.

Az öt szöveg közül az egyiket a Reactorban állítják színpadra, a másik négyet pedig felolvasószínházi előadáson mutatják be. Mind az öt szöveg közös kötetben jelenik meg a LiterNet együttműködésével.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat április 30-ig lehet beküldeni a rezidente.drama5@gmail.com címre. A levélnek tartalmaznia kell önéletrajzot, a részvételi szándék rövid motivációját, valamint a kidolgozandó dráma részletes bemutatását és egy hozzávetőleg 1500 szó terjedelmű részletet a szövegből. A drámák témáját illetően nincs megkötés, az egyetlen követelmény, hogy maximum négy színésszel színpadra vihető legyen. A rezidensek ösztöndíjban is részesülnek, a nem kolozsváriaknak pedig a szervezők szállást is biztosítanak a program idejére.

A kiválasztott résztvevők névsorát május 15-én teszik közzé. A rezidensek kiválasztásakor figyelembe veszik a koncepció eredetiségét, a projekt relevanciáját a kortárs társadalomra nézve, az írás gördülékenységét és minőségét, valamint a programban való részvétel koherens és egyértelmű motivációját. Olyan szerzőket keresnek, akik egyedi, saját hanggal rendelkeznek, akiknek van mondanivalójuk, és nem félnek kísérletezni, akik nyitottak a visszajelzésekre és együttműködésre.

További részletek és hírek a Drama 5-ről a www.reactor-cluj.com weboldalon és a projekt Facebook-oldalán olvashatók.