EL-selejtezők: Tizenöt év után főtáblán a Ferencváros

CFR 1907: ismét jön a Celtic

EL-selejtezők: Tizenöt év után főtáblán a Ferencváros
A Ferencvárosi Torna Club bejutott a labdarúgó Európa Liga csoportkörébe, mivel a selejtező utolsó, negyedik fordulójában az idegenbeli gól nélküli döntetlent követően a csütörtöki visszavágón 4–2-re legyőzte a litván Suduva együttesét. Az FCSB a Gyurgyevóban jegyzett gól nélküli döntetlen után 1–0-s vereséget szenvedett Portugáliában a Vitória Guimarestől, s távozott a nemzetközi porondtól.

A zöld-fehérek 15 év után szerepelhetnek ismét a második számú európai kupasorozat csoportkörében. Tavaly is volt magyar csapat az EL-főtábláján, akkor a MOL Vidi FC szintén a BL-selejtezőből indulva járt sikerrel.

A budapesti Groupama Arénában szint telt ház, 18 567 néző tekintette meg a találkozót.

„Feladni soha” – ez volt az üzenet a hazai szurkolók látványos óriásmolinóján, amelyen zöld-fehérbe öltöztették a filmtörténet egyik legnagyobb harcosát, a Sylvester Stallone által megformált ökölvívót, Rockyt. A klasszikussal ellentétben a Ferencvárosnak nem a padlóról kellett felállnia, hiszen az első mérkőzésen úgy játszott idegenben gól nélküli döntetlent, hogy végig nagy mezőnyfölényben futballozott.

Nem esett neki riválisának a magyar bajnok, láthatóan türelmes játékra rendezkedett be, de a terv már a 11. percben borult, mivel a grúz Lasa Dvali hibája után előnybe kerültek a vendégek.

Innentől a zöld-fehéreknek két gól kellett a továbbjutáshoz. A hazaiaknak a 33. percig kellett várniuk az első komolyabb lehetőségükre, ekkor Lovrencsics Gergő senkitől sem zavartatva tüzelhetett, de nem talált kaput. Néhány másodperccel később már a Dinamó Zágrábtól elszenvedett súlyos hazai vereség után is lelkesen tapsoló FTC-tábornak is elfogyott a türelme, de sok ideje nem maradt a zúgolódásra, hiszen pillanatokkal később kedvenceik büntetőhöz jutottak, melyet Varga értékesített (Franck Bolit kaszálta el a kapus, a labda a védőről a hálóba jutott, de az olasz Marco Guida nem ítélt gólt, hanem 11-est). Az egyenlítés érezhetően feltüzelte a játékosokat, a nyomás pedig szinte közvetlenül a szünet előtt meghozta az eredményét, a holtszezonban a Stabaektől igazolt norvég gólkirály, az elefántcsontparti Boli megszerezte első találatát a Ferencváros színeiben, nem is akárhogyan: a beadást sarokkal juttatta hálóba.

A szünet után erős első negyedórát produkált a Suduva, majd a 63. percben a Ferencváros lezárhatta volna a párharcot, de az ukrán Olekszandr Valerijovics Zubkov gyönyörű tekerése a keresztlécen csattant. A Suduva gyakorlatilag a következő támadásából egyenlítve sokkolta a publikumot, de a maroknyi litván szurkoló nem örülhetett sokáig, mivel Tokmac remek egyéni megmozdulásával újra a Ferencváros került előnybe. A norvég játékos már a negyedik gólját szerezte a sorozatban. Néhány perccel később újra Zubkov dönthetett volna végleg, de óriási helyzetben kapu fölé fejelt, majd negyedórával a vége előtt Boli is ziccert rontott.

A hajrában ugyan többször is beszorult a magyar bajnok, de kontrákkal veszélyeztetett, egy ilyen akció végén az utolsó pillanatokban Zubkov 11-est harcolt ki, amelyet csereként beállt fehérorosz Nyikolaj Szignyevics lőtt kapuba (az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szabálytalanság a 16-oson kívül történt).

Az ukrán Szerhij Sztanyiszlavovics Rebrov vezetőedző a következő csapatot szerepeltette: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Sigér (71. perc Ihnatyenko), Haratyin – Zubkov, Tokmac, Varga Roland (68. perc Isael) – Boli (80. perc Nyikolaj Szignyevics).

Európa Liga, selejtező, 4. forduló, visszavágó: • Ferencvárosi Torna Club–FK Suduva Marjiampole (litván) 4–2 (gól: Varga Roland – 36., 11 m, Bi Sylvestre Franck Fortune Boli – 45. + 1., Tokmac Nguen – 66. és Nyikolaj Szignyevics – 96. perc, 11 m, illetve Ovidijus Verbickas – 11. és Mihret Topcagic – 64. perc) – továbbjutott az FTC 4–2-es összesítéssel.

Ismét reménykedett a csodában, de ezúttal nem jött össze az FCSB-nek a továbbjutás, amely a hazai gól nélküli döntetlen után egygólos vereséget szenvedett a Guimaraesben a D. Afonso Henriques Stadionban. Az 1–0-s végeredmény döntő találata 11-esből született, a Burkina Fasó-i Edmond Tapsoba az 53. percben volt eredményes az Ivo Vieira edzette Vitória csapatából. A szabálytalanságot a csereként beállt Mihai Roman I. követte el a brazil Davidson da Luz Pereira ellen, a bosnyák Irfan Peljto játékvezető habozás nélkül megítélte a büntetőt.

A Vitória sokkal nagyobb arányban is nyerhetett volna, kétszer lőtt kapufát, s rengeteg helyzetet hagyott ki az apatikusan játszó bukarestiekkel szemben. A hosszabbítás utolsó pillanatában csillant meg csak a remény, de Iulian Cristea fejesét fogta a csapatkapitány Douglas kapus.

A nemrég beiktatott Bogdan Argeş Vintilă vezetőedző a második mérkőzésén is vereséggel zárt, regnálása alatt csapata eddig még nem lőtt gólt. Az FCSB sorozatban második esztendeje nem jut el nemzetközi kupasorozat csoportkörébe.

Európa Liga, selejtező, 4. forduló, visszavágó: • Vitória Guimaraes (portugál)–FCSB 1–0 (gól: Edmond Tapsoba – 53. perc, 11 m) – továbbjutott a Vitória Guimaraes 1–0-s összesítéssel.

A magyar Holman Dáviddal a kezdőben felálló Slovan Pozsony/Bratislava 3–2-re kikapott a görög Szaloniki PAOK vendégeként a labdarúgó Európa Liga-selejtező negyedik fordulós párharcának csütörtök esti visszavágóján, de idegenben szerzett góljainak köszönhetően így is bejutott a csoportkörbe.

Az Apollonban Szalai Attila szintén kezdőként kapott lehetőséget, de a ciprusi együttes nem tudta felvenni a küzdelmet a holland PSV Eindhovennel, amely az egy héttel ezelőtt aratott 3–0-s győzelem után most Nicosiában 4–0-ra nyert és került a főtáblára.

Nem jutott viszont tovább Nagy Dominik együttese, a Legia Varsó, a lengyelek az utolsó pillanatban kapott találattal estek ki a skót Glasgow Rangers ellen.

A bolgár Razgrad Ludogorec románjai közül Claudiu Keşerü kezdőember volt, s ő szerezte csapata második gólját (büntetőből volt eredményes a 26. percben), ám a házigazda szlovén NK Maribor feltámadt, egyenlíteni tudott, de még ez is kevés volt – az első találkozó 0–0-ja után a Ludogorec játékosai örülhettek az idegenben lőtt góloknak köszönhetően elért továbbjutásnak. Keşerűt a 69. percben lecserélték, Cosmin Moţi csapatkapitányként végigjátszotta a meccset a hátvédsorban, s a hosszabbításpercekben Dragoş Grigore is beállt. A házigazdáknál Alexandru Creţu 87 perc játéklehetőséget kapott.

A kazah FC Asztanában Dorin Rotariu végigjátszotta a mérkőzést, csapata 2–0-re kikapott a fehérorosz BATE Boriszovtól, de továbbjutott a hazai 3–0 után.

A dr. Bölöni László edzette belga Royal Antwerpen elszalasztotta a továbblépést, miután alaposan megfogyatkozott. A 35. percben már 10 főre olvadt a belgák csapata, majd a 74. percben még egy piros lap villant. A holland AZ 67 Alkmaar a 90. percben egyenlített (1–1), ezzel hosszabbításra mentette a találkozót, a ráadásban viszont felőrölte ellenfelét, további három gólt rámolt be a kilenc főre fogyott gárdának.

További eredmények: • Karabah/Qarabag (azeri)–Linfield Belfast (északír) 2–1 – továbbjutott a Qarabag 4–4-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal • Riga FC (lett)–FC Koppenhága (dán) 1–0 – tj. a Koppenhága 3–2-es összesítéssel • AIK Solna/Stockholm (svéd)–Celtic Glasgow (skót) 1–4 – tj. a Celtic kettős győzelemmel, 6–1-es összesítéssel • Apollon Limasszol (ciprusi)–PSV Eindhoven (holland) 0–4 – tj. a PSV Eindhoven kettős győzelemmel, 7–0-s összesítéssel • BATE Boriszov (fehérorosz)–FK Asztana (kazah) 2–0 – tj. az Asztana 3–2-es összesítéssel • Bnei Yehuda (izraeli)–FF Malmö (svéd) 0–1 – tj. a Malmö kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel • Molde (norvég)–Partizán Belgrád (szerb) 1–1 – tj. a Partizán 3–2-es összesítéssel • PAOK Szaloniki (görög)–Slovan Pozsony/Bratislava (szlovákiai) 3–2 – tj. a Slovan 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal • Zorja Luhanszk (ukrán)–Espanyol Barcelona (spanyol) 2–2 – tj. az Espanyol 5–3-as összesítéssel • Szpartak Moszkva (orosz)–Braga (portugál) 1–2 – tj. a Braga kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel • Royal Antwerpen (belga)–AZ 67 Alkmaar (holland) 1–4, hosszabbítás után – tj. az Alkmaar 5–2-es összesítéssel • Hapoel Beer-Seva (izraeli)–Feyenoord Rotterdam (holland) 0–3 – tj. a Feyenoord kettős győzelemmel, 6–0-s összesítéssel • Trabzonspor (török)–AEK Athén (görög) 0–2 – tj. a Trabzonspor 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal • F91 Dudelange (luxemburgi)–Ararat-Armenia Jereván (örmény) 2–1, 11-esekkel 5–4 – tj. a Dudelange 3–3-as összesítéssel, 11-esekkel • Fiume/Rijeka (horvátországi)–KAA Gent (belga) 1–1 – tj. a Gent 3–2-es összesítéssel • NK Maribor (szlovén)–PFK Razgrad Ludogorec (bolgár) 2–2 – tj. a Ludogorec 2–2-es összesítéssel, idegenben szerzett gólokkal • Eintracht Frankfurt (német)–Racing Strasbourg (francia) 3–0 – tj. az Eintracht 3–1-es összesítéssel • Glasgow Rangers (skót)–Legia Varsó (lengyel) 1–0 – tj. a Rangers 1–0-s összesítéssel • Wolverhampton Wanderers (angol)–FC Torino (olasz) 2–1 – tj. a Wolverhampton kettős győzelemmel, 5–3-as összesítéssel.

Sorsoltak Monacóban

Monacóban kisorsolták a labdarúgó Európa Liga 2019–2020-as idényének csoportbeosztását. A román és a magyar bajnok, a Kolozsvári CFR 1907 és a Ferencvárosi Torna Club a negyedik kalapból várhatta a sorsolást. A zöld-fehérek végül a H-csoportba kerültek az orosz CSZKA Moszkva, régi ismerősük, a bolgár Razgrad Ludogorec (a Bajnokok Ligájában az első fordulós ellenfél) és a spanyol Espanyol Barcelona mellé. A vasutasok az E-jelű négyesbe kerültek, és ismét kifogták a skót Celtic Glasgow-t, amelyet a BL harmadik körében búcsúztattak. A további ellenfelek: az olasz SS Lazio és a francia éllovas, a Stade Rennes.

A beosztás:

A-csoport: FC Sevilla (spanyol), APOEL Nicosia (ciprusi), Karabah/Qarabag (azeri), F91 Dudelange (luxemburgi).B-csoport: Dinamó Kijev (ukrán), Koppenhága (dán), FF Malmö (svéd), Lugano (svájci).C-csoport: FC Bázel (svájci), FK Krasznodar (orosz), Getafé (spanyol), Trabzonspor (török).D-csoport: Sporting CP Lisszabon (portugál), PSV Eindhoven (holland), Rosenborg Trondhein (norvég), LASK Linz (osztrák).E-csoport: SS Lazio (olasz), Celtic Glasgow (skót), Stade Rennes (francia), KOLOZSVÁRI CFR 1907.F-csoport: Arsenal (angol), Eintracht Frankfurt (német), Standard Liége (belga), Vitória Guimaraes (portugál).G-csoport: FC Porto (portugál), Young Boys Bern (svájci), Feyenoord Rotterdam (holland), Glasgow Rangers (skót).H-csoport: CSZKA Moszkva (orosz), Razgrad Ludogorec (bolgár), Espanyol Barcelona (spanyol), FERENCVÁROSI TORNA CLUB.I-csoport: VfL Wolfsburg (német), KAA Gent (belga), Saint-Étienne (francia), Olekszandrija (ukrán).

J-csoport: AS Róma (olasz), Borussia Mönchengladbach (német), Istanbul Basaksehir (török), Wolfsberg (osztrák).K-csoport: Besiktas Isztambul (török), Braga (portugál), Wolverhampton Wanderers (angol), Slovan Pozsony/Bratislava (szlovákiai).L-csoport: Manchester United (angol), FK Asztana (kazah), Partizán Belgrád (szerb), AZ 67 Alkmaar (holland).