Kolozsvári cég tervezheti a Békás negyedi parkot

Kolozsvári cég tervezheti a Békás negyedi parkot
Kolozsvári cég, a Punct Birou de Arhitectură nyerte meg azt az ötletbörzét, amelyet a Békás/Bună ziua negyedben kialakítandó park megtervezésére hirdetett meg a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Romániai Építészkamara erdélyi fiókja – tudhattuk meg csütörtök délelőtt a sétatéri kaszinóban megrendezett eredményhirdetést követően. A nyertes pályázatot 2,37 millió lejjel jutalmazta a kolozsvári önkormányzat. Az ötletbörze legjobbjának a tervezési szerződés aláírásától számítva 180 nap áll a rendelkezésére a tervek elkészítésére. A szerződést csak a fellebbezési időszak elteltével köti meg az önkormányzat. A Békás/Bună Ziua negyedben megépítendő park több mint tíz hektáron terülne el, és érinti a Békás-patakot is. Emil Boc polgármester becslése szerint a park megvalósítása 29,5 millió lejbe kerülhet. A városvezető szerint a park kialakítása illeszkedik a városháza által felvállalt Zöld Kolozsvár stratégiába.

Kihirdették a Békás/Bună ziua negyedi park megtervezése céljából meghirdetett ötletbörze nyertesét csütörtökön, a sétatéri kaszinó épületében. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Romániai Építészkamara erdélyi fiókja által közösen szervezett tizedik ötletverseny nyertese a kolozsvári Punct Birou de Arhitectură (Pont Építésziroda). A fellebbezési időszak letelte után a városi önkormányzat megköti a tervezési szerződést a nyertes céggel, amelynek 180 nap áll a rendelkezésére a dokumentáció összeállítására.  Ovidiu Cîmpean volt városházi igazgató – aki a tegnapi eseményen már az európai uniós alapok minisztériumának államtitkáraként volt jelen – elmondta: a park megvalósításához telek kisajátításokat kell eszközölni, amelyet leghamarabb jövő év januárjában fejezhetnek be. A tervek elkészítése után pedig a polgármesteri hivatal meghirdeti a kivitelezési versenytárgyalást. A 2,37 millió lejes tervezési költségek mellett a kivitelezés várhatóan további 29,5 millió lejbe fog kerülni a 2019-es becslés szerint.

Emil Boc polgármester újból kifejtette, hogy az elkövetkező években kétszáz hektárnyi zöldövezetet alakítanak ki, illetve bővítik a már meglévőket, összesen százmillió euróból. Az ehhez szükséges pénzt a helyi, az országos költségvetésből, illetve uniós alapok lehívásából fogják fedezni. A polgármester kifejtette: ellátogatott a Farmec parkba, a Román Színház mögötti parkba, a Vasutas parkba és az Armătura parkba, amelyek korszerűsítési munkálatai javában zajlanak. Elmondta: hamarosan kezdődik a Hajnal/Zorilor negyedi park építése, és a napokban írják alá a Donát negyedi Hétvezér/Július 14-e tér helyrehozatalára vonatkozó szerződést is.

A Békás/Buna ziuă negyedi park ötlete jó néhány évvel ezelőtt felvetődött, miután a városrészben egész lakónegyed jött létre közterek és parkok létesítése nélkül. A városháza adatai szerint a negyedben 6500 személy él, akiknek nincs hol sétálnia, kikapcsolódnia. A tervezést az is nehezítette, hogy a tervezett park területén folyik a Békás-patak, ezen kívül pedig meg kell őrizni az ottani növényzetet.

A nyertes céget kihirdető Ana Horhat tájépítész elmondta: minden park megtervezésénél szem előtt kell tartani a multidiszciplinaritást, azaz a munkálatok során az építésznek együtt kell működnie a tájépítésszel. A nyertes cég építésze, Andrei Bacoscă a Szabadságnak elmondta: nem ez az első versenytárgyalás, amelyet megnyernek. Volt már sikeres pályázatuk Temesváron, illetve néhány évvel ezelőtt ők készítették el a Prahova megyében található Cantacuzino-kastély (amelyet Kis-Trianon-kastélynak is neveznek) helyreállítási terveit is. A nemzetközi ötletbörzére benyújtott pályázaton hat szakember – Andrei Bacoşcă, Mădălina Doroftei, Ruxandra Grigoraş, Lázár Csaba, Mădălina Perju és Daniel Șerban – dolgozott két hónapon át.