Fágáș – interkulturális előadássorozatot szervez a Reactor és a Váróterem Projekt

Fágáș – interkulturális előadássorozatot szervez a Reactor és a Váróterem Projekt
Március és április folyamán a kolozsvári Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület, valamint a Váróterem Projekt közös előadássorozatra hívja a kolozsvári színház- és művészetkedvelőket: a Fágáș – Interkulturális csere című kezdeményezés célja, hogy összehozza a két színház közönségét, és egyben mutassa meg a helyi független színházi paletta sokszínűségét, összetettségét – derül ki a szervezők közleményéből.

A magyar, illetve román nyelvű előadásokat a Reactor épületében (Petőfi Sándor utca 4. szám), valamint a ZIZ művészeti és szociális térben (Párizs utca 5. szám) mutatják be román és magyar felirattal. A különböző témákat és témaköröket feldolgozó produkciókat a kortárs dramaturgia és alkotói eszközök, a művészi kísérletezés és a mai társadalom szempontjából való relevancia köti össze – áll a szervezők közleményében.

A két hónapos előadássorozat a Fágáș: multikulturális perspektívák – a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román–magyar interetnikus kontextusban nevet viselő projekt részeként jön létre, amelynek célja a két színház együttműködése, valamint a kolozsvári közönség bővítése azáltal, hogy a részt vevő társulatok a város román és magyar független színházi palettájának egységes szemléletét kínálják. A projekt a Reactor és a Váróterem Projekt két közös koprodukcióját is tartalmazza, amelyek a multikulturális együttélésről szólnak, és idén nyáron, illetve 2024-ben kerülnek bemutatásra. Az első koprodukciót Ovidiu Caița, a másodikat Boross Martin (Magyarország) rendezi.

A márciusban és áprilisban zajló programsorozat hétvégén veszi kezdetét a Reaktor térben: nyitóelőadásként március 4-én és 5-én – mindkét napon este 8 órától – az Andrei Măjeri által rendezett Minden, amit Alois elvett tőlem (Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois) című, román–magyar nyelvű produkciót tekintheti meg a közönség, amelyben Kató Emőke és Lucian Teodor Rus játszik. Olyan további előadásokra várják a közönséget, mint az Alkésztisz, a Tűnj a napból, a Víz alatt, Az álom, vagy a Hatodik nap.

A közös előadássorozat teljes programja, valamint minden további részlet a Fágáș – Interkulturális csere projektről elérhető a www.fagas.ro weboldalon – magyar, román és angol nyelven egyaránt.

Borítókép: Lucian Teodor Rus és Kató Emőke a Minden, amit Alois elvett tőlem című produkcióban, amely március 4-én megnyitja a két hónapos előadássorozatot. Fotó: Bogdan Botaș