Irány a mozi! – Cannes-i fesztiválsikereket nézhetünk hétvégén Kolozsváron

Irány a mozi! – Cannes-i fesztiválsikereket nézhetünk hétvégén Kolozsváron
Immár hatodik alkalommal hozza el Kolozsvárra a nemzetközi filmtermés legjavát a Les Films de Cannes fesztivál: a válogatásba évről-évre a világ vezető filmfesztiváljain, elsősorban a cannes-i szemlén bemutatott, versenybe szállt vagy díjazott alkotások kerülnek be. Ebben az évben hat filmet láthat a kolozsvári közönség október 21. és 23. között a Győzelem moziban – ahogy azt már megszokhattuk –, új helyszínként pedig a Művész (Arta) moziban is lesznek vetítések – olvasható a szervezők közleményében.

„A fesztivál évről évre összegyűjti a nemzetközi filmtermés legjavát és ösztönzi a hazai mozizást. Az alaphangot Cannes adja meg, ahol soha nincsenek gyenge évek, csupán mesések vagy »csak« nagyszerűek. A világ legnagyobb filmfesztiváljának 75 év alatt sikerült olyan hihetetlen válogatást összeállítania minden műfajból és a világ minden szegletéből, amely folyamatosan meglepi és felkavarja a közönséget. Cannes a filmkedvelők Mekkája, ahová azért mész, hogy feltöltődj és visszanyerd a moziba vetett hitedet, még akkor is (és főként akkor), amikor a mozivásznak megszokott kínálata kiábrándító. Szóval ne aggódjatok, a Les Films de Cannes idei válogatása is kellőképpen provokatív” – írják közleményükben a szervezők.

A fesztivál programjában megtekinthető az idén Cannes-ban Arany Pálmával jutalmazott, Ruben Östlund által rendezett A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness), amelyben a társadalmi hierarchia felborul, feltárva a hatalom és a szépség közötti ízléstelen kapcsolatot. A történetben hatalmas luxus óceánjárón gazdag turisták nyaralnak. A szupergazdagok és a divatmodellek gondtalan semmittevését előbb megzavarja a harsányan politizáló kapitány, majd hajótörést szenvednek, a túlélőknek pedig egy lakatlan szigeten kell megpróbáltatásokkal szembenézniük és túlélniük. „Östlund új vizekre evez, provokatív, groteszk és harapós szatírát alkotva az örökös osztályharcról” – írja a közlemény.

A legjobb forgatókönyv díját nyerte el a 75. cannes-i filmfesztiválon a Tarik Saleh az általa rendezett Fiú a mennyből (Boy from Heaven) című thrillerrel. A történet a nagypresztízsű kairói Al-Azhar Egyetemre ösztöndíjjal bejutott szegény sorsú fiúról szól, aki belekeveredik az egyiptomi vallási és politikai elit közötti brutális hatalmi harcba: miközben a hatóságok sikertelenül igyekeznek a vallásos közegben világi nyomozást folytatni egy gyilkossági ügyben, az események középpontjába kerül a fiú, aki a hatóságok beépített embereként manipulálja a vallásos közösséget.

A programban helyet kapott Alexandru Belc Metronom című első nagyjátékfilmje is, amelyet a cannes-i fesztivál Un Certain Regard szekciójában rendezői díjjal jutalmaztak. A film 1972 Romániájában játszódik: Ana, a 17 éves tinédzser megtudja, hogy barátja néhány napon belül végleg elhagyja az országot, a két szerelmes utolsó együtt töltött napjai azonban több meglepetéssel szolgálnak, mint azt korábban gondolták volna.

Jelenet Alexandru Belc Metronom című filmjéből. Fotó forrása: cineuropa.org

A fesztivál válogatásában megtekinthető Cristian Mungiu R.M.N. című filmje is, amely versenyben volt a cannes-i szemle idei fődíjáért. A több erdélyi településen, főként Torockón forgatott alkotás főszereplője a karácsonyra erdélyi szülőfalujába hazatérő harmincas Mátyás, aki Németországban vendégmunkás. Mátyás aggódik a nélküle nevelkedő kisfia, titkos szerelme és magára maradt apja miatt, a személyes küzdelmeket pedig a főként előítéletből fakadó közösségi konfliktusok is tetézik, amikor vendégmunkások érkeznek a helyi pékségbe.

Vetítik Mia Hansen-Løve Egy szép reggelen (Un beau matin) című romantikus filmjét, amelyet az idei cannes-i fesztivál Rendezők Kéthete (Quinzaine des Réalisateurs) szekciójában láthatott a közönség. A fiatal párizsi egyedülálló nő, Sandra életét kislányának nevelése, tolmácsként végzett munkája és beteg apjának gondozása tölti ki. Sandra egy nap véletlenül összefut egy régi barátjával, ellenállhatatlan erejű vonzalom bontakozik ki közöttük, és – bár a férfi nős – viharos szerelmi viszonyba kezdenek. A szenvedélyek mellett azonban egyre gyakoribb a csalódás és a fájdalom is. Sandrának kicsúszik a keze közül az irányítás, és napról napra nehezebb döntéseket kell meghoznia mind apja ápolásával, mind pedig saját életével kapcsolatban.

Jonas Poher Rasmussen Menekülés (Flee) című alkotása 2020-ban volt versenyben a cannes-i fesztivál fődíjáért. A film eleven animáción keresztül mutat be menekültélményeket, a dokumentumfilm határait feszegeti, közben pedig bemutatja az önfelfedezés útját. A főszereplő, Amin, a nyolcvanas évek Afganisztánjában tölti gyermekkora egy részét, nyugati zenéket hallgat, nővéreinek és anyjának sem kell fejkendőt hordania. A szovjetek kivonulásakor azonban apjának nyoma veszik, a polgárháború elől neki és testvéreinek is menekülnie kell. A család Moszkvában talál menedéket, ahonnan Svédországba próbálnának eljutni, de az embercsempészek magas árat kérnek a szabadulásért. Amin családi döntésre egyedül, a legdrágább és legbiztonságosabb útnak vág neki, azzal azonban senki sem számol, hogy a fiú repülőjegyén Svédország helyett Dánia szerepel.

A Bukarestben, Aradon és Temesváron is megrendezett Les Films de Cannes kolozsvári kiadásának filmjeiről és részletes programjáról a www.filmedefestival.ro weboldalon böngészhetők információk.

(Borítókép: Jelenet Mia Hansen-Løve Egy szép reggelen című romantikus filmjéből. Fotó forrása: imdb.com)