Könyvbemutatókkal kezdődött az idei Operanapok

Könyvbemutatókkal kezdődött az idei Operanapok
Két könyvbemutatóval és Kolozsvár Magyar Gyermekkórusának rövid fellépésével vette kezdetét a Kolozsvári Magyar Opera és a Kolozsvári Operabarátok Köre által megszervezett harmadik Operanapok. Egyrészt bemutatták a Mi Operánk – 75 éves a Kolozsvári Állami Magyar Opera című albumot, amelyben visszatekintettek az intézmény létesítésétől eltelt 75 évre, továbbá felsorolták az összes bemutatót, amelyre az 1948-as létesítés óta sor került. Másrészt bemutatták a Tisztelet elődeinknek sorozat újabb kötetét, amelyben Laskay Adrienne zenei szakíró Kriza Ágnes szoprán, magánénekes pályáját rajzolta meg.

– A második világháború után az akkor hatalmon levő Petru Groza által vezetett kormány létrehozta a Bolyai Egyetemet, a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetet és az Állami Magyar Operát. E három önálló magyar intézmény közül csak az opera maradt meg, a másik kettő egy évtizedet sem bírt ki, mert a román diktatúra megszüntette, illetve beolvasztotta ezeket. Minőségileg állandó növekedésnek lehettünk tanúi. Jelenleg minden művészünk magasan képzett. Idén meghívtak a bukaresti Nemzetközi Enescu Fesztiválra, és a zenekritikusok roppant kedvezően véleményezték a produkciónkat, erre büszkék vagyunk. A Mi Operánk album a magyar opera jelenlegi állapotának tükre: megtalálható benne a teljes tár fényképekkel és beosztással, illetve a 75 év történelméről értekeztek a szakemberek.  Laskay Adrienne, az opera nyugalmazott karnagya kutatásaira alapozva felsoroljuk az összes bemutatót. Hiánypótló a kötet, mivel évtizedeken át nem volt lehetőség írásban megörökíteni az opera megvalósításait – fogalmazott bevezetőjében Szép Gyula, az opera igazgatója.

– Öröm, hogy az operanapok műsora a családoknak szól. Az, hogy ilyen sok gyermek és fiatal vesz részt az operanapokon, azt bizonyítja, hogy a Kolozsvári Magyar Operának van jövője. Remélem, hogy a most jelenlevő gyerekek rendszeres operalátogatóvá válnak családjaikkal együtt – vélekedett Oláh Emese, Kolozsvári RMDSZ-es alpolgármestere.

– A fiataloknak fogalmuk kell legyen az alapító tagok munkájáról. A Tisztelet elődeinknek sorozat célja az emberek tudásának bővítése. Nagyon nehéz összeszedni az anyagot egy-egy kiadványhoz. Ez a mostani kötet általános képet nyújt Kriza Ágnes összetett személyiségéről – tudtuk meg Laskay Adrienne nyugalmazott karnagyról, a Kriza Ágnesről szóló könyv szerzőjétől.

– Ennek az intézménynek nagy közösségformáló ereje van. A Kolozsvári Magyar Opera mindig is szívügyének tekintette a gyerekközönség tetszésének elnyerését, de most európai szinten foglalkozik a gyerekközönséggel. Ennek egyik bizonyítéka az állandó gyerekkórus létrehozása és működtetése. Az emeleti előcsarnokban létrehozott kiállítás plakátok, képek, műsorfüzetek, jelmeztervek és kritikák révén mutatja be a gyermekek zenés színpadi szerepének fejlődését – tudtuk meg Sófalvi Emese muzikológustól, aki összeállította a kiállítást, egyúttal az opera fő tanácsadója.

Az esemény a Kolozsvár Magyar Gyermekkórusának fellépésével zárult (karnagy: Fábián Apolka és Kálló Krisztián). Szép Gyulától megtudtuk: a nemrég lebonyolított felvételi nyomán további negyven gyermek került be a gyermekkórusba.