Jubilál a feketelaki ifjúsági összművészeti tábor

Várják a jelentkezőket a júliusi rendezvényre

A tábor a kortárs kultúra, a különféle művészeti ágak iránt érdeklődő fiataloknak szól
Mi is valójában a zaj, mi tekinthető zajnak, és hogyan lehet azt művészi eszközökkel kifejezni – ezekre a kérdésre kaphatnak választ azok a 14–18 év közötti erdélyi magyar fiatalok, akik bejelentkeznek a tizedik alkalommal megszervezendő feketelaki összművészeti táborba. Az eseményt a szamosújvári Téka Alapítvány szervezi július 10-e és 14-e között. A tábor a kortárs kultúra, a különféle művészeti ágak iránt érdeklődő fiataloknak teremt lehetőséget arra, hogy alkotóművészekkel ismerkedjenek, illetve együtt dolgozzanak velük. A tábor szervezői az állandó mentorok mellett vendégelőadókat is meghívnak a színház- és filmművészet, koreográfia, zene, képzőművészet és design, irodalom, kulturális újságírás területéről, akik műhelyfoglalkozásokat tartanak. A hagyományhoz híven idén is filmkészítéssel zárul a feketelaki összművészeti tábor. Az alkotói munka mellett a közösségépítést is szem előtt tartják a szervezők.

Jubileumi kiadásához érkezett a feketelaki összművészeti tábor, amelyet idén tizedik alkalommal szervez meg a szamosújvári Téka Alapítvány július 10-e és 14-e között. Az érdeklődőknek az anna@teka.ro e-mail-címen kell jelentkezniük. A férőhelyek száma korlátozott, legtöbb 45 diák jelentkezését várják a szervezők. 

– A szamosújvári Téka Alapítványnál tizenöt évvel ezelőtt szervezték meg először a Művészbeugró elnevezésű tevékenységet, amelyen a meghívott írók, költők, színművészek, vagy más művészeti ágazatok képviselői meséltek a fiataloknak arról, mit is jelent művésznek lenni, milyen út vezethet ide. A gyerekek már akkor felvetették a tábor lehetőségét. Így szerveztük meg az első összművészeti tábort – emlékezett a kezdetekre Debreczeni Orsolya tanár, a tábor alapítója. Azt is elmondta: a feketelaki összművészeti tábort kezdetben a mezőségi fiatalok számára szervezték meg, de az évek során egyre többen érkeztek Erdély más helységeiből.

A közös alkotói munkán túlmutató célkitűzés az, hogy a táborozó diákok baráti közösséggé kovácsolódjanak, hogy a Feketelakon létrejött kapcsolatok a tábor lejártával is megmaradjanak, és a szervezők tapasztalatai szerint ez az esetek többségében így is van.

– A feketelaki összművészeti tábor több fiatalt segített a pályaválasztásban. A volt tábortagok között már van újságíró és színikritikus is. Többen visszajártak az évek folyamán. Miután „kinőtték a tábort”, önkéntesként is visszatérnek – közölte Demeter Réka mentor, táboralapító. 

A szervezők elmondták: az első táborokhoz képest változtak a fiatalok, és többször kell őket munkára ösztönözni, impulzust adni, mert kevésbé megmozgathatóak, mint a tíz évvel ezelőttiek. A tábor közösségépítő ereje azonban már megmutatkozott: tavaly a résztvevők WhatsApp-csoportot hoztak létre, amely a tábor után is „élt”, így a közösség is megmaradt. 

Ami az idei tábor mentorait is előadóit illeti, ők a következők: Albert Zsolt (design), Demeter Réka (design, pszichológia), Farkas György (filmművészet), Farkas-Nemes Viktória (kézműves tevékenységek és pszichológia), Göbőlős Gábor (koreográfus), Márton Evelin (irodalom). A 2024-es tábor meghívottja Fehér Ambrus (zene, hangeffektusok, Magyarország). A vendégelőadók között van Lövétei Lá­zár László költő és a Helikon irodalmi folyóirat szerkesztősége, a Téka Alapítvány részéről Debreczeni Orsolya tanár és alapító, valamint Szabó Annamária, a Téka Alapítvány alelnöke.