Az oroszbarát Radev nyert Bulgáriában - lemondott a kormányfő

Az oroszbarát Radev nyert Bulgáriában - lemondott a kormányfő
Bulgáriában az oroszbarát Rumen Radev nyerte meg az elnökválasztást, amelynek második fordulójára vasárnap került sor. A még nem hivatalos eredmények szerint a függetlenként induló, de az ellenzéki szocialisták támogatását élvező, Radev a szavazatok 99,3 százalékos összeszámlálása után a voksosnak majdnem 60 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Cecka Cacseva, a parlament nem kimondottan népszerű elnöke mindössze 36,2 százalékot kapott.

Radev megkérdőjelezhetetlen előnyének hírére Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök bejelentette: ígéretéhez híven benyújtja lemondását. A jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párti miniszterelnök korábban azt nyilatkozta: ha jelöltjük, Cecka Cacseva vereség szenved, megválik tisztségétől.

A szófiai kormánykoalíció munkáját régóta belső feszültségek nehezítik. A kormány megbízatásának félidejében egyre inkább teherré válik a GERB számára az öt kis pártból álló konzervatív Reformblokk, illetve annak belső bajai, széthúzása. Boriszov nemrég azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a koalíciós megállapodást, ha a Reformblokk nem lép fel egységesen. Amennyiben tavasszal előrehozott parlamenti választásokat tartanának, valószínűleg ismét a GERB győzne, s esélyt kapna a problematikus koalíciós partnerek lerázására.

Az 53 éves Radev, aki korábban a bolgár légierő parancsnoki tisztségét töltötte be, a kampány során kemény migráció-ellenes retorikát használt. Meglátása szerint az országnak eleget kell tennie uniós tagságából fakadó kötelezettségeinek, ugyanakkor törekednie kell arra, hogy szorosabbra fűzze Moszkvához fűződő viszonyát.

Az új elnök a tervek szerint január 22-én lép hivatalba, és az ő elnöksége alatt tölti majd be Bulgária 2018. január 1-jétől az Európai Unió soros elnöki tisztét.