Élő és online bemutató a Tomcsa Sándor Színházban

Élő és online bemutató a Tomcsa Sándor Színházban
Két bemutatóval lepi meg közönségét a héten a Tomcsa Sándor Színház. December 10-én, csütörtökön, 19 órától tartja a székelyudvarhelyi színház az első, kimondottan az online térre készült bemutatóját, Beckett rövidek címmel Zakariás Zalán rendezésében. Egy napra rá, december 11-én, pénteken 19 órától hosszú idő után ismét élőben nézhet előadást a közönség, Kiss Csaba kortárs drámaíró szövegét Esti próba címmel Tóth Árpád, a társulat színésze állította színpadra, „kamaradráma zongorára” műfaji megjelöléssel, olvasható az intézmény közleményében.

„Beckett drámáit mindenféle különc alakok népesítik be. Eltévedt emberek, akik a helyüket keresik egy értelem és rendszer nélküli világban. Képtelenek igazi emberi kapcsolatokat teremteni, és elvesznek az ismétlés rutinjában. Olykor meglepő derűvel, máskor mániákus rögeszmékbe merülve éldegélnek egyik percről a másikra az örökkévalóságig. A Samuel Beckett rövidek előadás egy-egy szilánkot mutat meg ezeknek az embereknek a szánalmas, megrázó vagy nevetséges mindennapjaiból”, írják a közleményben.

Az előadás Samuel Beckett tíz, ritkábban játszott rövid jelenetét fogja egybe. Zakariás Zalán rendező szerint a műhelymunka különlegessége abban állt, hogy színházi emberek erős színpadi szövegekhez nyúltak, filmes eszközökkel. „Se nem film, se nem színház, tulajdonképpen filmes színházi kísérlet”, mondta a rendező

„Igyekszünk feszegetni a színház kereteit, de ezt ne pótcselekvésekkel tegyük. Ez a folyamat kiváló alkalom volt arra, hogy a társulat belekóstoljon más művészi formákba is”, mondta Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója, hozzáfűzve: a Beckett-előadásban valamennyi színész játszik; számukra különösen fontos volt, hogy ne üljenek tétlenül, alkotói munka nélkül ezekben az időkben. 

Az online bemutató a színház Facebook-oldalán tekinthető meg, csütörtökön este 19 órától.