CFR 1907: Európa Liga-siker és más semmi

Győzött Moszkvában a Ferencváros – FRISSÍTVE MÁS EREDMÉNYEKKEL

CFR 1907: Európa Liga-siker és más semmi
A labdarúgó Európa Liga csoportkörének 3. fordulójában az E-csoportban a Kolozsvári CFR 1907 együttese a Stade Rennes vendége volt a Roazhon Parkban, és 1–0 arányú győzelmet ért el.

Miután Mbaye Niang kihagyta az első helyzetet a 4. percben (a lett Giedrius Arlauskis megfogta közeli lövését), sorsdöntő pillanat következett: Edouard Mendy kapus utolsó védőként akasztotta el az elefántcsontparti Lacina Traorét, s Alekszej Eszkov orosz játékvezető már mutatta is a piros lapot. A franciák kénytelenek voltak pályára küldeni cserekapusukat, s ezzel rekordot döntöttek: Pepe Bonet 16 évesen és 254 naposan a legfiatalabb hálóőr, aki pályára lépett az Európa Ligában (gyakorlatilag ő harmadik kapus, viszont a másodkapus sérült). S még ezzel nem volt vége: a már említett szabálytalanság következtében a vasutasok szabadrúgást rúghattak a 16-os vonalának közeléből, Ciprian Deac pedig kilőtte a jobb alsó sarkot – a tinikapus legelőször akkor érhetett a labdához, amikor kiszedte a hálóból (0–1).

A CFR többet birtokolta a labdát, helyzetet mégis a Rennes hagyott ki: a 19. percben Benjamin Bourigeaud lőtt a kapu mellé, aztán viszont a vendégek növelhették volna az előnyt: a horvát Damjan Djokovics a 22. percben kapásból oldalhálót lőtt, két percre rá pedig Deac hat méterről fölé fejelt.

A második kulcsfontosságú pillanat a 28. percben következett: a CFR 1907 francia hátvédje, Kevin Boli szabálytalankodott a 16-oson belül Adrien Hunouval szemben – így büntetőt végezhetett el Julien Stephan együttese, azonban a csapatkapitány Niang mellétrafált. Szünetig a kolozsváriak három ígéretes helyzetet hagytak ki: Djokovics ismét a kapáslövést választotta, de Bonet hárított (32. perc), majd Boli fejelt alig mellé Mihai Bordeianu szögletéből (33. perc), végül pedig ismét Djokovics próbálkozott, de gyenge, középre tartó lövését védte a kapus.

Fordulás után is ideálisan folytatódtak az események a CFR számára: a francia kapus eladta a labdát a 48. percben, majd 11-es gyanús helyzetben a Rennes másik tinije, Eduardo Camavinga utolsó védőként akasztotta Lacina Traorét, így ő is indulhatott hamarabb zuhanyozni. A kettős emberelőny végül a CFR-re hatott nyomasztóbban, kifejezetten rosszul játszott, s a franciák kilenc emberrel is erőteljesen támadtak. Ők is kihagytak három helyzetet Hunou a 65. percben ellentámadás után 18 méterről alig lőtt mellé, a 84-ben Niangot Andrei Burcă blokkolta 6 m-re a kaputól, Theoson Siebatcheu pedig 16 m-ről fölé lőtt a 90-ben. A hajrában a vasutasok is vesztettek embert, a 82. percben a bosnyák Mateo Susics fölösleges durvaság miatt megkapta a második sárga lapját, és a kiállítás sorsára jutott.

Dan Petrescu együttese: Giedrius Arlauskis – Mateo Susics, Andrei Burcă, Kevin Boli, Mario Camora – Mihai Bordeianu (66. perc Ovidiu Hoban), Damjan Djokovics (70. perc Adrian Păun), Juan Emmanuel Cúlio, Ciprian Deac – Lacina Traoré (84. perc Mike Cestor), Billel-Abdul Omrani.

A Stade Rennes az Európa Ligában négy találkozón át veretlen volt, de összességében ez – minden sorozatot beleértve – a 10. meccs, amelyiken nem tud nyerni.

Két hét múlva, november 7-én ennek az összecsapásnak a visszavágóját rendezik a kolozsvári Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

A csoport másik mérkőzésén a román idegenlégiós Ştefan Radut nem nevező olasz SS Lazio hiába szerzett vezetést a Celtic Parkban, végül kikapott Glasgowban.

Eredmények, E-csoport: • Stade Rennes (francia)–Kolozsvári CFR 1907 0–1 (gól: Ciprian Deac – 9. perc; a Rennes játékosa, Mbaye Niang a 28. percben kihagyott egy 11-est; kiállítva: Edouard Mendy – 5. és Eduardo Camavinga – 46. perc, illetve Mateo Susics – 82. perc) • Celtic Glasgow (skót)–SS Lazio (olasz) 2–1 (Ryan Christie 67. és Christopher Jullien – 89., illetve Manuel Lazzari – 40. perc). Az állás:

1.      Celtic           3       2       1       0       5–2   7

2.      Kv. CFR     3       2       0       1       3–3   6

3.      Lazio          3       1       0       2       4–5   3

4.      Rennes       3       0       1       2       2–4   1

Fradi-diadal hajrágóllal

A Ferencvárosi Torna Club 1–0-ra nyert a Viktor Honcsarenko edzette CSZKA Moszkva otthonában csütörtökön a labdarúgó Európa Liga csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában.

A Ferencváros közel 15 év után nyert újra főtáblán nemzetközi kupamérkőzést, akkor az UEFA-kupa csoportkörében a skót Hearts of Midlothian vendégeként győzött ugyancsak a 1–0-ra.

Az ukrán Szerhij Sztanyiszlavovics Rebrov együttese a nyitókörben 1–1-es döntetlent játszott idegenben az Espanyollal, majd odahaza 3–0-ra kapott ki a Ludogorectől. A két csapat a következő körben újra összecsap egymással, november 7-én a budapesti Groupama Arénában az FTC lesz a házigazda.

Közel sem fogadta telt ház a csapatokat, a 30 ezer néző befogadására alkalmas VEB Aréna székeinek nagyjából a negyede üresen maradt az összecsapásra, pedig kellemes időjárás, 11 Celsius-fok fogadta az együtteseket. A találkozót a cseh Pavel Orel vezette.

Az első negyedóra nyugodt labdázgatását követően Dibusz Dénesnek kellett bemutatnia az első nagy védést, majd a szöglet után a ferencvárosi védelem kis híján összehozta a vezető gólt az oroszoknak. Ezt követően beszorult a magyar bajnok, mégis majdnem előnybe került, miután egy „vakon” előre vágott labdára a norvégiai Tokmac Nguen tökéletes ütemben csapott le, ziccerben azonban a bal kapufa mellé passzolt. A szünetig egyértelműen a moszkvaiak akarata érvényesült, sokszor 7-8 fehérmezes is a saját 16-osán belül vagy annak előterében védekezett.

A moszkvaiaktól Ilzuat Ahmetov a 23. percben a kapufát találta el, majd egy kontra után a horvát Nikola Vlaszics, nem sokkal a félidő vége előtt pedig az izlandi Amór Sigurdsson is ziccert rontott.

A második játékrész első tizenöt percét mintha átaludták volna a csapatok, majd újra Dibusznak kellett kétszer is bravúrt bemutatnia. A Ferencváros Sigér Dávid lövésével „jelentkezett be”, majd egy újabb óriási hazai lehetőség maradt ki.

A hajrában próbálta fokozni a nyomást a moszkvai gárda, de nem járt sikerrel, sőt, az FTC két cserejátékosa az ukrán Olekszandr Valerijovics Zubkov közreműködésével összehozta a Ferencváros vezető gólját, a 87. percben esett találat pedig eldöntötte a három pont sorsát – Isael da Silva Barbosa tört be a 16-oson belülre, lövését védte Igor Akinfejev, a kipattanó viszont Zubkov elé került, aki középre tette a labdát, Varga Roland pedig az üres kapuba passzolt (0–1).

Az FTC összeállítása: Dibusz Dénes – Lovrencsics Gergő, Botka Endre, Miha Blazics, Eldar Csivics – Sigér Dávid, Ihor Haratyin, Danilo Ihnatyenko – Olekszandr Valerijovics Zubkov (89. perc Lasha Dvali), Franck Boli (72. perc Isael da Silva Barbosa), Tokmac Nguen (84. perc Varga Roland).

A Ferencváros csoportjában az Espanyol Barcelona csütörtökön 1–0-ra nyert Razgrad Ludogorec vendégeként. A bolgár bajnok román idegenlégiósai közül csak Cosmin Moţi kapott lehetőséget, Claudiu Keşerűt és az eltiltását töltő Dragoş Grigorét nem nevezték. Sikerével a csoportban egyedüliként veretlen spanyol együttes az élre ugrott, míg a Moszkvában gyűjtött három ponttal a harmadik Ferencváros két pontra megközelítette a második Ludogorecet.

Eredmények, H-csoport: • CSZKA Moszkva–Ferencvárosi Torna Club 0–1 (gól: Varga Roland – 86. perc) • Razgrad Ludogorec (bolgár)–RCD Espanyol Barcelona (spanyol) 0–1 (Víctor Campuzano – 13. perc; kiállítva: Javi López – 88. perc, Espanyol). Az állás:

1.       Espanyol    3        2        1        0        4–1    7

2.       Ludogorec   3        2        0        1        8–2    6

3.       FTC  3        1        1        1        2–4    4

4.       CSZKA       3        0        0        3        1–8    0

További EL-eredmények

A Holman Dávidot soraiban tudó Slovan Pozsony/Bratislava hazai pályán kapott ki, a szlovákiai együttes hiába szerzett vezetést a 11. percben, az angol Wolverhampton Wanderers a második játékrészben fordított. A magyar játékos kezdőként 57 percet játszott. A Slovan vereségével a csoport harmadik helyére csúszott vissza.

A svájci Luganóban a magyar válogatott Holender Filip a 79. percben állt be, Kecskés Ákos a kispadról nézte végig az összecsapást, míg Vécsei Bálintot nem nevezték a svédek elleni mérkőzésre.

A Dinamó Kijevben Kádár Tamás sérülés miatt nem volt ott a keretben a Koppenhága elleni, 1–1-re végződő összecsapáson.

Dorin Rotariu a kazah FK Asztanában végigszenvedte a találkozót, amelyet csapata 6–0 arányban elvesztett korábbi együttese, a holland AZ 67 Alkmaar ellen.

Az előző idény elődöntőse, a német Eintracht Frankfurt, 2–1-re legyőzte a Standard Liége, a belgák nem nevezték a román idegenlégiós Denis Drăguşt.

Az Arsenal a nyáron vásárolt Nicolas Pépé góljaival fordított a portugál Vitória Guimaraes ellen: az elefántcsontparti támadó a 75. percben állt be, majd a 80. és a 92. percben is betalált, mindkét gólját szabadrúgásból szerezte.

További eredmények, Európa Liga, csoportkör, 3. forduló:

A-csoport: • Karabah/Qarabag (azeri)–APOEL Nicosia (ciprusi) 2–2 • FC Sevilla (spanyol)–F91 Dudelange (luxemburgi) 3–0. A csoport állása: 1. Sevilla 9 pont, 2. Qarabag 4, 3. Dudelange 3, APOEL 1.B-csoport: • Dinamó Kijev (ukrán)–FC Koppenhága (dán) 1–1 • IF Malmö (svéd)–FC Lugano (svájci) 2–1. Az állás: 1. Koppenhága 5 pont (3–2), 2. Kijev 5 (2–1), 3. Malmö 4, 4. Lugano 1.C-csoport: • Getafé (spanyol)–FC Bázel (svájci) 0–1 • Trabzonspor (török)–FK Krasznodar (orosz) 0–2. Az állás: 1. Bázel 7 pont, 2. Getafé 6, 3. Krasznodar 3, 4. Trabzonspor 1.D-csoport: • PSV Eindhoven (holland)–LASK Linz (osztrák) 0–0 • Sporting Lisszabon (portugál)–Rosenborg Trondheim (norvég) 1–0. Az állás: 1. PSV 7 pont, 2. Sporting 6, 3. LASK 4, 4. Rosenborg 0.F-csoport: • Eintracht Frankfurt (német)–Standard Liége (belga) 2–1 • Arsenal (angol)–Vitória Guimaraes (portugál) 3–2. Az állás: 1. Arsenal 9 pont, 2. Eintracht 6, 3. Standard 3, 4. Vitória 0.G-csoport: • FC Porto (portugál)–Glasgow Rangers (skót) 1–1 • Young Boys Bern (svájci)–Feyenoord Rotterdam (holland) 2–0. Az állás: 1. Young Boys 6 pont, 2. Rangers 4 (3–3), 3. Porto 4 (3–4), 4. Feyenoord 3.I-csoport: • KAA Gent (belga)–VfL Wolfsburg (német) 2–2 • St. Étienne (francia)–Olekszandrija (ukrán) 1–1. Az állás: 1. Wolfsburg 5 pont (6–4), 2. Gent 5 (6–5), 3. St. Étienne 2 (4–5), 4. Olekszandrija 2 (3–5).J-csoport: • AS Róma (olasz)–Borussia Mönchengladbach (német) 1–1 • Isztambul Basaksehir (török)–Wolfsberg (osztrák) 1–0. Az állás: 1. Róma 5 pont, 2. Wolfsberg 4 (5–2), 3. Basaksehir 4 (2–5), 4. Mönchengladbach 2.K-csoport: • Slovan Pozsony/Bratislava (szlovákiai)–Wolverhampton Wanderers (angol) 1–2 • Besiktas Isztambul (török)–Braga (portugál) 1–2. Az állás: 1. Braga 7 pont, 2. Wolverhampton 6, 3. Slovan 4, 4. Besiktas 0.L-csoport: • Partizán Belgrád (szerb)–Manchester United (angol) 0–1 • AZ 67 Alkmaar (holland)–FK Asztana (kazah) 6–0. Az állás: 1. MU 7 pont, 2. Alkmaar 5, 3. Partizán 4, 4. Asztana 0.Borítókép: Ciprian Deac (fehérben) gólja döntötte el a mérkőzést (sötét mezben Faitout Maoussa) – FOTÓ: MEDIAFAX