Tizenkét megyei tanácselnök-, 280 polgármesterjelöltet indít az RMDSZ

Kelemen Hunor: a változásokra hiteles, megvalósítható válaszokat kell adni

kép
Póka András (jobbra) modellértékű településsé varázsolta Kalotaszentkirályt
Az RMDSZ lebonyolította a belső eljárásokat, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy az önkormányzati jelöltállítási folyamat befejezett legyen, a szövetség döntéshozó szerve, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) véglegesítette az jelöltlistákat – nyilatkozta csütörtökön, Kolozsváron ülését követően Kelemen Hunor szövetségi elnök. Az európai parlamenti összefogás listája mellett immár megvan az önkormányzati választásokon induló csapat, az RMDSZ készen áll arra, hogy az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon megméretkezzen – nyomatékosította a politikus. Tudatta: az elmúlt hónapban több mint ötezren léptek versenybe az RMDSZ által szervezett előválasztásokon. Idén 280 polgármesterjelöltet indít a szervezet, 12 megyében megyei tanácselnökjelöltet, 17 helyen pedig megyei tanácsosi jelöltlistát. Összesen 525 helyi közigazgatási egységben benyújtott jelöltlistával több, mint háromezer önkormányzati képviselőjelölt jelentkezik a választási versenybe.

A Szövetségi Állandó Képviselők (SZÁT) kolozsvári csütörtöki ülését követően a sajtónak nyilatkozó Kelemen Hunor RMDSZ-elnök emlékeztetett: a szövetség a szükségesnél jóval több, 320 ezer támogató aláírást gyűjtött, az európai parlamenti (EP) jelöltlistát már be is nyújtották az Központi Választási Bizottsághoz (BEC).

Az önkormányzati választásokon induló jelöltek kapcsán a szövetségi elnök összegezte: az elmúlt hónapban 5250-en léptek versenybe az RMDSZ által szervezett előválasztásokon. Voltak helyszínek, ahol urnás előválasztást tartott a szövetség, illetve olyan települések, ahol közgyűlésen, az RMDSZ különböző belső struktúráiban döntöttek a polgármesterjelölt személyéről, az önkormányzati képviselők listájáról.

Megyei tanácselnök-jelöltet az RMDSZ 12 megyében indít, éspedig Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár, Bihar, Szilágy, Kolozs, Arad, Máramaros, Hunyad, Brassó és Bákó megyében. Tizenhét megyében állít a szövetség megyei tanácsosi listát – az erdélyi megyék mellett még Gorj és Bákó megyében – sorolta Kelemen Hunor. Elmondta: jelenleg 93 megyei tanácsosa van az RMDSZ-nek tíz megyében. Ebben az évben 280 polgármesterjelöltet indít a szervezet, jelenleg kétszáz polgármestere van tisztségben. Továbbá 525 helyi közigazgatási egységben állít helyi tanácsosi listát az RMDSZ.

Kérdésre válaszolva Kelemen Hunor elmondta: Bákó – a népszámlálási adatok alapján – az egyetlen olyan megye, ahol nőtt az elmúlt tíz év alatt azoknak a száma, akik magyarnak vallották magukat. Ezért a helyi közösségben megfogalmazódott az igény arra, hogy az RMDSZ megyei tanácsosi listát állítson a választási megmérettetésre.

RMDSZ-EMSZ: helyben verseny, országosan összefogás

„Álláspontunk, hogy a versenynek helye van az önkormányzati választásokon, mint ahogyan az összefogásnak is az európai parlamenti és a parlamenti választáson” – fejtette ki Kelemen Hunor. Aláhúzta, csak ismételni tudja, amit már korábban is hangsúlyozott: a 2024-es választások sorsdöntőek lesznek. 

Az RMDSZ számításai szerint, ha a mozgósításnak a szövetség által elképzelt típusát tartani tudják a kampányban, és a magyar emberek ugyanolyan (vagy akár magasabb) arányban elmennek szavazni, mint a román nemzetiségűek, az RMDSZ-nek a következő négy évre is lesz körülbelül kétszáz polgármestere, négy megyei tanácselnöke, több mint kétezer önkormányzati képviselője és két EP-képviselője. Jelenleg 2360 önkormányzati képviselője van a szövetségnek, idén több mint háromezren lépnek versenybe a választásokon. 

„A változások korát éljük: a világ és környezetünk naponta változik. Tudatában vagyunk annak, hogy nekünk is olyan programmal kell a polgárok elé állnunk az önkormányzati, az EP-választásokon egyaránt, amelyek az elvárásoknak megfelelőek, s amelyek maguk is megfogalmazzák a változás igényét, illetve az adott hihető és megvalósítható válaszokat is” – emelte ki az RMDSZ elnöke.

Elmondta: az aláírásgyűjtés alatt azt tapasztalták, (illetve tapasztalják jelenleg is az önkormányzati tisztségekért induló jelöltek, akik több helyen még gyűjtik a támogató szignókat), hogy az emberek bíznak az RMDSZ-ben, szívesen aláírnak a szövetségnek. A visszajelzések alapján körvonalazódott: szükség van arra, hogy az RMDSZ jelen legyen az önkormányzatokban, és számítanak a szövetségre. 

Folytatni kell a munkát az őshonos nemzeti kisebbségekért 

Újságírói kérdésre, hogy az RMDSZ EP-képviselőjelöltjei milyen célkitűzésekkel indulnak a következő uniós törvényhozási ciklusra, Kelemen Hunor kiemelte: a következő időszakban várhatóan többféle, az uniós állampolgárokat érintő kihívást kell majd kezelni. Ugyanakkor az RMDSZ EP-képviselői folytatni szándékoznak az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak európai szintű védelméért elkezdett munkát. 

Emlékeztetett: az őshonos nemzeti kisebbségek ügye nem volt terítéken az Európai Unióban (EU), a Minority SafePack kezdeményezésnek, az MSPI-nek köszönhetően viszont a helyzet megváltozott: az uniós törvényhozás több mint 70 százaléka olyan állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólították az Európai Bizottságot (EB), indítsa el a jogalkotási folyamatot a kérdésben. Továbbá az RMDSZ már két pert is nyert az EU luxemburgi bíróságán az EB-vel szemben, ami azt bizonyítja, hogy az uniós igazságszolgáltatásban is partnerre találtak a nemzeti kisebbségek ügyének védelmében – húzta alá Kelemen Hunor. 

Mindezek mellett az RMDSZ uniós szinten az európai versenyképesség fenntartását, a zöldenergiára való átállás fokozatos megvalósítását képviseli. Mint mondta, olyan korrekciókra van szükség, amelyek a gazdaság és mezőgazdaság versenyképességét fenntartják, megerősítik. Emellett fontos az is, hogy a kohéziós alapokat továbbra is megkaphassák az erdélyi magyarok, a gazdák és a települések, hiszen azokból lehetett építkezni.

„Június 9-e tétje, hogy a romániai magyarok képviselői legyenek ott az Európai Parlamentben, mert akkor a partnereikkel és szövetségeseikkel esélyük lesz arra, hogy jó irányba változtassák az uniót: a magyarok a nyertesei és ne a vesztesei legyenek a következő évtizednek” – húzta alá az RMDSZ elnöke. 

Kérdésre válaszolva, hogy miként kommentálja a hírt, mely szerint a Szatmár megyei Érszakácsi település polgármestere néhány napja az RMDSZ-ből átiratkozott a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), Kelemen Hunor tudatta: négy évvel ezelőtt ez az elöljáró megnyerte a községben tartott előválasztást, amelyben magyarok, romák, románok élnek. 

Idén is előválasztást tartottak a községben, amelyet a polgármester elveszített: az RMDSZ színeiben induló ellenfele kétharmad-egyharmad arányban győzte le a közösségi megmérettetésen. 

„Megsértődött, és átigazolt a liberális párthoz, el fogja veszíteni az önkormányzati választást, mint ahogyan az előválasztást is elveszítette” – vetítette előre az RMDSZ elnöke, hozzátéve: a korrekt dolog az lett volna, ha becsülettel elfogadja a vereséget, megérti a közösségben élő RMDSZ-tagok üzenetét.

Temesváron, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben induló Dominic Fritz tisztségben levő polgármestert támogatja az RMDSZ, koalícióra lépve az USR-vel indít helyi tanácsosjelölteket, mivel ez segítené az RMDSZ jelöltjeinek bejutását az önkormányzati testületbe – mondta még el Kelemen Hunor.

Marosvásárhelyen, Nagyváradon az Erdélyi Magyar Szövetség és az RMDSZ versenyben lesz a helyi önkormányzati választáson, nem fogadták el az RMDSZ javaslatát, amely szerint egy befutó helyet kaptak volna a vásárhelyi, kettőt a nagyváradi tanácsos-jelölti listán. Az RMDSZ és az EMSZ megállapodása mindenesetre az, hogy országosan együttműködnek, a Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben induló polgármester-jelöltet mindkét politikai alakulat támogatja.