Elkészült a gurulópálya, kevesebb gép repülhet a város fölött

Tíz éve avatták fel a 2100 méteres kifutópályát

Elkészült a gurulópálya, kevesebb gép repülhet a város fölött
Kettős ünnepet szerveztek pénteken, a kolozsvári nemzetközi repülőtéren: tisztségviselők és a sajtó képviselőinek a jelenlétében avatták fel a 84,2 millió lejes összértékű projekt kivitelezésének eredményeképpen létrejött új gurulópályát, és megünnepelték a felújított és 2100 méteresre hosszabbított kifutópálya működésbe helyezésének tízedik évfordulóját. „Ha akkor nem hosszabbítottuk volna meg a kifutópályát, akkor egyszerűen be kellett volna zárnunk a repülőteret” – jelentette ki ennek kapcsán David Ciceo a légikikötő vezérigazgatója. Hozzátette: a gurulópályának köszönhetően megteremtik annak a lehetőségét, hogy a repülőgépek ne a város fölött szálljanak fel, főleg a hajnali, a reggeli és az éjszakai órákban, mert a felújított pályának köszönhetően nem kell olyan hosszú távot megtenniük a kifutópályáig. Ciceo a transzatlanti járatokról is beszélt az újságíróknak.

Ünnepelt pénteken Románia második legnagyobb repülőtere, amely idén 3,1 millió utasra számít: egyrészt David Ciceo vezérigazgató örömnek nevezte az uniós pénzalapok bevonásával megvalósított új gurulópálya üzembe helyezését, másrészt pedig emlékeztetett, hogy a 2100 méteresre hosszabbított kifutópálya működésbe helyezése tíz évvel ezelőtt történt. Elmondása szerint a 2013-ban befejezett beruházás megvalósítása nélkül a légikikötő képtelen lett volna felvenni a versenyt a környék repülőtereivel.

A tisztségviselő emlékeztetett arra is, hogy 1996-ban a kolozsvári repülőtér csupán 32 ezer utast szolgált ki, ez a szám 2019-ben 2,9 millióra növekedett, idén pedig várhatóan meghaladja a 3 milliót az utasforgalom. – Az ország második repülőtere vagyunk. Jászvásár is rohamosan növekszik, ugyanis a Wizz Air légitársaság úgy döntött, felfüggeszti járatait a kisinyovi repülőtérről, így az utasok a moldovai városban működő légikikötőt választják – mondta Ciceo.

Hozzátette: a most felavatott gurulópálya összértéke (tervezés és kivitelezés) 84,2 millió lej, amelyből 27,3 milliót uniós alapokból hívtak le. – A befektetés az Airbus 320 és 321, Boeing 737 típusú repülőgépek kiszolgálását is lehetővé teszi, növeli a működési teljesítményt – jelentette ki az igazgató.

Elmondta: naponta 80-100 gép száll le és fel a reptérről, a teljes egészében felújított és meghosszabbított gurulópálya megkönnyíti ezek közlekedését a légikikötő környékén.  

Felvetettük, hogy a repülőtér nagyon közel van a városhoz, a hajnalban és az éjjel a város fölött felszálló gépek nagymértékben zavarják a lakosság pihenését. Kíváncsiak voltunk rá, vajon az új gurulópálya lehetővé teszi-e a gépek számára, hogy lerövidítsék az utat a kifutópálya felé, és kelet felé szálljanak fel.

– Valóban, a munkálatok ideje alatt nem mindig volt lehetőség kelet felé felszállni, s emiatt több gép repült el Kolozsvár fölött. A reptér betart mindenféle zajszennyezésre vonatkozó előírást, folyamatosan végzünk méréseket. Mihelyt a kifutópálya hosszát sikerül 3400 méteresre hosszabbítani, a város fölötti zaj lényegesen csökken, ugyanis a gépek majd a várostól egy kilométerrel távolabb szállnak fel, s mire a település fölé érnek, már magasabban lesznek, ezért a zajszint csökken. Az is fontos, hogy az új repülőgépek kevésbé zajosak – válaszolta a reptérigazgató.

David Ciceo arról biztosította az újságírókat, hogy folyamatosan mérik a zajszintet, és minden normát betartanak. – Nem kötelességünk a városban mérni a zajszintet, mi ezt a repülőtéren és annak környékén tesszük. Vannak bizonyos homályos érdekek, amelyek képviselői ügyvéden keresztül fordultak a környezetvédelmi őrséghez. Ezeket a megfelelő pillanatban nyilvánosságra hozzuk. Az országos hatóság azt állapította meg, hogy valamennyi előírásnak megfelelünk – jelentette ki az igazgató.

Arról is beszámolt, hogy november végéig befejezik a repülőgépek hangárának bővítését, így ezután néggyel több vasmadár állomásozhat a kolozsvári légikikötőben. A beruházás felét európai pénzekből valósították meg, újságolta. – Az Untold zenei fesztivál idején nagyon sok kérés érkezett, ám el kellett utasítanunk ezeket, mert nincs megfelelő számú parkolóhelyünk a repülőgépek számára. Jövőre saját forrásból még négy parkolóhely létesítését kell bevállalnunk – jegyezte meg Ciceo.