Felpörgeti a készülődést a választások összevonása

Az RMDSZ 2024-ben is önálló polgármesterjelöltet indít Kolozsváron

Nem éri váratlanul az RMDSZ-t az eredetileg szeptemberre tervezett önkormányzati választások összevonása a júniusi europarlamenti választásokkal, a szervezet fel van készülve a kampányra. A cél továbbra is ugyanaz: az erdélyi magyarság érdekérvényesítése – nyilatkozta a Szabadságnak Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, képviselőházi frakcióvezető. Az összevonás hatására a jelölési folyamat kétségtelenül felgyorsul, az előválasztásokra hamarosan sort kell keríteni. Megtudtuk: az RMDSZ idén is saját polgármesterjelöltet állít Kolozsváron. Az EP-választásokat illetően a jelöltek jelentkezése még folyamatban van, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) március 1-jén dönt a sorrendről. A képviselő szerint nem valószínű semmilyen nagyromán koalíció az RMDSZ polgármesterjelöltjeivel szemben, a szövetségnek jó esélye van arra, hogy megőrizze jelenlegi tisztségeit.

– Nyilván, minden felgyorsul. A belső határidők szempontjából az összevonás szorosabbá, „pörgősebbé” teszi a felkészülést, az előválasztások megszervezését. Az EP-választások esetében is van előválasztás, de az eljárás szempontjából ott egyszerűbb, mert a SZÁT rangsorolja a jelölteket, amit egy ülés keretében meg lehet ejteni. Egyéni jelentkezés van, a jelölteknek kérni kell a megyei, illetve a társult civil szervezetek támogatását. Jelenleg a jelentkezési procedúra még folyamatban van, a rangsoroló SZÁT-ülést március 1-jére időzítették.

Az önkormányzati választások esetében más a helyzet: van, ahol közgyűlés rangsorol, máshol, ahol több jelölt is van, urnás előválasztás lesz, ami nagyobb legitimitást ad a jelöltnek. Arra kell viszont vigyáznunk, hogy az előválasztások ne mélyítsenek el olyan törésvonalakat a szervezetben, amelyek kihatással lehetnek a választások eredményére. Ezt tanácsoltam a Kolozs megyei önkormányzati tisztségviselőkkel való megbeszélésen is: a politikában ugyan nem lehet teljességgel kizárni az egyéni érdekeket, én viszont mindenkit arra kértem, hogy most a közösség érdekét helyezze előtérbe, csak így érhetünk el jó eredményeket – magyarázta Csoma Botond.

Az RMDSZ-nek sajátos a helyzete ebben a történetben

Az összevonás mellett az egyik érv a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői szerint a választásokon való részvétel növelése, ami „jót tesz” a demokráciának. Elmondásuk szerint a legnagyobb érdeklődés rendszerint az önkormányzati választásokat övezi, azt remélik, hogy ez a szavazási kedv kihat majd az EP-választásokra is. Mennyire megalapozott ez az elvárás? – kérdeztem. 

– Amit a pártelnökök mondtak, miszerint az önkormányzati választásokon nagyobb a részvétel, mint az EP-n, nem felétlenül felel meg a valóságnak. 2019-ben például nagyobb volt az EP-részvétel (51 százalék), mint a 2016-os (48,4 százalék), illetve 2020-as (46 százalék) önkormányzati választásokon. Igaz, hogy 2020-ban az önkormányzati választásokat a járvány kellős közepén szervezték meg, azért is kellett júniusról szeptemberre meghosszabbítani az önkormányzati tisztségviselők mandátumát. Igaz az is, hogy 2019-ben a PSD volt elnöke, Liviu Dragnea személye, viselt dolgai komoly társadalmi nemtetszést váltottak ki, feszültséget generáltak, polarizálva a társadalmat, ami „megdobta” a részvételt az épp soron következő EP-választásokon. Mint ahogy az is tény, hogy a 2007-es, 2009-es és 2014-es EP-megmérettetésen lényegesebben kevesebben vettek részt, mint az ebben az időszakban megrendezett helyhatósági választásokon. 

Az adatokat összevetve tehát nem egyértelmű, hogy az egyik vagy a másik megmérettetés mozgósít jobban, és hogy az összevonás valóban megnöveli-e a választási részvételt. Ami viszont egyértelmű: az összevonás azon pártoknak kedvez, amelyeknek országszerte nagyon sok polgármestere, megyei tanácselnöke van, hiszen ezeknek meghatározó szerepük van a mozgósításban. Azok a pártok tehát, amelyek jól kiépített helyi struktúrákkal rendelkeznek, előnyben vannak azokhoz képest, amelyek nem rendelkeznek ezekkel, elsősorban a magyarellenes, fasiszta Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) gondolok, amely 2020-ban nagyon gyengén szerepelt az önkormányzati választásokon, egy százalék alatt teljesített. Az USR sem áll jól ilyen szempontból, legfennebb a nagyvárosokban, vidéken viszont egyáltalán nem, számukra sem előnyös egy ilyen összevonás. 

Az RMDSZ-nek meglehetősen sajátos a helyzete ebben a történetben, nekünk ugyan vannak polgármestereink, viszont regionális politikai alakulat vagyunk, Erdélyen kívül nincsenek önkormányzataink. Ilyen összefüggésben nem mondhatjuk, hogy számunkra is annyira előnyös ez a döntés, mint a PSD-nek és a PNL-nek. Mindezek ellenére én azt az álláspontot képviseltem a szervezeten belül, hogy számunkra nem feltétlenül rossz ez az összevonás.

Jók az esélyeink Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben

Kérdésünkre Csoma Botond visszaigazolta: Kolozsváron idén is lesz saját polgármesterjelöltje az RMDSZ-nek. Személyéről nem hoztak még döntést, ő viszont Oláh Emese alpolgármestert javasolja, a döntés a helyi szervezeté. (2020-ban maga Csoma Botond volt a jelölt, a szavazatok 7,1 százalékát szerezte meg.)

A beszélgetésből kiderült: nagy a valószínűsége annak, hogy idén is a hatodik mandátumára pályázó Emil Boc nyeri meg a választásokat. Eddig az egyetlen kihívó volt párttársa, a PNL-ből napokkal ezelőtt kilépett Sabin Sărmaş képviselő, aki függetlenként indul.

– Boc 2020-ban a szavazatok 73 százalékát szerezte meg, a kolozsvári választók pedig eléggé konzervatívak, szeretik a „kontinuitást”, így tudott Gheorghe Funar is 12 évig regnálni. Úgy tűnik, Boc 2024-ben is nyerni fog – vélekedett Csoma.

Az RMDSZ számára Marosvásárhely és Szatmárnémeti polgármesteri tisztségének a megőrzése kulcsfontosságú. Elképzelhető, hogy a PNL és a PSD közös jelölttel lép fel? Ha igen, milyen esélye van a magyar jelöltnek? – kérdeztem. 

– A PSD és a PNL közös listát állít az EP-választásokon, a választási szövetség azonban nem érvényes az önkormányza­tokra. Lesznek persze olyan helyek, ahol megegyeznek közös jelöltben, egyelőre azonban nem világos, hogyan fognak eljárni Marosvásárhelyen és Szatmáron. Bárhogy is döntsenek, azt gondolom, nekünk továbbra is jó esélyünk van, hogy a megyeszékhelyeken elnyerjük a polgármesteri, illetve a megyei tanácselnöki tisztséget. Nem hiszem, hogy összejön a sajtóban felmerült nagyromán koalíció a magyar jelölt ellen, különösen olyan körülmények között, hogy a választások összevonásának egyik tétje épp a szélsőséges AUR háttérbe szorítása volt.

A demokratikus pártoknak nagy felelősségük van az AUR térnyerésében

És hogy mi vezetett az AUR és a vele párhuzamosan futó, kisebb támogatottságú SOS párt ilyen gyors megerősödéséhez? 

– Bár Romániában hagyománya van a szélsőséges pártoknak – emlékezhetünk C. V. Tudorra, Gheorghe Funarra, a legionárius hagyományokból táplálkozó fasiszta Nagy-Románia Pártra, vagy épp a 90-es évek Román Nemzeti Egységpártjára (PUNR) –, ez nem romániai specifikum. Láthatjuk, hogy szélsőségesen nacionalista pártok máshol Európában is léteznek, hogy csak a francia vagy a holland példát említsem. Ezek a rendszerellenes pártok az emberek frusztrációiból élnek, nagyon sokszor viszont épp a fősodorhoz tartozó pártok hajtják a malmukra a vizet. Ezeknek a demokratikus pártoknak rendszerint nagy felelősségük van a szélsőjobb előretörésében. Abban is, hogy az AUR ma húsz százalékon áll. Sok frusztráció felgyűlt az emberekben, sok válságon vagyunk túl, járvány, háború, gazdasági szempontból nem kedvező a helyzet. A krízis, a bizonytalanság pedig egyértelműen a szélsőjobbnak kedvez, amely a zavarosban halászik. Nem ajánlanak megoldásokat, számukra „minél rosszabb, annál jobb”, így akarják megragadni a hatalmat. Ezért jó, hogy az összevonás nehezebb helyzetbe hozza a magyarellenes, sovén fasiszta pártot. Ez a döntés ugyanis nemcsak az önkormányzati, illetve az EP-választásokat befolyásolja, hanem az elnök- és a parlamenti választásokra is kihatással lesz. Mert ha júniusban az AUR nem ér el jó eredményt, az – remélhetőleg – beindít egyféle eróziós folyamatot. Bár az nem valószínű, hogy meg tudjuk gátolni az AUR-nak a parlamentbe történő bejutását, viszont nem mindegy, hány mandátumot nyernek. Ha jó eredményt érünk el június 9-én, akkor lesz erőnk részt venni ebben a folyamatban, amelynek végső célja, hogy az AUR ne kerüljön hatalomra Romániában 2024 decemberében – magyarázta Csoma Botond.