Halep és Begu búcsúja, Cârstea menetel

Halep és Begu búcsúja, Cârstea menetel
Súlyos vereséget szenvedett Simona Halep a Melbourne-ben remdezett Gippsland Trophy elnevezésű tenisztornán (565 530 dollár összdíjazás, keménypálya), nem folytatja Irina-Camelia Begu sem az Australian Opent felvezető vetélkedőn, Sorana Cârstea viszont menetel a párhuzamosan lebonyolított Grampians Trophyn.

A világranglistán második 29 esztendős teniszező mindössze 57 percet töltött a pályán a három évvel fiatalabb orosz Jekatyerina Alexandrova (33. a világrangsorban) társaságában, a hátfájásra panaszkodó első kiemelt 6:2, 6:1-re kapott ki a negyeddöntőben. Igaz, 2:0-ra vezetett az első játszmában, utána azonban sorozatban kilenc gémet vesztett, 2:5-ös állásnál ápolásra is szorult. A meccs során Halep 20 ponttal kevesebbet szerzett ellenfelénél (62–42), nyerő ütései száma mindössze 6 volt (a 9. favorit Alexandrova 18-at ütött), ki nem kényszerített hibája is több volt a konstancainak (20–15). Egymás elleni párharcukban most már az orosz vezet 2–1-re.

A tornán még versenyben levő 30 esztendős Irina-Camelia Begu (79.) egy szoros és egy sima szettben maradt alul a második kiemelt Naomi Oszaka (3.) ellenében, az egy órát és 16 percet tartó találkozó 7:5, 6:1-gyel végződött a 23 éves japán javára. Oszaka hét ászt ütött, Begu egyet, viszont a román lány öt kettős hibát is vétett. A nyerő ütések és a ki nem kényszerített hibák is 22–11-es eredményt hoztak, mindkét esetben Oszaka volt kedvezményezett.

A román lányok 8770 dolláros csekkel és 100 világranglistaponttal vigasztalódhatnak.

Párosban nem folytathatja a Monica Niculescu, Patricia Maria Ţig kettős, amely fordulatos mérkőzésen a negyeddöntőben 78 perc játék után 2:6, 6:2, 10–8 arányban vesztett az orosz Ana Blinkova, Veronika Kugyermetova duó ellen. Niculescuék jutalma 4310 dollár és 100 WTA-pont.

Halep párosban is pályára lépett volna az ausztrál Daria Gavrilova oldalán, de visszalépett a negyeddöntőben, így a Mihaela Buzărnescu, Alizé Cornet (román, francia) kettős játék nélkül jutott tovább.

A 235 820 dollár összdíjazású keménypályás Grampians Trophyn (szintén Melbourne-ben) a 30 esztendős Sorana Cârstea (72.) a hét évvel fiatalabb második kiemelt svájci Belinda Bencicet (12.) búcsúztatta 7:5, 6:2-vel. A román lány uralta a találkozót, amely egy órát és 22 percet tartott. Cârstea eddigi jutalma 8770 dollár és 100 világranglistapont, a negyeddöntőben a 20 éves amerikai Ann Li (99.) lesz a következő ellenfele.

Sorsoltak az Australian Openen

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság három magyar érdekeltje, Babos Tímea, Fucsovics Márton és Balázs Attila egyformán elkerülte a kiemelteket a hétfőn kezdődő melbourne-i Grand Slam-torna első fordulójában.

A magyar szövetség Facebook-oldala szerint a pénteken rendezett sorsolás alapján a rangsorban 115. Babos a selejtezőből szerencsés vesztesként főtáblára jutott 123. belga Ysaline Bonaventure ellen lép majd pályára a 128 között. A szintén a kvalifikációból indult magyar játékos győzelem esetén a 24. kiemelt amerikai Alison Riskevel (26. a világranglistán) vagy az orosz Anasztaszja Potapovával (101.) találkozhat a 64 között.

Babos a hivatalos közösségi oldalán jelentette be, hogy mivel nem talált olyan partnert, akivel meglátása szerint esélyes lehet a végső győzelemre, így nem indul el párosban. Mint ismert, a lábsérüléssel bajlódó francia Kristina Mladenovic kedden hivatalosan is visszalépett párosban az Australian Opentől. Mladenovic sérülése miatt Babos Tímea az elmúlt napokban azon fáradozott, hogy olyan játékost találjon, akivel elindulhat párosban, és a végső siker is összejöhet, de nem talált ilyet.

A férfiaknál Fucsovics Márton (55.) esélyesként léphet pályára a nyitókörben, ugyanis a szabadkártyás ausztrál Marc Polmans vár rá, aki 125. a ranglistán. Amennyiben a nyíregyházi játékos igazolja a papírformát, a második körben régi jó ismerősével, a 17. kiemelt svájci Stanislas Wawrinkával (18.) vagy a portugál Pedro Sousával (108.) csap majd össze. 

A hét elején a Great Ocean Road Open első fordulóját talpsérülés miatt feladó Balázs Attila (94.) a spanyol Roberto Carballes Baenával (98.) találkozik az első fordulóban. A meccs győztese a negyedik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyev és a kanadai Vasek Pospisil összecsapásának továbbjutójával küzdhet majd meg a 32-be kerülésért.

A román lányok is elég elégedettek lehetnek a sorsolással. Simona Halep (2. kiemelt és 2. a világranglistán) a szabadkártyás ausztrál Lizette Cabrerával (140.) mérkőzik. Biztosan lesz román a második fordulóban is, ugyanis Patricia Maria Ţignek (56.) éppen Sorana Cârsteát (72.) jelölte ki Fortuna.

Irina-Camelia Begu (79.) első ellenfele a szerb Nina Sztojanovics (100.) lesz. Valamivel nehezebb a feladata Ana Bogdannak (93.), aki az amerikai Danielle Collins (46.) ellen kezd, de eddigi egyetlen mérkőzésükön 2018-ban simán legyőzte.

A szerencsés vesztesként főtáblára jutott Mihaela Buzărnescu (138.) is gyakorlatilag román ellenfelet kapott, a kanadai színekben versenyző Bianca Andreescu (8.) ellen lép pályára, eddigi mérlegük 1–1-re áll egymás ellen. Andreescu első kiemelt lett volna a melbourne-i Grampians Trophy elnevezésű versenyen, de sérülés miatt visszalépett.

A címvédő amerikai Sofia Kenin a szabadkártyás ausztrál Maddison Inglis ellen játszik, a világelső ausztrál Ashleigh Barty a montenegrói Danka Koviniccsal kezd, a veterán amerikai Serena Williams a német Laura Siegemunddal találkozik, míg a japán Naomi Oszakának az orosz Anasztaszja Pavljucsenkova jutott. A 13. favorit magyar származású, brit színekben versenyző Konta Johanna első ellenfele a selejtezőből főtáblára jutott szlovén Kaja Juvan.

A férfiaknál a világelső és címvédő Novak Djokovics először a francia Jeremy Chardy ellen lép pályára. A 2. kiemelt spanyol Rafael Nadal a szerbiai, zentai születésű magyar Györe László/Laslo Djere ellen kezd. A 3. favorit osztrák Domic Thiem a kazah Mihail Kukuskinnal találkozik, az orosz Danyiil Medvegyev (4. kiemelt) a kanadai Vasek Pospisillel játszik, a görög Sztefanosz Cicipasz (5.) a francia Gilles Simonnal mérkőzik, míg a német Alexander Zverev (6.) ellenfele az amerikai Marcos Giron.

A szlovákiai Gombos Norbert az ausztrál szabadkártyás Alex Bolt ellen kezd.

A verseny nagy hiányzója a svájci Roger Federer, aki sorozatban 21 szereplés után jobb lába két műtétje után nem vállalta a részvételt az év első Grand Slam-tornáján, márciusban tér vissza a pályára.