Elnökválasztás Bulgáriában és Moldova Köztársaságban

Elnökválasztás Bulgáriában és Moldova Köztársaságban
Megkezdődött az elnökválasztás második fordulója Bulgáriában, 6,8 millió szavazásra jogosult választhatja meg Roszen Plevneliev leköszönő elnök utódát. Moldovában is megkezdődött a húsz év óta először tartott közvetlen elnökválasztás második fordulója, amelyen az előrejelzések az oroszbarát jelölt győzelmét jósolják EU-párti ellenfele felett.

Sofiában az oroszbarát Radev győzelmét jósolják

Az államfőnek leginkább protokolláris szerepköre van, de a voksolás kimenetele meghatározhatja a konzervatív Bojko Boriszov kormányfő sorsát. A gyakran megbízhatatlan bolgár közvélemény-kutatások a hivatalosan függetlenként induló, de az ellenzéki szocialisták támogatását élvező, oroszbarát Rumen Radev egyértelmű győzelmét jósolják.

Cecka Cacseva és Rumen Radev

Bojko miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy lemond, ha pártja, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje, Cecka Cacseva vereséget szenved.

A mandátumának felénél tartó Boriszov népszerűsége egyre csökken az Európai Unió legszegényebb tagállama polgárainak elégedetlensége, valamint a politikai és bírósági korrupció miatti frusztrációja miatt.

Cacseva veresége nélkül is fennáll az a veszély, hogy a törékeny hárompárti kormánykoalíció felmorzsolódhat a 2018-ban esedékes parlamenti választások előtt.

Az első fordulóban a második helyen végzett Cacsevától azt várják, hogy folytatja a második mandátumot nem vállaló Roszen Plevneliev nyugatbarát politikáját, míg Radev tábornok, a légierő volt parancsnoka szorosabbra fűzné országának kapcsolatait Moszkvával; emellett jelezte, hogy elnökként az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók eltörléséért fáradozna.

Az új elnök a tervek szerint január 22-én lép hivatalba, s az ő elnöksége alatt tölti majd be Bulgária 2018. január 1-jétől az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Moldovában is az oroszbarát Dodon győzelme a valószínű

Moldovában megkezdődött a húsz év óta először tartott közvetlen elnökválasztás második fordulója, amelyen az előrejelzések szintén oroszbarát jelölt győzelmét jósolják EU-párti ellenfele felett.

Maia Sandu és Igor Dodon

A két héttel ezelőtt tartott első fordulón Igor Dodon, a Szocialista Párt elnöke a szavazatok közel felét kapta, a jobboldali erők közös jelöltje, az Európa-barát Maia Sandu közgazdász végzett a második helyen a szavazatok közel negyven százalékával.

Moldova jelenlegi kormánya 2014-ben írta alá a társulási szerződést az Európai Unióval, de a kelet-európai ország továbbra is ingadozik a potenciális európai uniós tagság és az Oroszországgal való kapcsolatok szorosabbra fűzése között.

Az elmúlt években összeomlott a moldovai gazdaság, miután a 2014-es parlamenti választások előtt 1 milliárd dollárnak – a hazai össztermék mintegy egy nyolcadának – nyoma veszett a helyi bankokból. A korrupció elleni tömegtüntetések közepette az ország alkotmánybírósága visszaállította a közvetlen elnökválasztás rendszerét.

A szocialista Dodonnak a 2009-ben hatalomra került Európa-barát kormány idején napvilágra került korrupciós ügyeket sikerült meglovagolnia, de az első fordulóban nem tudta elérni a szavazatok abszolút többségét. Kampányában az életszínvonal emelését, a Moszkvával való baráti kapcsolatokat helyreállítását ígérte. Nemrégiben azt is hozzátette, hogy jószomszédi kapcsolatokat kíván ápolni a szomszédos Romániával és Ukrajnával is. Ellenfele, Maia Sandu, a Világbank volt közgazdásza, volt oktatási miniszter a gazdaság talpra állítását, a korrupció elleni fellépést és az igazságszolgáltatás reformját tűzte ki zászlajára.

Mind Oroszország, mind a Nyugat nagyobb befolyást szeretne elérni a 3,5 milliós lélekszámú, elszegényedett mezőgazdasági, de geopolitikai szempontból stratégiai helyen fekvő országban. (hirado.hu)