Hajnalig tartó zenélés a Téka mesterkurzusán

Hajnalig tartó zenélés a Téka mesterkurzusán
Ismét zeneszótól volt hangos az elmúlt hétvégén a szamosújvári Téka Alapítvány. Kisebb és nagyobb zenészek és zenészpalánták gyűltek össze, hogy ismét átéljék a közös zenélés örömét.

A Téka Népzeneiskola mesterkurzusára 30 diák jelentkezett, akik hét csoportban hegedültek, brácsáztak, bőgőztek, cimbalmoztak, gardonyoztak, illetve énekeltek. A legfiatalabb résztvevő 8 éves volt, míg a legnagyobbak már középiskolások.

A péntek délután a csoportok felosztásával, a kollégiumba való elszállásolással kezdődött, majd oktatás, népdaloktatás következett. Vacsora után közös muzsikálás volt az adatközlőkkel, oktatókkal. Szombaton is intenzíven zajlott a zeneoktatatás, mindenki a saját csoportjában. Molnár Szabolcs felcsíki zenét tanított, Kodoba Florin és Szabó Bence illetve Szakács Kristóf palatkait. Miklósi Hunor kalotaszegi és füzesi zenét oktatott, Bálint Zsombor cimbalmot valamint györgyfalvit tanított a haladóknak. Szabó Boglárka a csoportos és közös népdaloktatást vezette, füzesi népdalokat válogatott e hétvégére. Szombat este filmnézés is színesítette a programot, s azt is megtudták a kisebbek, hogy mi a „közös bazseválás”. Az Életek éneke film után pedig hajnalig tartó közös zenélés zárta a tartalmas napot.

Vasárnap reggeli után a tábor résztvevői bemutatták egymásnak a hétvégén tanultakat, majd kiértékelték a tábort. Nagyon nagy élmény volt mindegyikük számára a kollégiumban alvás, az intenzív zenélés, az oktatókkal való csocsózás, pingpongozás, a szobába való kacarászás. Minden résztvevő szívesen megismételné ezt a tartalmas hétvégét.

A szülők köszönik a Téka Alapítványnak a lehetőséget, s remélik, hamarosan lesz folytatása. A mesterkurzusokat az NKA Halmos Béla Program Kollégiuma támogatta.