Kolozsvári és udvarhelyi előadások kaptak UNITER-jelölést

Kolozsvári és udvarhelyi előadások kaptak UNITER-jelölést
Közzétette jelöltjeit a Romániai Színházi Szövetség (UNITER), a 2019. január 1. és december 31. között országszerte bemutatott előadások közül Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu és Călin Ciobotari kritikusokból álló jelölőzsűri döntött a nevezésekről.

Két magyar színházi vonatkozása is van az idei listának. A Kolozsvári Állami Magyar Színházban bemutatott Nóra című produkció rendezője, Nagy Botond a legjobb rendezés kategóriában kapott jelölést, emellett a Nóra díszleteit jegyző Carmencita Brojboiu és Rancz András a legjobb díszlet kategóriában van versenyben. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház A mi kis városunk című előadását pedig, amelyet Vladimir Anton rendezett, a legjobb előadás kategóriában javasolták elismerésre. A mi kis városunkban játszott szerepéért Jakab Tamás színművészt Debüt-díjra javasolta a zsűri.

Három jelölést kapott a Kolozsvári Román Színház is. A Chiritza în concert című produkció a legjobb előadás kategóriában, Anca Hanu pedig Chiritza Bârzoi megformálásáért a legjobb női főszereplő kategóriában esélyes. Cristian Grosut, aki Calibant alakítja a Vihar című produkciójában (rendező: Tompa Gábor) a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölték.

A román színházi szakma legrangosabb elismerésének számító UNITER-díjakat május 11-én gála keretében adják át a krajovai Marin Sorescu Nemzeti Színházban. Ekkor osztják ki a szövetség szenátusa által odaítélt Kiválóság-, Életmű-, és különdíjakat is. Idén az Országos Színházi Fesztivál kapja a Kiválóság-díjat, az elmúlt hat év kiadásainak minőségért. A színésznők közül Rodica Mandache, a színészek közül Mircea Rusu kap Életműdíjat, Dragos Galgoțiut pedig rendezői munkásságáért tüntetik ki az elismeréssel.

A jelöltek teljes listájáról a színházi szövetség honlapján – www.uniter.ro – lehet tájékozódni.