Felavatták a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőteret

Felavatták a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőteret
Ma reggel felavatták a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőteret.

Az új repülőtéren elsőként a Tarom egyik utasszállító gépe landolt, amelyet Cătălin Prunariu, Dumitru-Dorin Prunariu űrhajós fia vezetett.

A légikikötő ünnepélyes átadásán részt vett Nicolae Ciucă szenátusi elnök, Adrian Veştea, a Brassó megyei tanács elnöke és fejlesztési miniszterjelölt, Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter és más tisztségviselők.

A román légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) egyelőre tizenkétórás működést hagyott jóvá a reptérnek, reggel 7 és 19 óra között. A Dan Air román légitársaság a korlátozás mielőbbi feloldását kérte.

A Dan Air gépeivel, a korábbi bejelentés szerint, Münchenbe, Nürnbergbe, Barcelonába, Brüsszelbe, Londonba és Stuttgartba lehet eljutni. A reptérről a magyar érdekeltségű Wizz Air is üzemeltet járatokat Londonba és Dortmundba, a sokak által várt budapesti járatra egyelőre várni kell, de hamarosan charter járatok is indulnak ismert külföldi üdülőtelepekre.

A brassói repülőtér Románia első olyan légikikötője, amely - zöldmezős beruházásként - az 1989-es rendszerváltás után épült, megvalósítására 18 éve várnak a térség lakói. Az építkezést 2020-ban kezdték el. A beruházásra a tulajdonos Brassó megyei önkormányzat több mint 100 millió eurót költött, részben hitelből. A korábbi bejelentés szerint a kezdeti időszakban évi 300 ezer, néhány év múlva évi egymillió utasra számítanak.