Konföderációs Kupa: Claudio Bravo a döntőbe védte Chilét

Konföderációs Kupa: Claudio Bravo a döntőbe védte Chilét
Elsőként Chile labdarúgó-válogatottja jutott az oroszországi Konföderációs Kupa vasárnapi döntőjébe: a dél-amerikai bajnok szerdán az első elődöntőben gól nélküli döntetlen után büntetőkkel győzte le az Európa-bajnok Portugáliát.

A Kazanyban rendezett mérkőzést 40 855 néző tekintette meg a helyszínen, a találkozót az iráni Alireza Faghani vezette.

Nagy lendülettel kezdett a portugál válogatott, azonban Dél-Amerika legjobbja kihúzta az első negyedórát, majd fokozatosan átvette a játék irányítását.

A fordulás után sokat veszített tempójából az összecsapás, amely így hosszabbításba torkollott. A ráadásban Sanchez fejese csak néhány centivel kerülte el a portugál kaput, ezt leszámítva viszont az Európa-bajnok futballozott fölényben. Érdekesség, hogy a 113. percben Francisco Silva rendkívül gyanús körülmények között esett el a portugál 16-oson belül, a játékvezető azonban nem kérte a videobíró segítségét, hanem azonnal kirúgást mutatott. A televíziós felvételek tanúsága szerint a bíró tévedett.

A 119. percben elképesztő szerencséjük volt a portugáloknak, előbb Vidal lövése jött le az oldalsó kapufáról, a kipattanót pedig Rodriguez a felső lécre kanalazta.

A mérkőzésen premierként a hosszabbításban negyedik cserét is láthattunk, a portugáloknál Gelson Martins lépett André Gomes helyére a 116. percben – ez az új rendelkezés csak az egyenes kieséses szakaszban s csak a ráadásban érvényes.

A büntetőpárbajban Claudio Bravo, a chileiek kapusa (a Mediafax felvételén) a portugálok mind a három 11-esét is hárította, ezzel pedig továbbjuttatta csapatát.

A luzitánoknál Nani elérte a 111. válogatottságát, s ezzel felkapaszkodott a harmadik helyre Cristiano Ronaldo (142) és Luis Figo (127) után.

Chilét a Konföderációs Kupa előtt Románia 3–2-re legyőzte barátságos mérkőzésen a Kolozsvár Arénában. A dél-amerikaiak az utóbbi hét, 11-es párbajjal végződött összecsapást megnyerték (közte a két Copa America finálét).

Eredmény, elődöntő: • Chile–Portugália 0–0 – 11-esekkel: 3–0. A büntetők sorozatában Arturo Vidal, Charles Aranguiz és Alexis Sanchez volt eredményes, Ricardo Quaresma, Joao Moutinho és Nani kihagyta.

A két csapat összeállítása:

CHILE: Claudio Bravo (csapatkapitány) – Mauricio Isla (121. perc José Pedro Fuenzalida), Gary Medel, Gonzalo Jara, Jean Beausejour – Charles Aranguiz, Marcelo Diaz, Pablo Hernández (112. perc Francisco Silva) – Arturo Vidal – Eduardo Vargas (86. perc Martín Rodríguez), Alexis Sanchez. Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi (Spanyolország).

PORTUGÁLIA: Rui Patricio – Cedric Soares, José Fonte, Bruno Alves, Eliseu – Bernardo Silva (83. perc Ricardo Quaresma), William Carvalho, Adrien Silva (102. perc Joao Moutinho), Andre Gomes (116. perc Gelson Martins) – Cristiano Ronaldo (csapatkapitány), André Silva (76. perc Nani). Szövetségi kapitány: Fernando Santos.

Lapzárta után ért véget a másik ágon Szocsiban rendezett Németország–Mexikó találkozó.

Cristiano Ronaldo megerősítette az ikrek születését

Cristiano Ronaldo bejelentette, hogy nem lép pályára az oroszországi Konföderációs Kupa vasárnapi bronzmérkőzésén, s egyúttal először ismerte el nyilvánosan, hogy egy ikerpár apja lett.

Az aranylabdás játékos azután közölte, hogy elutazik a jövő évi világbajnokság főpróbájának is tartott tornáról, hogy szerdán este a portugál válogatottal 11-es párbajban vereséget szenvedett Chile együttesétől.

„Nagyon boldog vagyok, hogy első alkalommal a gyerekeimmel lehetek” – írta közösségi oldalán a 32 éves Ronaldo, aki úgy fogalmazott: bár tudta, hogy megszülettek a gyerekei, testileg és lelkileg eddig a nemzeti csapattal volt.

A portugál szövetség a honlapján azt írta: mivel a Konföderációs Kupát már nem nyerhetik meg, a szövetség és a szövetségi kapitány is megérti, hogy a sportoló el akar utazni, hogy végre megismerhesse a gyerekeit, akik a torna rajtja előtt születtek. Ronaldo ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a gesztust „nem fogja elfelejteni”.

Ronaldónak eddig egy gyermeke volt, a hétéves Cristiano Junior (ő is júniusi, 2010-ben született), a portugál sajtó szerint június 8-án lánya és egy fia született, Eva és Mateo. Sajtóhírek szerint a Real Madrid négyszeres aranylabdás csatára ezúttal is amerikai béranyához folyamodott.