Nyílt napok és évadkezdés a Kolozsvári Magyar Operában

Nyílt napok és évadkezdés a Kolozsvári Magyar Operában
Nyílt napokat tart augusztus 15-20. között a Kolozsvári Magyar Opera, az eseménysorozat az intézmény és a Kolozsvári Operabarátok Köre nevű alapítvány közös szervezésében jön létre. Az első alkalommal megrendezett OperaNapok az intézményben bemutatott kortárs zeneművek ismertetését helyezi előtérbe. A nyílt napokról és a 2021/2022-es évadról tegnap délelőtt tartottak sajtótájékoztatót az opera emeleti előcsarnokában. Az eseményen résztt vett Szép Gyula igazgató, Szabó Emese rendező, és Jankó Zsolt karmester.

Az intézményvezető kiemelte: kissé rendkívülinek számít ez a korai évadkezdés, de tekintettel a pandémia okozta kimaradásokra, az opera szeretné leróni „adósságait” a közönség felé, és megpróbáltak gazdag kínálattal jelentkezni, reménykedve a sikeres megvalósításban.

Ami a nyílt napokat illeti, Szép Gyula hangsúlyozta: a Kolozsvári Operabarátok Köre alapítványt azért hozták létre tíz évvel ezelőtt, hogy támogassa a magyar opera tevékenységét, ennek tulajdonítható a mostani rendezvénysorozat is. Az OperaNapok ötlete tulajdonképpen annak kapcsán született meg, hogy a járványhelyzet miatti kényszerszünetben sikerült rendszerezni az operaház archívumának dokumentumait, elkészítették – a teljesség igénye nélkül – azoknak a kortárs zeneszerzőknek a jegyzékét, akiknek a műveit az elmúlt fél évszázadban állította színpadra az intézmény. Ezt szeretnék most megmutatni egy kiállítás erejéig, amelynek egyik részét – az előadások fotódokumentációját – az opera előtti téren elhelyezett pannókon tekinthetik meg az érdeklődők , az összeállítás másik részét pedig az emeleti előcsarnokban, itt válogatott díszletelemek, kellékek és jelmezek láthatók.

Az OperaNapok programja augusztus 15-én rajtol, OperaTúra címmel tartanak tárlatvezetést délután 4 és 6 óra között, majd este 7 órakor Pietro Mascagni Parasztbecsület című művét mutatják be, Szabó Emese rendezésében.

Augusztus 18-án délután 4 órakor nyitják meg kiállítás beltéri részét az intézmény emeleti előcsarnokában, az eseményen fellép a Brassai Vonósnégyes.

Szintén 18-án, délután 5 órától DivatParádéra várják az érdeklődőket, amely tulajdonképpen az intézmény előadásainak jelmezkollekcióit helyezi újszerű kontextusba. 

A nap zárásaként a Szamos-parton berendezett teraszon az OperaMoziban két nagysikerű előadás felvételét vetítik majd este 9-től (Báthory Erzsébet, Valahol Európában).

LurkOpera címmel gyerekfoglalkozásokat tartanak délelőttönként – augusztus 18-20. között  –, ezeken bepillantást nyújtanak az alkotói folyamatba, amely megelőzi az előadások premierjét, lehetőséget teremtve a gyerekek számára díszletelemek, jelmezek, kellékek elkészítésére. 

Az OperaNapok zárórendezvényeként Operagálát tartanak augusztus 20-án este 8 órától, a főtéri színpadon sorra kerülő gálán fellép Miklósa Erika, Veress Orsolya, Pataki Adorján, Sándor Csaba és Szabó Bálint. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara.

Szabó Emese, a Parasztbecsület című Mascagni-mű rendezője elmondta: nagy örömöt jelentett számukra, hogy az egyfelvonásos opera szereposztása kizárólag az intézmény énekművészeiből áll, ez azért fontos, mert a Parasztbecsület szerepei nem olyan jellegűek, amelyeket akár a pályájuk elején álló előadók is könnyedén elsajátíthatnak. „Nagyon komoly tapasztalat és nagyon biztos hangtechnikai felkészültség szükséges, és úgy érzem, hogy Pataki Adorján, Barabás Zsuzsa és Balla Sándor eljutottak ahhoz a ponthoz, amikor ezeket a szerepeket felvehetik a repertoárjukba” – jegyezte meg a rendező. Hozzáfűzte: mivel az opera vezetősége hangsúlyt fektet a fiatal pályakezdők támogatására, ezúttal Nagy Gergő debütál karmesterként, aki a társulat tagjaként már bizonyította szakmai felkészültségét.

Jankó Zsolt karmester két fontos eseményre hívta fel a figyelmet, az egyik az augusztus 20-i főtéri operagála, amelyen ismert és kevésbé ismert áriák és duettek hangzanak el főként olasz nyelven, de természetesen magyar művekből is szerepelnek részletek a válogatásban.

A másik kiemelkedő eseményre augusztus 24-én kerül sor a Bánffy-palotában, a Szimfonikus dalest című előadás alkalmával „különleges vizekre eveznek”, mondta a karmester, az általa összeállított és vezényelt esten Wagner-, Mahler- és Richard Strauss-művek szerepelnek, véleménye szerint zenei cesemegében lesz része a közönségnek.

Címszavakban a 2021/2022-es évadról

A sajtótájékoztatón Szép Gyula igazgató ismertette az új évad kiemelkedő eseményeit is. A körülmények miatt erre az évadra halasztották a Don Pasquale című vígopera bemutatóját, illetve a már a tavalyra beütemezett Carment, amelynek ismét „nekifutnak”, Szabó Emese rendezésében.

A Budapesti Operettszínháztól kölcsönkapták az Én és a kisöcsém című vígjáték teljes díszlet- és jelmezanyagát, ezt az előadást még ebben a naptári évben szeretnék bemutatni, valószínűleg szilveszterkor.

Újra meghívták az intézményt a budapesti Primavera Fesztiválra, ezen két Ravel-egyfelvonásossal  vesznek részt, és jövőre szeretnék megismételni a székelyföldi turnét is.

Feltehetően nagy közönségsikernek fog örülni a Sissi, a magyar királyné című előadás, amelyet a budapesti Monarchia Operett nevű magántársulat produkciójaként láthat a közönség, Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Huszka Jenő Erzsébet című operettjét Szilágyi László dolgozta át.

Szép Gyula felhívta a figyelmet: fontos tudni, hogy erre az előadásra csak oltási igazolvány felmutatásával lehet belépni, jegyvásárláskor tehát az érdeklődők majd tartsák szem előtt ezt a rendelkezést.

Szintén újdonságnak számít, hogy a társulat meghívást kapott az Untold fesztiválra, ahol a három évvel ezelőtt már Bonchidán bemutatott elektro-szimfonikus koncerttel vesznek részt.

Lesz majd Dvořak-emlékkoncert szeptember elején, a Kostyák Előd által összeállított szimfonikus est érdekessége, hogy Medveczky Ádám karmester lesz az opera vendége, és tárgyalásokat folytatnak Rost Andrea operaénekessel is, aki első alkalommal lépne fel Kolozsváron.