Lyon: Bara megverte Babost

Lyon: Bara megverte Babost
Babos Tímea a nyitófordulóban búcsúzott a 275 ezer dollár összdíjazású lyoni keménypályás női tenisztornán, így továbbra sem nyert még az idén főtáblás meccset.

A világranglistán 99. játékos hétfőn a selejtezőből indult Irina-Maria Barával csapott össze, aki a 168. helyen áll. Első találkozójukon a soproni teniszező hamar brékhátrányba került, és 24 éves riválisának labdája volt az 5:2-höz is, de 4:3-ra módosult az állás. Ezután Bara egymás után két gémet nyert, ezzel szettelőnybe került.

A folytatásban a 26 éves Babos – részben két kettős hiba miatt – 3:4-nél elvesztette az adogatását, ám a román játékos nem tudta kiszerválni a mérkőzést. Így jutottak el a rövidítésig, melyben egyértelműen a magyar volt a jobb, és 1 óra 35 perc elteltével jöhetett az utolsó felvonás.

Ebben 1:1 után Bara került brékelőnybe (1:3), majd 2:3-nál a magyar játékos ápolást kért a csípőjére. Ezt követően igyekezett gyorsan lezárni a labdameneteket, amelyek végén fájdalmas arccal próbálgatta a hátát-derekát. Az ellenfél pedig őrizte előnyét, majd 5:4-es vezetésénél kiszerválta a mérkőzést, amely 2 óra 43 percet tartott.   

Így tovább várat magára Babos első idei főtáblás győzelme. Az év elején Sencsenben a selejtezőben búcsúzott, Adelaide-ben szerencsés vesztesként főtáblára került, de ott rögtön kikapott, az Australian Openen az első fordulóban kiesett, Szentpéterváron a kvalifikációban fejezte be szereplését, míg Dohában nem tudott élni azzal, hogy szerencsés vesztesként főtáblás lett.

Bara a folytatásban a Darja Kaszatkina (orosz, 73., 7. kiemelt)–Pauline Parmentier (francia, 147.) mérkőzés nyertese ellen  lép pályára.

A francia városban sikerrel vette az első akadályt a szintén selejtezőből főtáblára jutott román Jaqueline Cristian (174. a világranglistán), aki mindössze 75 perc alatt nyert az ausztrál Priscilla Hon (129.) ellen úgy, hogy mindössze két gémet engedett ellenfelének. A következő körben Cristian az első kiemelt, a világranglistán 5. helyezett amerikai Sofia Kenin és az orosz Vitalija Diacsenko (107.) párharcának győztesével játszik.

Bara és Cristian az eddigi teljesítményéért 48 világranglistapontot kap.

Kedden búcsúzott viszont Románia harmadik képviselője, az alanyi jogon főtáblás Ana Bogdan (90.), aki 1 óra és 56 perces mérkőzésen három szettben kikapott a cseh Tereza Martincovától (132.).

Eredmények, 1. forduló (a 16 közé jutásért): Bara–Babos 6:3, 6:7 (2), 6:4; Cristian–Hon (ausztrál) 6:2, 6:0; Martincova (cseh)–A. Bogdan 6:3, 4:6, 6:3.

Párosban másik három lány próbál szerencsét. Andreea Mitu és Raluca-Ioana Olaru egymás oldalán szerepel, és a negyedik kiemelést kapta a szervezőktől, első ellenfelük a francia Estelle Cascino, Elsa Jacquemot kettős lesz. Laura-Ioana Paar (leánynevén Andrei) párostársa a német Julia Wachaczyk, velük nem bánt kegyesen Fortuna, hiszen az első favorit Anna-Lena Friedsam, Mandy Minella (német, luxemburgi) duó ellen lépnek pályára.