Fágáș: etnikumközi színházi projekt indul Kolozsváron

Fágáș: etnikumközi színházi projekt indul Kolozsváron
Interetnikus kulturális projekt megvalósítására nyert európai uniós támogatást a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület, valamint a Váróterem Projekt: a kétnyelvűség jegyében zajló Fágáş elnevezésű program részeként a független kolozsvári színtársulatok – a norvég Para Film&Theater-rel együttműködve – a román és magyar közönséget egyaránt megszólító előadásokat és projekteket hoznak létre – derült ki a szerdai sajtótájékoztatón.

Az idén novemberben kezdődött és 2024 februárjában befejeződő projekt keretében Kolozsvár színházjáró közönségének deszegregációját próbálják megvalósítani. A program leforgása alatt a többnyire román színészekből álló Reactor, illetve a magyar előadóművészeket felsorakoztató Váróterem Projekt valósággal „provokálni” fogja a kulturális szféra ezen szegmense iránt érdeklődőket, hogy teljes egészében felfedezzék a helyi színházi élet etnikai és nyelvi sokszínűségét, összetettségét – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Megtudtuk: a program leforgása alatt a két kolozsvári társulat kölcsönösen színpadra állítja egymás előadásait, közös miniévadot hirdet és kétnyelvű kommunikációt folytat, illetve koprodukcióban olyan kétnyelvű darabokat is bemutatnak, amelyek a multikulturális együttélés különböző dimenzióit tárják majd a közönség elé, átjárást biztosítva a román és magyar színházkedvelők között – tudatták a szervezők. A projektben résztvevő norvég partner szakmai továbbképző-műhelyeket szervez mind a Reactor, mind pedig a Váróterem Projekt színészei számára.

Borítókép: Múlthéten workshoppal indult a Reactor és a Váróterem Projekt közös előadásának kezdeti fázisa. Az interetnikus együttélés témájában készülő produkció román és magyar színészek részvételével készül. Fotó forrása: Facebook/Váróterem